Ilosaarirock Joensuu 3 päivää 14.-16.7.2017

Vaatteet pois, vaatteet pois!

Naku-uinnissa jännittävintä olivat läheltä piti -tilanteet.

Vähän ennen kahta tilanne näyttää huolestuttavalta. Kohta pitäisi tehdä tuhannen ihmisen maailmanennätys naku-uinnissa, mutta Ilosaarirockin Rentorannalla on vain satoja ihmisiä valmistautumassa uintiin ja pakkaamassa kamojaan ruskeisiin paperikassehin.

– Saatanan suomalaiset, jos tästä nyt ei ennätys tule, mies takavasemmalta huutaa uhonsa ilmaan.

Myös joensulainen Kirka ja lahtelaiset Niina Huhta ja Atte Härkönen istuskelevat rannalla odottavan näköisinä.

– Kovat on odotukset. Kävin jo keskiviikkona harjoittelemassa askelmerkit kohdilleen. Menee heittämällä, kahlaamalla tai uimalla, Kirka virnistää.

– No kyllähän se vähän jännittää, tuleeko kontaktia ja läheltä piti -tilanteita, Härkönen sanoo.

Porukan mielestä alastomuus on hyvä asia, johon kannattaisi kannustaa ihmisiä useamminkin.

– Suomessa sitä jotenkin paheksutaan. Alastomuus on hyväksyttyä vain saunassa. Tosi monilla kavereilla on tarve pienessä simassa heittää kaikki vaatteet pois. Se on joko vapautumista tai anarkiaa. Tai molempia.

 

Niina Huhta, Atte Härkönen ja Kirka valmiina naku-uintiin. Kuva: Inka Nevalainen

Mutta sitten. Aurinko alkaa porottaa vastoin kostean näköisiä sääennusteita, ihmisiä alkaa ilmestyä jonoon ja vaatekappaleet alkavat vähenemään.

– Vieläköhän ehtisi käydä vessassa? Vai hoitaisiko asian uidessa? miehet pohtivat.

Kello 14.03 lähellä seisova mies riisuu ensimmäisenä vaatteet pois ja juoksee rantaan huutaen ja tehden voimisteluliikkeitä. Kirka seuraa perässä ja menee halaamaan ja kättelemään.

Osallistujat saavat vihreät pipot ja siirtyvät karsinoihin, jotka helpottavat henkilömäärän laskemista.

– Nyt ollaan todella lähellä ennätystä, vielä parikymmentä henkilöä puuttuu. Maailmassa tapahtuu paljon paskaa, mutta tämä ei ole sitä, lavalta kuulutetaan.

– Vaatteet pois, vaatteet pois, vaatteet pois, huutaa lähes tuhat karsinoissa alasti seisovaa ihmistä katsojajoukoille. Viimeiset neljä minuuttia venyvät puoleksi tunniksi.

Mahtava fiilis! Siellä vedessä seisoessa koko porukasta lähti järkyttävä mekkala, kolmikko toteaa. Kuva: Inka Nevalainen

Lopulta alaston joukkio saa luvan juosta veteen. Siellä edessä onkin viiden minuutin odotus, jotta ennätys saadaan kasaan. Uijat pärskivät, huutavat ja laulavat. Kun tulee kuulutus, että jäljellä on enää 30 sekuntia, alkaa raikamaan Oi maamme -laulu.

Uinnin jälkeen Kirka, Huhta ja Härkönen palaavat tyytyväisinä rannalle. Samalla kuulutetaan, että kyllä, maailmanennätys onnistui. Virallisen laskennan tulos oli lopulta 789 alastonta uimaria – kolme enemmän kuin Australiassa.

– Aivan mahtavaa. Ensin vesi tuntui kylmältä, mutta sitten siihen tottui. Kattokaa tätä valkoista pyyhettä, vesihän värjää tän ihan ruskeaksi, Kirka esittelee.

Entä niitä lähikosketuksia?

– Jonkun viereisen miehen käsi osui mun kikkeliin. Katsoin sitä paheksuvasti, Härkönen paljastaa.

Teksti: Jonna Ekroos

Kuvat: Inka Nevalainen


Ilosaarirock