Joensuu 15.–17.7.2016

Rokkivalmistelut alkavat rennosti ja vapaaehtoisten avulla

Ilosaarirockia rakentamassa on noin 2000 vapaaehtoista. Monet heistä hakeutuvat hommaan ilmaisen rokkilipun takia mutta jäävät hyvän fiiliksen vuoksi.

Kyltit, kyltit! Kuva: Markus Korpi-Hallila

Kyltit, kyltit! Kuva: Markus Korpi-Hallila

On maanantai, festarialueen toinen rakennuspäivä. Laululavan kentälle on pystytetty bajamajoja ja myyntikojujen telttoja. Metelli-telttaa ja anniskelualuetta ollaan parhaillaan rakentamassa, mutta muuten rakennuselementit lojuvat vielä ympäri kenttää.

Kylttitiimi on työssä toista päivää. Joillekin tiimin 33 vapaaehtoisesta työpäivä on ensimmäinen.

– Ollaan lajiteltu kylttejä, suunniteltu, mitä maalataan tänä vuonna, ja aloitettu maalaaminen ja pystyttäminen, kylttivastaavat Miia Jääskeläinen, 31, ja Juho-Matti Arvassalo, 32, kertovat ensimmäisten päivien ohjelmasta.

– Perjantaihin asti maalaillaan kylttejä, mutta jo huomenna niitä aletaan pystyttää. Samaa tehdään oikeastaan koko viikko. Meidän osuutemme on hieman yksipuolisempaa kuin somistuksen, joka koristelee koko alueen.

Sääolosuhteista huolimatta työnteko on sujunut hyvin.

– Lämpö vähän häiritsee. Kaikki ovat aika väsyneitä, varsinkin näin iltapäivällä, mutta sellaista se aina on. Toisaalta tämä on ihanteellista meidän kannaltamme, sillä kyltit kuivuvat nopeammin, Jääskeläinen ja Arvassalo kertovat.

– Ihanteelliset olosuhteet ovat silloin, kun ei sada, ja on niin lämmintä, että on mukavaa olla ulkona. Laululava on loistava paikka tehdä töitä, sillä täällä on myös katos sateen varalta.

Yleisiä festivaalityöhön liittyviä haasteita ovat kiire ja aikatauluongelmat, joita Jääskeläinen ja Arvassalo yrittävät ehkäistä ennalta.

– Aikatauluja ei pysty ennakoimaan kovin tarkkaan, ja jossain vaiheessa tulee kiire. Varsinkaan tällaisessa luovassa työssä ei voi antaa tiukkaa aikataulua kyltin tekemiseen, sillä niistä pitää tulla siistejä, Jääskeläinen kuvailee.

– Yritämme pitää alkuviikosta vähän kireämpää tahtia, jotta välttäisimme kiireen, Arvassalo lisää.

Molemmilla vastaavilla on kokemusta vapaaehtoistyöstä Ilosaarirockissa. Tuleva rokki on Jääskeläisen kahdeksas, Arvassalon viides.

– Hommat ovat vuodesta toiseen samankaltaisia, joskin somistajilla vaihtuvat somisteet, Jääskeläinen kertoo.

– Taisin lähteä mukaan, kun joku kaveri pyysi apua. Tämä osoittautui mukavaksi hommaksi ja halvaksi tavaksi tienata rokkilippu, Arvassalo kuvailee työn aloittamista.

– Kyllä tästä tuntuu saavan enemmän silloin kun osallistuu rakentamiseen. Siinä on omanlaisensa fiilis, kun ei ole vain asiakkaana.

Kylttiruljanssi päättyy perjantaina, mutta maanantaina on vielä vuorossa purku ja kylttien lajittelu ensi kesää varten. Kiireisimpiä päiviä ovat torstai ja perjantai.

– Olemme viikonlopun aika lailla vapaana. Torstaina ja perjantaina suurin piirtein kaikki alueella valmistuu, ja vasta sen jälkeen pääsemme laittamaan kyltit paikoilleen, joten aikataulu usein venyy, Arvassalo kertoo.

Ilosaarirockia kiitetään usein hyvästä fiiliksestä, johon vaikuttavat ainakin lyhyet välimatkat ja luonnon läheisyys.

– Mitä olen muilta kuullut, niin täällä majoitukset ovat mukavan lähellä, ja keskustakin on sopivan matkan päässä. Tunnelmaa ovat kaikki kehuneet, täällä on leppoisaa, Jääskeläinen kertoo.

Sekä Jääskeläinen että Arvassalo haluavat kiittää vapaaehtoisia.

– Heidän avullaan nämä festarit tehdään. Eihän tämä rakentuisi ilman heitä, joten iso kiitos heille!

Rokkilippu motivoi myös kylttiryhmän vapaaehtoisia Mari Kirjavaista, 28, ja Hanna Mäntystä, 20.

– Viime kesänä tuli sellainen fiilis että haluaisin mukaan. Toivon saavani uutta kokemusta ja näkeväni, miten tällainen festivaali rakentuu. Täällä on ollut hyvä työporukka. Eniten odotan näkeväni Volbeatin. Huippua, että se tulee tänne, Kirjavainen kertoo.

– Olin ollut aiemmin siivousryhmässä, ja nyt halusin kokeilla jotain uutta. Oikeastaan ihan sama mitä bändejä tulee nähtyä, eniten odotan sitä festarifiilistä ja kavereiden tapaamista, Mäntynen kertoo.

Teksti: Niina Turunen
Kuva: Markus Korpi-Hallila

« »
Joensuun Popmuusikot ry · PL 240 · 80101 Joensuu       Kysy rokista: