Ilosaarirock Joensuu 3 päivää 14.-16.7.2017

Rokin rakkaudellinen meininki ja maaginen sää

Naisasialiitto Unionin pääsihteeri Milla Pyykkönen on myös konkari Ilosaarirockin kävijänä. Hänellä riittää ylisanoja niin festarille kuin kaupungillekin.

Milla Pyykkönen laskee, että menossa on hänen 13. tai 14. Ilosaarirockinsa. Kuva: Pasi Huttunen

Feminismin ammattilainen, Naisasialiitto Unionin pääsihteeri Milla Pyykkönen on myös rokkikonkari. Hän laskee, että meneillään on 13. tai 14. Ilosaarirock.

– Tänään piti sataa koko päivän ja olin, että peli on hävitty ja kaikki on mennyt, mutta tulikin mahtava sää. Nyt on liikaa vaatteita päällä ja vähän kuuma. En sentään laittanut kumppareita. On jotenkin maagista, että Rokissa on aina näin hyvä sää, vaikka Suomen kesä on mitä on.

Ympyrä sulkeutuu siinäkin mielessä, että hän kertoo mieleenpainuvimmaksi Ilosaarirockin keikakseen Ultra Bran keikan vuonna 2001, jolloin hän oli festarilla ensimmäistä kertaa.

– Olin juuri kiinnostunut bändistä ja ne oli lopettamassa just silloin. Sehän oli viimeisiä keikkoja ja minun ensimmäiseni niiltä. Nyt sitten olen taas täällä Ultra Bran keikalla.

Hän lisää, että on sellaisiakin Rokkeja, joissa hän ei ole nähnyt ainuttakaan bändiä.
– Paljon muistoja on punkkikukkuloilta.

Suurtapahtumilla on ammattifeministin näkökulmasta ongelmansa. Viime aikoina on Ruotsista kuulunut synkkiä uutisia ahdisteluista ja häirinnästä.

– Hienoa on ollut se, että se on otettu tosissaan, jos tila ei ole kaikille turvallinen. Niihin pitää puuttua, Pyykkönen sanoo.

– Ilosaarirockissa olen tosi vähän törmännyt mihinkään aggressiiviseen. Kaikilla on mun kokemukseni mukaan tosi hyvä ja rakkaudellinen meininki. Ihmiset käyttäytyvät hyvin. Onhan täältäkin kuullut kopeloinneista ja häirinnästä, mutta onneksi aika vähän.

Lisäksi festareiden esiintyjien sukupuolijakaumassa on edelleen tekemistä.
– Tähän ei ehkä vain kiinnitetä juuri huomiota. Eikä sitä väkisin tarvitse vetää fifty-fifty, mutta asia pitäisi huomioida.

Ultra Bra on vielä edessä, mutta tähänastisistä kovin yllättäjä on Pyykkösen mukaan ollut Popeda.
– Kukaan ei myönnä kuuntelevansa sitä, mutta kaikki osaa ne biisit. Ja nehän on todella kova livebändi.

Pyykkönen on valmistunut Itä-Suomen yliopistosta ja asui pitkään Joensuussa. Muistot ovat kauniita.
– Joensuu on maailman ihanin paikka, eikä tämä ole mitään ironiaa.

Teksti ja kuva: Pasi Huttunen


Ilosaarirock