Joensuu 15.–17.7.2016

Ricky-Tick Big Band kuuluttaa avoimuuden ja keskustelun puolesta

Lauantaina Rentolavalla soittanut Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana pyytää Ilosaarirockin juhlijoita pitämään huolta toisistaan.

Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana. Kuva: Terhi Hytönen

Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana. Kuva: Terhi Hytönen

– Jos oot joskus nähnyt, miten Lindgren tanssii lavalla niin ymmärtää miksi sadekin kaikkoaa kun me tullaan kaupunkiin, Ricky-Tick Big Band –yhtyeen keulahahmot Karri ”Paleface” Miettinen, Lasse ”Redrama” Mellberg, Tommy Lindgren ja Valtteri Laurell Pöyhönen vitsailevat toimittajalle.

Lindgrenin anti-sadetanssissa saattaa kuitenkin olla perää, sillä Ilosaaren juhlakansaa perjantaina kiusanneet sade ja tuuli tuntuvat olevan tiessään. Aurinkokin pilkistelee pilven takaa, kun yhtyeen showtime lähestyy.

Lauantaina Ricky-Tick Big Band valtaa Ilosaarirockin Rentolavan yli tunniksi. Pitkä soittoaika on bändille mieleen. Se antaa miesten mukaan tilaa syvällisemmälle keikalle; onhan Big Bandilla kappaleita, joista nauttiminen vaatii rauhaa ja keskittymistä.

Porukka on saapunut Ilosaareen suoraan Pori Jazzeilta, jonne he taas saapuivat suoraan Jyväskylän kesä -festivaalilta. Voi siis sanoa, että kiirettä on pitänyt. Mellberg kuitenkin korostaa yhteisten keikkamatkojen tärkeyttä reflektoimisen ja keskustelun kannalta.

Miesten puheista paistaakin avoimuuden arvostaminen yhteistyössä. Lyriikat kappaleisiin kirjoitetaan yhdessä.

– Tärkeintä on jättää omat egot narikkaan ja tehdä töitä yhdessä biisi edellä, miehet myötäilevät toisiaan.

Kaikki neljä sanovat, että kun lakkaa ajattelemasta itseään ja rooliaan, syntyy avoin ja rehellinen tila, jossa kokeilu ja ideoilla pallottelu on helppoa.

Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana. Kuva: Terhi Hytönen

Inspiraationa Ricky-Tickin musiikille toimivat intiimiys ja rakkaat ihmissuhteet. Miettinen mainitsee nuoret tyttärensä, joiden kyky kysyä juuri oikeita kysymyksiä hämmästyttää ja inspiroi laulaja-lauluntekijää.

Tärkeä oppi, jonka kaikki allekirjoittavat, liittyy muiden ajatteluun ja itsekeskeisyyden vähenemiseen. Huonot biisit ja ideat voi heittää roskikseen varastoimatta negatiivisuutta, sillä elämä on loppujen lopuksi prosessi, jossa muiden kuuleminen on avainasemassa.

Tämän outouden ja ohimenevyyden tiedostaminen on itsessään valtavan inspiroivaa. Rehdin ja avoimen yhdessä tekemisen moraalinsa mukaisesti Big Band kehottaa Ilosaarirockin juhlijoita pitämään huolta toisistaan.

– Turha rasismi ja viha ja muu paska saa jäädä, toteaa Laurell.

– Ja puuttukaa sellaiseen toimintaan, jos sitä näette! Miettinen kuittaa.

Teksti: Anni Huttunen
Kuvat: Terhi Hytönen

« »
Joensuun Popmuusikot ry · PL 240 · 80101 Joensuu       Kysy rokista: