Ilosaarirock Joensuu 3 päivää 14.-16.7.2017

Millencolinin vauhti ei hidastu

Skeittipunkbändi Millencolin vastaili perjantain keikan jälkeen muutamaan kysymykseen. Ilosaarirock täytti bändin odotukset.

Millencolin viihtyi Ilosaarirockissa. Kuva: Inka Nevalainen

Jututimme ruotsalaista skeittipunkbändi Millencolinia perjantain keikan jälkeen. Bändi on vieraillut Suomessa useasti aina 90-luvulta lähtien, mutta Ilosaarirockissa se soitti nyt ensimmäistä kertaa.

Keikan jälkeen hyväntuuliset kitaristit Mathias ja Erik kertoivat, että he tunsivat Ilosaarirockin maineen entuudestaan ja heillä oli siksi paljon odotuksia festivaalin suhteen. Ilosaarirock ei odotuksia pettänyt, vaan oli juuri sitä, mitä bändi toivoikin.

Miehillä on kokemusta myös oman festivaalin järjestämisestä, joten siihen liittyvät paineet ovat hyvin tuttuja heille itselleenkin. Vuonna 2012 bändi järjesti 20-vuotisen uransa kunniaksi festarin, jossa se muiden muassa itse soitti.

Keikkoja bändille on kertynyt pitkän uran aikana miesten omien sanojen mukaan jopa 1 500, joten myös muisteltavaa on paljon. Yksi mieleenpainuvimmista keikoista on kitaristikaksikon mukaan ollut ainakin eräs São Paulon keikka, jossa ihmiset muun muassa jahtasivat toisiaan veitsien kanssa ja Mathiaksen kitara hajosi kahtia.

Millencolin julkaisi monen vuoden hiljaiselon jälkeen toissa vuonna ”True Brew” -albumin. Levynkansissa on usein ollut eläinteema ja viimeisimmän levyn kannessa komeileekin karhu. Miehet kertovat, että karhu perustuu vitsiin siitä, kuinka ruotsalaiset tuppaavat sekoittamaan englannin olut- ja karhu-sanojen (beer ja bear) lausumisen. Lisäksi jääkarhu on ollut jo jonkin aikaa muutenkin osa bändin visuaalista ilmettä. Onhan yksi heidän tunnetuimmista biiseistään nimeltäänkin Penguins and polar bears.

Bändielämää on siis takana jo reilusti yli kaksi vuosikymmentä. Mikä on se kantava voima, joka saa edelleen jatkamaan? Mathias ja Erik kertovat, että tärkeintä on, että saa tehdä hyvää musiikkia ja pitää hauskaa. Miehet ovatkin olleet isomman osan elämästään bändissä kuin ilman sitä, joten se on heille jo elämäntapa. Lisäksi perjantaisen esiintymisen kaltaisten hienojen keikkojen soittaminen palkitsee vuodesta toiseen. Kun on kyse skeittipunkbändistä, myös skeittaus on totta kai edelleen tärkeä osa bändiläisten elämää, eivätkä he aio harrastustaan aivan pian lopettaakaan.

Haastattelu on tehty yhteistyössä Netti-TV:n kanssa. Katso Netti-TV:n juttu täältä.

Teksti: Ida Käkelä
Kuva: Inka Nevalainen


Ilosaarirock