Ilosaarirock Joensuu 3 päivää 14.-16.7.2017

Festarityössä vieraassa maassa

Ilosaarirock työllistää tuhansia ihmisiä joka kesä, ja joukkoon mahtuu myös muuta kuin suomea äidinkielenään puhuvia. Kun perustason fraasit ovat hallussa, kielimuuri ei muodostu esteeksi ainakaan anniskelussa ja virvokemyynnissä.

Tšekkiläinen Doris Weiglová, 28, työskentelee Ilosaarirockin anniskelussa ensimmäistä kertaa.

– Olen käynyt Ilosaaressa aiemminkin, mutta en koskaan rajojen sisäpuolella. En ole aiemmin työskennellyt festareilla, mutta olen ollut töissä moottoripyörätapahtumissa myymässä juomia sun muuta, Weiglová kertoo.

Kotimaassaan Weiglová on vieraillut festareilla säännöllisesti 15-vuotiaasta asti.

– Tšekkiläisillä festareilla anniskelualueet ovat erilaisia ja juomia voi kuljettaa eri paikkoihin. Muuten suomalaiset ja tšekkiläiset festarit ovat aika samanlaisia. Tšekissäkin festareita tehdään vapaaehtoisten avulla, mutta ei niin suurella määrällä mitä täällä, Weiglová kuvailee.

Haastattelun aikaan Weigloválla on takana kaksi pitkää työpäivää. Edessä olisi vielä yksi päivä anniskelussa.

– Kaikki on mennyt hienosti. Eilen ihmiset olivat enemmän humalassa kuin perjantaina, mikä ei yllätä. Ensimmäinen päivä on yleensä täynnä häiriöitä, kun kaikki on uutta, mutta lauantaina hommat sujuvat paremmin, kun ihmiset tietävät mitä tehdä, Weiglová kertoo.

Tšekin kieltä äidinkielenään puhuva Weiglová käyttää työssään suomea.

– Kielimuuriongelmia tulee silloin, kun humalaiset yrittävät kertoa jotain, Weiglová nauraa. – Jos asiakas pyytää jotain erityistä drinkkiä, en välttämättä tiedä, mistä puhutaan. Onneksi aina löytyy joku, joka osaa auttaa.

Weiglová kertoo festarityön mukavaa vaihtelua hänen puutarhurin ammattiinsa.

– Pidän siitä, miten nopeasti asiat tapahtuvat. On mukavaa, että samat ihmiset tulevat baariin yhä uudestaan. Ei ole oikein mitään, mistä en pitäisi. Toki olisi eri asia, jos olisin töissä kaksi viikkoa putkeen, mutta kolmessa työpäivässä ei ehdi kyllästyä. Uskon, että viimeisestä päivästä tulee hyvä, Weiglová vakuuttaa.

Väsymys ei kolmatta työpäivää aloittelevaa Weiglováa haittaa.

– Odotin, että olisin ollut paljon väsyneempi. Olen kuitenkin voinut yöpyä Joensuussa, olisi eri asia, jos olisin joutunut ajamaan kotiini Kiteelle ja takaisin, Weiglová kertoo.

Weiglová kehottaa rokkiväkeä nauttimaan kivasta säästä ja musiikista.

– Ja tulkaa juomaan!

 

Vietnamilainen Hang Nguyen, 22, työskentelee Ilosaarirockin loungessa opintoihinsa liittyvän harjoittelun johdosta.

– Tämä on ensimmäinen kertani suomalaisilla rockfestivaaleilla. Myyn kahvia, teetä ja virvokkeita sekä markkinoin Karelian ammattikorkeakoulua ja Itä-Suomen yliopistoa.

Lauantaina iltavuorossa ja sunnuntaina aamuvuorossa työskennellyt Nguyen myöntää, että väsymystä on ilmassa.

– On ollut aika rankkaa, mutta olen myös viihtynyt. Lopetan tänään työt viideltä ja voin pitää illan vapaata ja nauttia festareista. Tähän diiliin liittyy kivoja etuja, kuten ilmaiset ruoat ja juomat, Nguyen kertoo.

Nguyen näkee joitain eroja vietnamilaisten ja suomalaisten festareiden välillä.

– Niillä festareilla, joilla olen Vietnamissa käynyt, on yleensä ollut vain yksi iso lava, ja ihmiset katsovat keikat alusta loppuun, ja ne kestävät vain yhden päivän. Täällä on useita eri lavoja, ja ihmiset voivat kulkea ympäriinsä ja valita, mitä haluavat katsoa. Kolmipäiväisillä festareilla on aikaa myös vain hengailla keskenään. Pidän myös loungen komediaklubista. On mukavaa, ettei vieraiden tarvitse olla ulkona koko aikaa, Nguyen kehuu.

Nguyen puhuu niukasti suomea, mutta on oppinut sitä työskennellessään.

– Tämä on ollut tosi hyvä kokemus. Tämän kesän ja näiden festarien johdosta olen harkinnut, että työskentelisin ja viettäisin aikaa enemmän Suomessa, Nguyen kertoo. – Nautin ilmapiiristä, ihmispaljoudesta ja hyvistä esiintyjistä. Sääkin on ollut parempi, kuin säätiedotus aiemmin lupasi. Olin myös eilen katsomassa naku-uintia, sellaisia juttuja ei tehdä Vietnamissa.

Teksti: Niina Turunen

 


Ilosaarirock