Ilosaarirock Joensuu 3 päivää 14.-16.7.2017

Suunnistus on parasta, mitä voi tehdä trikoot jalassa

Vuonna 2010 sai alkunsa Rässi-Rasti: Mikko Vihavaisen alulle panema suunnistusjoukkue. Joukkueen nimi saattaa herättää kummastusta, joten päätimme selvittää, mistä ihmeestä on oikein kyse.

Vihavaisen mukaan Rässi-Rasti on siis Jukolan viesti ‑suunnistuskilpailuun osallistumista varten kasattu harrastelijasuunnistusjoukkue.

Rässi-Rasti

Rässi-Rastin idoli ja esikuva Timo Karppinen jututtaa joukkuetta.

– Alkunsa Rässi-Rasti sai kun allekirjoittanut sattui kerrankin olemaan kotona Jukolan viestin aikaan ja pääsi katsomaan telkkarista Jukolan viestin startin pitkästä aikaa. Nukkumaan ei päässyt ennen aamua, koska kisa naulitsi mukaansa. Siinä oli jotain semmoista taikaa juuri kolmekymppiä täyttäneelle, että tuli vain semmoinen fiilis, että tämä täytyy vielä joskus itse kokea. Seuraavana vuonna oltiin kisassa mukana.

Joukkueen jäseniä yhdistää kiinnostus raskaampaa musiikkia kohtaan.

– Hevimusiikki yhdistävänä tekijänä tuli mukaan vahingossa, kun aloin kartoittamaan ystäväpiiristäni ihmisiä, joita Jukolan viestiin osallistuminen kiinnostaisi, ja ensimmäisen kiinnostuneen lähipiirissä sattui olemaan kaveri, joka oli suunnistanut ennen ja siitä se sitten lähti. Vahingossa.

Naisiakin mahtuisi mukaan

Vihavainen kertoo, että Rässi-Rastiin ei varsinaisesti kuulu ketään. Porukka ei kerää jäsenmaksuja, eivätkä he ole sen kummemmin järjestäytyneitä.

– Karkeasti ottaen meitä on kaksi, minä ja meidän ”vääpeli”, jotka pyöritetään joukkuetta aikasta lailla ympäri vuoden. Sitten on viitisentoista aktiivia, jotka ovat olleet mukana pitkään ja säännöllisesti vuosittain. Lisäksi oikeastaan joka vuosi on joku/joitakin uusia esimerkiksi tuuraamassa estyneitä vanhoja jäseniä.

Tänä vuonna Rässi-Rastilta osallistuu Jukolan viestiin ensimmäistä kertaa kolme joukkuetta.

– Alkoi näyttää siltä, että syystä tai toisesta poissa olleet olivat valmiita tulemaan taas, ja jouduttiin rekrytoimaan uusia, että saatiin kolme täyttä joukkuetta kasaan. Eli tänä kesänä Rässi-Rastissa on 21 jäsentä. Ensi vuonna se voi olla vaikka 7 tai 28, kuka tietää?

Vihavaisen mukaan Rässi-Rastin tyypit ovat tällä hetkellä kaikki päälle kolmekymppisiä. Tarkempaa tietoa hänellä ei ole, sillä Rässi-Rastissa ei katsota ikää.

– Vanhin kilpailee veteraanisarjassa ja häntä arvostamme.

Joukkueen riveissä on tähän mennessä juossut yhdessä Jukolassa yhden osuuden yksi nainen.

– Kyseinen nainen oli suuressa roolissa Ilosaarirockissa. Tietokilpailukysymys: kuka oli tämä nainen? Joskus on ollut puhetta omasta joukkueesta Venloihin, mutta suunnitelma ei ole vielä päässyt lähtöviivalle asti. Ilmoittautuminen Rässi-Rastin Rässittäriin Venlojen viestiin 2018 alkakoot siis tästä. Ilmoittautua voi Rässi-Rastin Facebook-sivulla.

Jukolan viesti on kesän kohokohta

Rässi-Rastin jäsenevät asuvat laajalla alueella, joten koko porukalla kokoonnutaan kerran vuodessa – Jukolan viestissä. Muutoin yhteiset hetket rajoittuvat lähinnä samoilta alueilta kotoisin olevien rässirastilaisten (eli ministereiden) yhteisistä käynneistä kuntorasteilla.

– Rässirastilaisia kutsutaan jostakin kumman syystä ministereiksi, Vihavainen valottaa.

Palautusjuoma

Palautusjuoma on oleellinen osa suoritusta.

Vuosittain jonkinlainen porukka myös kokoontuu harjoittelemaan tulevan Jukolan harjoitusmaastoihin, jolloin jäsenet pääsevät tapaamaan toisiaan, mutta itse Jukolan viesti on kesän kohokohta, kun rässirastilaiset pääsevät tapaamaan kerrankin isolla porukalla.

– Tunnelma on silloin varsin korkealla.

”Parasta on yhteishenki”

Vihavainen näkee myös joitakin yhtäläisyyksiä rässirastilaisten suosikkimusiikin ja suunnistuksen välillä.

– Hevi ja suunnistus sopivat yhteen helvetin hyvin. Synkkää touhuahan se pahimmillaan on. Voima ja nopeus ratkaisee molemmissa. En mie oikein muuten osaa niitä yhdistää. Niin ja onhan metsä suosittu kuvauspaikka hevibändeille.

Rässi-Rastissa suunnistukseen suhtaudutaan Vihavaisen mukaan pilke silmäkulmassa haudanvakavasti.

– Suunnistus on parasta, mitä mies voi tehdä trikoot jalassa.

Mikä Rässi-Rastissa sitten on parasta?

– Parasta Rässi-Rastissa ainakin omasta mielestäni – luulen että moni muukin yhtyy tähän – on se yhteishenki, joka muodostuu talven aikana, kun omassa Facebook-ryhmässä suunnitellaan tulevaa Jukolan viestiä ja jaetaan omia suunnistuskokemuksista harjoittelukaudelta tai vertaillaan suunnistuskamoja tai kysytään neuvoja toisilta ja niin edelleen. Ja sitten, kun tämän yhteisön jäsenet kohtaavat kerran vuodessa, vuorokauden ajan, tuntuu nämä jopa ennestään täysin toisilleen tuntemattomat ihmiset kuin omilta veljiltä.

Teksti: Johanna Rytkönen / Verkkotoimitus
Kuvat: Rässi-Rasti


Ilosaarirock