Joensuu 15.–17.7.2016

Kihlajaiset festariuinnilla

Ilosaarirockin verkkotoimitus tapasi pariskunnan, jonka kesätraditioihin kuuluu työskentely Ilosaarirockissa. Kokemusta on jo yli kymmenen vuoden ajalta ja onpahan festareilla koettu myös erittäin romanttinen hetkikin!

Kati Lahtinen ja Antti Tolvanen ovat tuttu parivaljakko Ilosaarirockin rannekkeenvaihtopisteessä. Tuleva festari on Antille jo viidestoista vuosi talkoolaisena, Katille kymmenes. Talkootyö on molemmille mukava kesäinen perinne, festarilla on myös erityinen merkitys parin yhteisessä historiassa.

Vapaaehtoiset puuhissaan. Kuvan henkilöt eivät liity haastatteluun. Kuva: Arttu Kokkonen.

Vapaaehtoiset puuhissaan. Kuvan henkilöt eivät liity haastatteluun. Kuva: Arttu Kokkonen.

Idea ryhtyä vapaaehtoiseksi tuli Antille serkun puolisolta, joka aikoinaan pyysi Anttia talkoohommiin. Kati ennätti olla vieraana Ilosaarirockissa pariin otteeseen, kunnes tuli mukaan vapaaehtoiseksi Antin vanavedessä. Vapaaehtoistyö oli mukavaa vaihtelua aiempaan festarointiin. Töitä rannekkeenvaihdossa on riittänyt.

– Olemme vaihtaneet rannekkeita, blommanneet ja leikelleet rannekkeiden ”häntiä”. Viime vuodet olemme olleet tauottajia, eli tehtävänämme on ollut huolehtia, että jokainen rannekeduunari saa pidettyä ansaitut taukonsa työvuoronsa aikana. Lisäksi olemme hoitaneet kaikenlaisia juoksevia asioita, joita rannekkeenvaihtoon liittyy.

Pari kiittelee festarin hyvää talkoohenkeä.

– Vuosien mittaan Ilosaarirokin vapaaehtoistyöstä on tullut mukava kesärutiini. Ilosaarirokkiin on aina mukava tulla ja ilmapiiri talkooporukassa on aina ollut hyvä. Samalla reissulla saa hoidettua myös Joensuussa asuvien sukulaisten tapaamiset. talkoolaisperinne alkaa olla kohdallamme jo niin pitkä, että ajatus siitä, ettemme tulisikaan töihin Ilosaareen tuntuisi omituiselta.

Talkootöissä ei aika käy pitkäksi.

– Joka vuosihan sitä kaikkea pientä tapahtuu työvuoron aikana, eikä ihan kaikki jää mieleen. Eräänä vuonna hauskuus oli kaukana sillä hetkellä, mutta jälkeenpäin voi muistella huvittuneena tilannetta, jossa rannekkeet loppuivat kesken kiireisimmän rannekkeenvaihdon. Lisärannekkeet olivat kaikilta tyystin hukassa noin puolentoista tunnin ajan, jonka ajan jonot seisoivat ja pitenivät melko lailla pitkiksi. Kuinka ollakaan, oman koppini edessä oli reippaasti festarimehua nauttinut herra, jolla oli paljon painavaa sanottavaa rannekkeenvaihdon haasteista koko puolentoista tunnin tauon ajan. Nyt asialle voi jo hymyillä, vaikka siinä tilanteessa hymy oli karannut ties minne.

Ilosaarirockiin osallistuminen on ollut parin yhdessäolon ajan molemmille mukava ja tärkeä yhteinen perinne. Siksi Antista tuntui enemmän kuin luontevalta ottaa kihlautuminen esille juuri Ilosaarirockissa. Kati kertoo, miten hänet yllätettiin.

– Olemme joka vuosi yöpyneet festarialueella ja sunnuntaiaamuihin on kuulunut uintireissu läheisellä, mutta salaiseksi jäävällä uimapaikalla. Tästä paikasta on muodostunut meille erityisen tärkeä, joten se, että valitsi kihlauspaikaksi juuri kyseisen paikan, oli minusta todella koskettavaa.

Pariskunnan voi bongata rannekkeenvaihdosta tänäkin vuonna.

– Olemme ehdottomasti tulossa myöskin tänä vuonna talkooduunareiksi Ilosaarirokkiin hyvillä ja positiivisilla fiiliksillä, kuten aikaisempinakin vuosina.

Antti ja Kati suosittelevat kesän festarivieraita osallistumaan tapahtumaan avoimin mielin.

– Emme ole oikeastaan koskaan tulleet Ilosaarirokkiin artistien takia, vaikka olemme nähneet Ilosaarirokin lavoilla myös monta omaa suosikkibändiämme ja esiintyjää ja olemme myös löytäneet uusia, itsellemme aikaisemmin tuntemattomia bändejä ja artisteja. Jokainen festarivieraaksi tänä vuonna tuleva löytää varmasti ne omat suosikkiartistinsa, joten haluaisimmekin suositella kaikille, että nauttikaa Ilosaarirokin rennosta tunnelmasta, nauttikaa hyvästä musiikista ja osallistukaa omalla tärkeällä panoksellanne siihen, että Ilosaarirokin rento, ystävällinen ja yhdenvertainen fiilis säilyy hamaan tulevaisuuteen saakka.

Teksti: Saila Rönkkö

« »
Joensuun Popmuusikot ry · PL 240 · 80101 Joensuu       Kysy rokista: