Joensuu 15.–17.7.2016

”Tää juttu elää.” – Haastattelussa Herra Ylppö

Hard rockin kovimpiin suomalaisiin nimiin kuuluva Maj Karma esiintyi sunnuntaina Tähtiteltassa lähes täydelle yleisölle. Edellisestä kerrasta Ilosaarirockissa oli ehtinyt kulua jo seitsemän vuotta. Toimitus pääsi jututtamaan yhtyeen laulajaa Herra Ylppöä keikan jälkeen.

Katso Netti-TV:n haastatteluvideo.

Intensiivinen Herra Ylppö sunnuntain keikalla. Kuva: Sampsa Geijer

Herra Ylppö on silminnähden hyvällä tuulella tervehtiessään toimittajia. Hän vitsailee ja puhuu asioista kepeästi sarkasmilla. Kun häneltä kysytään keikan kulusta, on vastaus selvä:

– Meni ihan helvetin hyvin. Rupesin tässä miettimään, että olen ollut Ilosaarirockissa kolmen eri yhtyeen kanssa, eli joko me tehdään jotain oikein tai sitten tämän festarin organisaatiossa on joku perverssi, joka pitää meistä.

Ehkä molempia. Ennen Maj Karman tämänpäiväistä keikkaa Herra Ylppö konsertoi Ilosaarirockissa Mustan Paraatin kanssa vuonna 2015 ja kokoonpanon Herra Ylppö ja Ihmiset kanssa vuonna 2014. Laulaja hehkuttaa, että vaikka mediassa kirjoitetaan jatkuvasti rock-festareiden vähenemisestä, niin Ilosaarirockissa on yhä se aito ”rock-festarin henki”.

Maj Karma oli odotettu yhtye Ilosaarirockiin, sillä se piti taukoa lähes kuuden vuoden ajan ja palasi ryminällä uuden albumin kanssa vasta tämän vuoden alussa. Herra Ylpön mukaan bändillä oli jonkin verran käynnistymisvaikeuksia.

– Parin keikan jälkeen homma alkoi kuitenkin olla kuin ennenkin. Ollaanhan me sentään Suomen paras rockbändi.

Tähtiteltassa Maj Karma aloitti keikan yhdellä uusimmista sinkuistaan, Sotaa ei tule. Kappaleen taustalla on erimielisyys tämän hetken lehtiotsikoita kohtaan.

– Sotaa ei tule. Ja itse asiassa biisi kertoo rakastelusta.

Sotaa ei tule –kappaleesta julkaistiin musiikkivideo tammikuussa. Kun Herra Ylpöltä kysytään musiikkivideoiden tekemisestä, hän naurahtaa.

– Pitäisi varmaan joskus onnistua tekemään joku hyvä. Menen usein lukkoon oman bändin musiikkivideoilla. Ennemmin viihdyn kameran takana.

Ylppö myös heittää verkkotoimituksen kuvaajalle ehdotuksen paikkojen vaihtamisesta.

– Tuu sä vastaamaan näihin kysymyksiin.

Viimeisin musiikkivideoprojekti on ollut PMMP:n lopettamisen jälkeen soolouralla jatkaneelle Mira Luodille. Lisäksi Ylppö paljastaa että on syksyllä lähdössä ulkomaille kuvaamaan.

Sotaa ei tule on sinkkulohkaisu Maj Karman uudelta albumilta ”Peltisydän”. Levyntekoprosessi sujui Herra Ylpön mukaan helposti.

– Levy syntyi nopeasti, se oli helppo tehdä. Prosessi oli kivuton. Me soitetaan rennosti, mutta musiikki on nyt rankempaa kuin ennen.

Edellisistä keikoista Joensuussa erityisen hyvin on Herra Ylpön mieleen jäänyt Maj Karman ensimmäinen esiintyminen Ilosaarirockissa. Hänen mukaansa bändi valmistautui keikkaan lavan takana. Kaikki olivat innokkaita, vaikka lava oli vielä silloin pieni. Soittovehkeet oli pakattu laatikoihin, joita availtiin vasta silloin, kun tavarat oli määrä kantaa lavalle.

– Niissä laatikoissa ei ollutkaan rumpuja, vaan ihan helvetisti mikkitelineitä. Siinä tuli sitten paniikki, että meillä ei ole rumpuja.

Rummut saatiin lopulta kasaan muilta bändeiltä lainatuilla osilla. Kummalliset, eri osista kasatut rummut eivät kuitenkaan menoa hidastaneet.

– Jälkeenpäin meille tultiin sanomaan, että Kotiteollisuuden Hongisto itki koko keikan.

Nyt kommelluksilta vältyttiin, ja keikka oli mahtava sekä yhtyeen että yleisön näkökulmasta. Ilosaarirockin festarikansalle Herra Ylppö lähettää paljon lämpimiä terveisiä.

– Älytön rispekti. Tää juttu elää.

Teksti: Anne Tuovinen
Kuva: Sampsa Geijer

« »
Joensuun Popmuusikot ry · PL 240 · 80101 Joensuu       Kysy rokista: