Joensuu 15.–17.7.2016

Propagandhi räyhää lavalla ja viihtyy Suomessa

Punkyhtye Propagandhi valmistautuu uuden albumin tekoon ja kiittää Ilosaarirockia ympäristöystävällisyydestä.

Katso Netti-TV:n haastatteluvideo.

Kanadalainen, 30. vuottaan juhliva Propagandhi esitti kesän ainoan Euroopan-keikkansa Tähtiteltalla lauantai-iltana.

Chris Hannah otti yleisönsä. Kuva: Inka Nevalainen

– Keikka meni todella hyvin. Olemme soittaneet Suomessa muutaman kerran aiemminkin, klubikeikkoja Helsingissä ja Turussa. Pidimme Suomesta todella paljon. Kun ajelimme täällä viimeksi, alue näytti idylliseltä ja luonnolliselta paikalta verrattuna joihinkin eristyneisiin seutuihin Pohjois-Amerikassa, laulaja Chris Hannah kertoo.

Lumesta ja jääkiekosta tunnettu Suomi jakaa tiettyjä yhtäläisyyksiä Propagandhin kotimaan Kanadan kanssa.

– Maantieteellisesti Suomi muistuttaa kotiseutuamme Manitobaa. Kulttuurisesti on vaikeaa sanoa, miten Suomi ja Kanada eroavat toisistaan. Kanada on kapitalistinen perseläpi, vaikka sieltä löytyykin hienoja ihmisiä. Täällä kaikki ovat kuitenkin olleet todella ystävällisiä ja vieraanvaraisia. Arvostan sitä, ettei Suomi ole NATO:n jäsen, mutta tulevaisuudessa valtiota varmasti painostetaankin siihen liittymään, rumpali Jord Samolesky kertoo.

Ilosaarirock jää Propagandhin vuoden 2016 ainoaksi isoksi keikaksi.

– Valitsimme Ilosaarirockin, sillä täällä on vähän sponsoreita, ja artistien kulut maksetaan reilusti, mikä on todella avokätistä. Kitaristimme Sulynn asuu niin kaukana meistä, joten halusimme saada mahdollisuuden soittaa hänen kanssaan. Päätimme tehdä yhden ison asian ennen kuin alamme tehdä levyä, Hannah perustelee.

– Emme käy kovin usein festareilla. Vuosia sitten teimme keskinäisen sopimuksen, ettemme aio soittaa suurten korporaatioiden tukemissa tapahtumissa. Onhan Ilosaarirockillakin sponsoreita, mutta ei samassa luokassa kuin muualla. Olemme olleet tällaisilla isoilla festareilla ehkä neljä tai viisi kertaa aiemmin. Olemme iloisia siitä, että saimme mahdollisuuden tulla esiintymään tänne, Samolesky kiittää.

– Täällä selvästikin nähdään vaivaa ympäristöystävällisyyden eteen, kun kaikesta yritetään tehdä biohajoavaa, Hannah kertoo.

– Aika siistiä.

Propagandhin musiikkityyli on vuosien aikana muuttunut punkrockista ja skatepunkista raskaampaan suuntaan.

– Niiden kanadalaisten bändien, joiden tahdissa kasvoimme, jokainen levytys kuulosti erilaiselta. Se on myös meidän työtapamme. Jokaisen levyn ei tarvitse kuulostaa samalta. Me tutkimme musiikkia ja kokeilemme uusia juttuja. Ei tee hyvää yleisölle, jos myy ihmisille samaa paskaa mitä on myynyt 20 vuoden ajan eikä koskaan kokeile rajojaan, Hannah sanoo.

Sulynn Hago. Kuva: Inka Nevalainen

– Musiikin muuttuminen kuvastaa myös oman persoonan muuttumista. On tärkeää haastaa itseään ja tuottaa jotain mikä on yllätys myös itselle, kitaristi Sulynn Hago kertoo.

Viimeisimmän albuminsa bändi julkaisi vuonna 2012, ja seuraavan levyn olisi tarkoitus valmistua vuonna 2017. Uudella albumilla tullaan kuulemaan ainakin nopeaa doublekickiä.

– Olemme työstäneet lauluja vuosien ajan, sillä kukaan meistä ei ole synnynnäinen biisintekijä tai edes muusikko. Yritämme tehdä jotain sellaista, mitä ei muualla kuule. Olemassa oleva materia pitää seuraavaksi saada biisien muotoon, Hannah kertoo.

Todd Kowalski. Kuva: Inka Nevalainen

Teknologian kehityksen myötä helpottunut uuden musiikin löytäminen ei ole basisti Todd Kowalskin mielestä ainoastaan hyvä asia, vaan saattaa aiheuttaa tappioita bändeille.

– Positiivista on se, että voit löytää bändin jota et aiemmin olisi löytänyt koskaan, mutta negatiivista on se, että ihmiset eivät jaksa istua alas kuuntelemaan kokonaisia levyjä. Jos ennen tilasi ulkomailta levyn 27 dollarilla, sitä kuunteli niin pitkään että alkoi pitämään siitä, Kowalski kertoo.

Bändi ei osaa nimetä yhtä yleisön suosikkibiisiä, sillä biisitoiveet vaihtelevat yleisön mukaan. Suosikkialbumi on kuitenkin helppo nimetä: seuraava levy, joka julkaistaan vuonna 2017.

– Jotkut haluavat kuulla vanhaa materiaalia, jotkut pitävät uudesta tuotannosta. Uudesta levystä tulee FUCKING KILLER, Hannah hehkuttaa.

Lue myös tarkemmin Propagandhin keikasta.

Teksti: Niina Turunen
Kuvat: Inka Nevalainen

« »
Joensuun Popmuusikot ry · PL 240 · 80101 Joensuu       Kysy rokista: