Joensuu 15.–17.7.2016

Stam1na ei keikoilla jarruttele

Lauantaina Tähtiteltassa esiintyneen Stam1nan laulaja Antti Hyyrynen ja kosketinsoittaja Emil Lähteenmäki vastailivat kysymyksiin Lounge-teltassa ja sen jälkeen.

Hyrde otti yleisönsä Stam1nan keikalla. Kuva: Kalle Kervinen

Millainen fiilis eilisestä keikasta jäi?

Hyyrynen: Ei varmaan tule yllätyksenä, että Ilosaaressa on aina helvetin hyvä meininki. Stam1nan keikka onnistui, porukkaa oli tosi paljon. Hyvä kellonaika ja hyvä päivä, kaikki oli kohdillaan. On varmaan seitsemäs tai kahdeksas kerta, kun ollaan näillä kulmilla.

Mitä erityistä Ilosaarirockissa on?

Lähteenmäki: Ilosaarirock tuntuu jollain tavalla kansainväliseltä. Täältä kuulin myös, että Pelastuslaitos on laittanut kontin pystyyn ja järjestyshäiriöitä ei alueella esiinny ollenkaan.

Hyyrynen: Miljöö ainakin, en tiedä miten monella festarilla jengi voi seistä polvea myöten puhtaassa järvessä hyvillä mielin, samalla kun Vesala vetää keikkaa vieressä. Tämä on kumpuileva, kaunis paikka, ja tuntuu siltä että täällä on aina hyvä sää. Ilosaarella on myös pitkä historia siinä, että asiat tehdään talkootyönä.

Oletteko viihtyneet Joensuussa?

Hyyrynen: Aina. Ihan niin hirveästi täällä ei tule turistina pyörittyä, mutta keikkojen yhteydessä kyllä. Ravintola Kerubi toimii ihan täysillä, ja siellä pidetään ihmisistä huolta.

Lähteenmäki: Juuri näin. Ja kun torilla käy ensimmäisen piirakan syömässä, niin miettii, että miten voikaan myyjätyttö hymyillä niin paljon. Myös eroottinen murre tekee vaikutuksen.

Mitkä tekijät vaikuttavat hyvän festaritunnelman luomiseen?

Hyyrynen: Hyvät esiintyjät ennen kaikkea. Yleisön näkökulmasta sellainen liikkuvuus on iso tekijä, eli missä määrin voi jättää omia narikkaan ja noin. Artistin näkökulmasta sujuvuus siinä, miten nopeasti saa ärrimurreille murua rinnan alle. Kaikki nämä tekijät näkyvät heti soittamisessa.

Lähteenmäki: Sujuvuus, että jengi saa ruokittua itsensä, hankittua virvokkeita ja käytyä vessassa helposti. Ilosaarirockissa nämä asiat ovat onnistuneet. Terveisiä erityisesti Tähtiteltan bäkkärin Sonjalle, joka on hoitanut homman niin hyvin, että artistilla on hyvä mieli näin seuraavanakin päivänä.

Mikä on energisten keikkojenne salaisuus?

Hyyrynen: Ollaan sellainen yhtälö, että jokainen meistä haluaa lavalla antaa kaikkensa. Me ei jarrutella, tsempataan toisiamme ja joka kerta ajatellaan että ”juuri tästä tulee meidän paras keikka”. Ne kerrat, jolloin itsellä ei ole sujunut niin hyvin, kyrsivät myös itseä. Se on jatkuvaa kilpailua siitä, miten hyvin pystyy vetämään. Kellään meistä ei ole ylipainoa ja olemme vielä sen ikäisiä, että selkä vielä kestää.

Lähteenmäki: Lääkäri oli huolissaan niskalihaksistani ja kieltänyt multa moshauksen. Kyllä se heti turhauttaa kun ei voi antaa lavalla 110 %. Minkäänlainen pidättyväinen ei siellä toimi.

Mikä on paras festariruoka?

Hyyrynen: Joku riisijuttu, riisihän on elimistölle hyväksi. Siitä saa energiaa ja jaksaa vääntää. Sanoisin, että joku kana-riisi-juttu, siitä saa sellaisen hyvän pakkauksen.

Lähteenmäki: Joku mikä on samaan aikaan hiilari- ja proteiinipitoinen. Kun napsii seitania mehevässä kastikkeessa pari tuntia ennen keikkaa, niin on ilo esiintyä ja juhlia sen jälkeen.

Mitä kappaletta soitatte mieluiten festareilla?

Lähteenmäki: Kaikki varmaan tykkää vetää Masiinan. Kukaan ei ole ainakaan koskaan pannut hanttiin, ja kyllä kaikki sitä yleensä fiilistelee.

Stam1na esiintyy seuraavan kerran torstaina 21.7. 2016 Tampereen Pakkahuoneella.

Teksti: Niina Turunen
Kuva: Kalle Kervinen

« »
Joensuun Popmuusikot ry · PL 240 · 80101 Joensuu       Kysy rokista: