Joensuu 15.–17.7.2016

Somistus hoituu perslihaksilla

Festivaalin aikaan somistajien hommat on jo paljolti tehty, mutta päälavan kynttilämeren sytyttely käy kuntoilusta. Somistajien työstä paljon on sellaista, joka pistäisi silmään vain jos se puuttuisi.

Nyt, kun Ilosaarirock on jo hyvässä vauhdissa, on paljon somistajien työstä jo tehty. Hyötyliikunnan makuun kertovat somistuksen vastaavat Maija, Laura ja Sarianna silti päässeensä. Päälavan kynttilämerta sytyttäessä saa muutenkin kiivetä paljon portaita, ja nyt jouduttiin vielä sytytyspuikkojen loputtua turvautumaan erikoisratkaisuihin.

– Perslihakset sai kyytiä, Maija nauraa.

Somistajien työnä on tehdä festivaalista mukavan näköinen. Ilosaarirock-kirjaimet ovat yksi näkyvimmistä ja kuvatuimmista yksityiskohdista. Kuvassa vastaavakolmikko Maija, Laura ja Sarianna. Kuva: Terhi Hytönen

Festivaalin somistus on hyvinkin pienistä yksityiskohdista suuriin visuaalisiin yksityiskohtiin liikkuva alue. Suuri osa somistuksesta on sellaista, että se huomataan vain, jos se puuttuu tai on epäonnistunut. Tällä kertaa huoli siitä on kuitenkin ollut turha. Haastattelun yhdeydessäkin joku festarikävijä ilmestyy paikalle kehumaan, kuinka hienolta paikat näyttävät.

– Festivaalin rakennusviikko oli kiireinen. Sää on aiheuttanut vähän odottamattomia muutoksia aikatauluihin. Mutta ehkä on hyväkin oppia, että aina sää ei suosi. Ilosaarirockissa on tottunut siihen, että aurinko paistaa ja kaikki on helppoa, seitsemän vuotta somistuksen vastaavana toiminut Maija sanoo. Laura on toiminut vastaavana kolme vuotta. Sarianna on ensikertalainen.

Vastaavakolmikolla on duunareita noin 200, ja alueen somistamisen palapeli ei ole aivan pieni eikä aivan yksinkertainen.

– Sarianna on tiimittänyt väen ja laskenut tehokkaat työvuorot. Sillä tavalla saadaan paljon aikaan, Laura sanoo.

Työpäivät venyvät vastaavilla pitkiksi. Maija kuvailee, että lyhimmillään on rinteellä vierähtänyt vain kymmenkunta tuntia päivässä, mutta tyypillinen päivä on pitempi. Työt painottuvat festaria edeltävään viikkoon ja sen jälkeisiin pariin päivään, joten bändejäkin vastaavat ovat ehtineet nähdä.

Ricky-Tick Big Bandia odotin eniten, mutta sitä en ehtinyt katsomaan sen kynttilöidensytytysurakan takia, Maija sanoo.

Vesalaa he kertovat olleensa myös katsomassa.

– Sitä odotin kaikkein eniten. Ja pakkohan se Antti Tuisku oli käydä katsomassa, Laura sanoo.

Meneillään on somistajaporukan vuoden tärkein viikko.

– Täällä ollaan kuin yhtä suurta perhettä. On niin paljon ihmisiä, joita tapaa vain tämän viikon vuodessa, Laura sanoo.

– Rakkaudesta lajiin tätä tekee. Koen olevani hirveän etuoikeutettu, kun saan olla osa tätä suurta sirkusta, Maija lisää.

Valokuvia otettaessa vastaavakolmikko asettuu kurkistelemaan Ilosaarirock-kirjainten takaa. Hetken päästä kuvia katsellessa kolmikko nauraa, että kuvat näyttävät aivan jonkin bändin promokuvilta. Sen bändin nimi olisi Maijan mukaan varsin punk-henkinen.

– Bändi olisi nimeltään ”Meillä kaikilla on ongelmia”.

Teksti: Pasi Huttunen
Kuva: Terhi Hytönen

« »
Joensuun Popmuusikot ry · PL 240 · 80101 Joensuu       Kysy rokista: