Ilosaarirock Joensuu 3 päivää 14.-16.7.2017

Kurkistus Backstagelle

Ilosaarirockin maailmoissa liikutaan tänä vuonna myös Joensuun taidemuseossa. Backstage-näyttely tuo esiin suomalaiset musiikintekijät visuaalisen ilmaisun kautta. Näyttelyssä poppareiden kuvataide ja rokkaavat kuvataiteilijat kohtaavat samassa takahuoneessa. Rokkiviikolla 11.–16.7. Ilosaarirock 2017 lipulla/rannekkeella näyttelyyn pääsee 2 eurolla.

Näyttelyssä on mukana myös kuvataiteilija-aviopari Anssi Kasitonni ja Maria Stereo, jotka tunnetaan bändinä Stereo 8000, joka on Joensuussa tuttu myös Kerubin kuppilan keikoiltaan vuosia sitten. Yhteisbändi on sittemmin jäänyt telakalle ja nykyisin Maria vaikuttaa naisbändissä Maria ja marsialaiset.

Maria Stereo ja Anssi Kasitonni

Maria Stereo ja Anssi Kasitonni.

Joensuu on molemmille tuttu paikka vuosien varrelta. Läheltä piti, ettei Anssi päätynyt tänne opiskelemaankin, mutta toisin kävi ja koulu löytyi etelästä. Pysyvämpi side Joensuuhun syntyi kuitenkin muutama vuosi sitten, kun Anssi voitti Penttilänrannan taidekilpailun. Hänen teoksensa Suomen tuntemattomin runoilija on nähtävänä Joensuun Varvinpuistossa.

Pariskunnan nuoruusvuosiin on kuulunut festivaalivierailut Suomen kolmessa suurimmassa tapahtumassa lähes vuosittain. Parhaat rokit on kuitenkin ollut Ilosaaressa. Mieleen on jäänyt erityisesti se, että Joensuussa paistaa aina aurinko rokkien aikaan ja tunnelma on kesäinen.

Ilosaarirock on Anssille ja Marialle ikimuistoinen myös ensimmäisen rakkauden kesän vuoksi 2004. He olivat tavanneet hieman aikaisemmin muualla, mutta yhteiselle festivaalireissulle lähdettiin nimenomaan Joensuuhun.

Tänä kesänä Anssi ja Maria ovat tulossa Ilosaarirockiin koko kolmeksi päiväksi. Erityisesti he odottavat Suomeen ensimmäistä kertaa saapuvaa amerikkalaista vaihtoehtorockin suuruutta Pixies, joka kuuluu Anssin nuoruuden suosikeihin ja on muodostunut Mariallekin tärkeäksi yhtyeeksi. Lisäksi heitä kiinnostaa ruotsalainen The Hellacopters ja nuoret suomalaiset bändit.

Kesällä 2017 Joensuu on erityinen Anssille ja Marialle myös Backstage-näyttelyn vuoksi, johon he lähtivät innolla mukaan. Molempien kuvataiteellista ilmaisua leimaa leikkimielisyys ja ennakkoluuloton ote.

Näyttelyssä on mukana 14 taiteilijaa tai taiteilijaparia ympäri Suomea: Anssi Kasitonni & Maria Stereo (Stereo 8000), Teija ja Pekka Isorättyä (Isorättyä Swingers), Pekka Kainulainen (sävellyksiä/sanoituksia mm. Amorphis) & Iiris PessaTommi Liimatta (Absoluuttinen Nollapiste), J.A. Mäki (Radiopuhelimet, Mieskuoro Huutajat), Ville Vuorenmaa (Sur-rur), Heini Lehväslaiho (Dakota Kollective, Tones of Revolution), Ninni Luhtasaari (Pintandwefall, Ninni Forever Band), Ville Pirinen (mm. Black Audio, Seremonia), Harri Turunen (Outo lintu), Jenni Rope (Karkkiautomaatti), Asko Keränen (22-Pistepirkko, Kati Salo & Asko Keränen), Pink Twins (Juha ja Vesa Vehviläinen) ja Petri Ala-Maunus. Backstage-näyttely on esillä 18.5. – 17.9.2017.

Rokkikansaa hemmotellaan Anssin ja Marian vetämällä taiteilijakierroksella lauantaina 15.7. klo 12 Joensuun taidemuseossa, Kirkkokatu 23. Kierros sisältyy museon pääsymaksuun.

Teksti: Taidemuseo Onni

www.joensuu.fi/taidemuseo


Ilosaarirock