Joensuu 15.–17.7.2016

Propagandhi hullaannutti sekä musiikillaan että sanomallaan

World is a fucked up place. Rauhan ja suvaitsevaisuuden puolesta soittava Propagandhi villitsi yleisöä Tähtiteltassa. Raaka punk sai yleisön riehumaan moshpitissa, ja samaan aikaan kaiken yläpuolella liehui rauhan symbolilla varustettu lippu. Bändin sanoma on rohkaiseva: vaikka paljon pahaa ja väärää tapahtuu, älä anna maailman muuttaa sisintäsi.

Sylunn Hago elementissään. Kuva: Inka Nevalainen

Kanadalainen Propagandhi vetää lauantaina Tähtiteltan lähes täyteen yleisöä – eikä ihme, sillä keikka on yhtyeelle kesän ainut Euroopassa. Yhteiskuntaa kritisoiva metallivaikutteinen punk iskee festarikansaan täysillä.

Jo ensimmäisen kappaleen jälkeen yleisö antaa raikuvat aplodit ja saa laulajalta vastineeksi suomenkielisen kiitoksen. Suurin osa yhtyeen keikkasettiin valikoituneista kappaleista on pidempiä kuin normaaliin, lyhyeen punk-mittaan istutetut biisit, mutta se ei yleisöä haittaa. Asenteellinen laulu, energinen kitara ja potkivat rummut pitävät yleisön mielenkiinnon korkealla. Jokainen reagoi musiikkiin eri tavalla: osa nauttii keikasta istuen nurmikolla, toiset tanssivat villisti yleisöjoukon reunalla, osa huitoo nyrkeillä ilmaa, jossain soitetaan ilmakitaraa ja lavan edessä pyörii väsymätön moshpit. Yleisö omistautuu bändille täysin, jalat polkevat mutaista maata, ilmaa viiltävät lukuisat vihellykset.

Laulajaa hymyilyttää kappaleiden välissä. Biisejä ei turhaan esitellä, vaan uuteen ralliin siirrytään pian edellisen loputtua. Vasta keikan loppupuolella bändi avaa sanaista arkkuaan ja käyttää sen muutaman kappaleen sanoman pohjustamiseen poliitikkoja kritisoimalla. Yleisö ottaa kontaktia sitäkin enemmän – ilmoille purkautuu hyvää fiilistä ilmaisevat karjaisut ja bändille huudellaan paljon biisiehdotuksia.

Hien roiskuminen on ok jos meno on yhtä kova kuin Propagandhilla. Kuva: Veera Konsti

Keikalla ei ole lainkaan hiljaista hetkeä. Bassosoolo saa yleisössä aikaan korviasärkevän kiljunnan, ja kun bändi on hetken hiljaa, yleisö paikkaa huutamalla ja taputtamalla raivokkaasti. Festarikansan keskellä heiluu rauhaa symboloiva lippu kyyhkysestä sekä sen alla toinen lippu, jota koristaa jallun kaksi tähteä. Vaikka meno moshpitissä on rajua, vallitsee kaikkialla bändin julistaman ajatusmaailman mukainen ilmapiiri: kun kaveri kaatuu, hänet autetaan ylös ja paiskataan ylävitoset.

Viimeisten kappaleiden aikana yleisön keskeltä ilmestyy näkyviin myös Kanadan lipun kanssa tanssiva tyttö. Propagandhi oli odotettu artisti, ja keikan loputtua hymyilivät niin yhtyeen jäsenet kuin yleisökin.

Propagandhi oli myös haastateltavana.

Teksti: Anne Tuovinen
Kuvat: Inka Nevalainen ja Veera Konsti

« »
Joensuun Popmuusikot ry · PL 240 · 80101 Joensuu       Kysy rokista: