Ilosaarirock Joensuu 3 päivää 14.-16.7.2017

”Festarit ois siisti kesätyö”

Joensuulaisräppäri Pure julisti keikallaan Sigen kanssa, että ensi vuonna ei Lounge riitä. Tavoitteena on isommat lavat ja musiikista ammatti. Joensuulaisuus ei silti unohdu.

Räpin Suomen mestaruuden Joensuuhun tuonut Pure heitti freestylet Sigen kanssa. Kuva: Lauri Kaukotie


Sigen
ja Puren freestyle räpshow räjäytti Ilosaari loungen liekkeihin ja hiki virtasi. Parivaljakon tähän astisista isoimpiin lukeutuva keikka sujui ja kaikilla oli hauskaa. Freestylen lisäksi kumpikin heitti yhden oman biisin ja lavalle pääsi iskettäväksi sekä mies että nainen yleisön joukosta. Hetkittäin läpät menivät sen verran levottomiksi, että ikäraja telkkarissa menisi ehkä jonnekin 16 paikkeille.

– Ihan sikahyvät fiilikset. Tuntui, että meni tosi nappiin. Yleisö oli mukana ja nauroi läpille. Oli tosi itsevarma olo, joensuulaisartisti Pure eli Pyry Rasinmäki hehkuttelee.

Freestylen pariin hän kertoo päätyneensä vahingossa. Hän eksyi netissä katsomaan räpin SM-kisojen finaalia.

– Olin, että okei, ne päästä keksivät noita riimejä ja että ovatpa taitavia. Kavereille sitten olin, että bätlätään ja alettiin kokeilemaan. Harjoittelin sitten myös yksin huoneessa ja taito karttui.

Taito karttui niinkin paljon, että Pure toi hiljattain kotiin räpin suomenmestaruuden – Joensuun ensimmäisen. Etenkin mestaruuden jälkeen keikkaa on pukannut ja tie on vienyt muuallekin kuin Joensuuhun esiintymään.

– Tavoite on, että tää ois ammatti. Festarit ois siisti kesätyö ja ois hienoa, jos sais tehdä töitä sellaisten muusikoiden kanssa, joiden musiikkia ite kuuntelee.

Keikalla hän jo uhosi, että ensi vuonna ei Ilosaari lounge enää riitä, vaan on päästävä Rentolavalle.
– Just olin kattomassa JVG:n ja sitten Gettomasan keikkaa, niin tuli siinä semmoinen, että ite haluaa olla tuolla lavalla.

Freestylen riemu on juuri keikkatilanteessa, jossa kaikki on mahdollista. Yleisön reaktioista saa voimaa ja inspiraatiota.
– Tavoite on, että jokainen läppä päättys sellaiseen riimiin, että yleisö pomppaa.

Hän listaa mainitut JVG:n ja Gettomasan suurimmiksi esikuvikseen ja kertoo, että on aina kuunnellut nimenomaan suomalaista räppiä. Musassa kiinnostaa nimenomaan lyyrinen puoli.
– Suomenkielisiä kuuntelee tosi tarkalla korvalla.

Joensuuta hän kuvaa kasvavaksi räppikaupungiksi.
– Joensuu on kasvava räppikaupunki. Vuosi tai kaksi sitten oli paljon hiljaisempaa. Nyt toin Suomen mestaruuden Joensuuhun ja esimerkiksi Jnss Crew on painanut jo pitkään duunia. VITOS on esiintymässä Soundi-lavallakin sunnuntaina. Sitten on vielä Jylhäkallio. Nuoret rupeaa heräämään ja tekemään räppiä.

Pure on nyt kolmatta kertaa Rokissa ja ensimmäistä kertaa esiintymässä. Rokkilauantaihin on mahtunut kaksi ikimuistoisinta festarikokemusta – oma keikka ja muutama tunti sitä ennen Gettomasan keikka.

Joensuusta hän ei näe syytä muuttaa pois. Täällä on kasvavan räppiskenen lisäksi perhe, työ ja koulu.

– Räpissä on se, että omaa kaupunkia haipataan. En tuu ikinä unohtamaan, että Joensuussa asun. Siitä pietään kiinni.

Rokkikeikasta on tulossa videota myös Puren Youtube-kanavalle.

Teksti: Pasi Huttunen
Kuva: Lauri Kaukotie


Ilosaarirock