Ilosaarirock Joensuu 3 päivää 14.-16.7.2017

Näin selviät festivaalista hengissä

Punaisen ristin väki kertoo selviytymisvinkit Ilosaarirockiin, jotta kolmen päivän bailaaminen sujuisi surutta. Kannattaa esimerkiksi syödä sokeria, ettet sammu.

Nyrjähdykset ovat rakkojen ohella yleisimpiä festarivaurioita. Hyvät kengät auttavat ja jos kuitenkin käy jotain, niin SPR:n ensiapuväki auttaa. Kuva: Lauri Kaukotie

Festivaalilla on mukavampaa, jos tietyt perusasiat ovat hallussa. Punaisen Ristin väki antaa selviytymisvinkit.

– Kolmasosa meille tulevista ensiaputapauksista häviäisi, jos ihmisillä olisi sukat tai asianmukaiset jalkineet. Suurin osa tänne tulevista tulee rakkojen takia, Uimaharjusta osaston ensiapuryhmän konkari Joona Hämäläinen kertoo. Hänellä on takanaan 12 Rokkia, joten kommentit tulevat kokemuksen syvällä rintaäänellä.

– Sitten on nyrjähdyksiä ja tietysti alkoholin aiheuttamia ongelmia, Turusta festaripäivystykseen saapunut Mikko Sipilä täydentää.

Hän on Ilosaarirockissa toista kertaa, mutta on päivystänyt paljon Ruisrockissa. Alueen sijainti täällä on hänen mukaansa huomattavan paljon helpompi kuin Turussa, jossa festivaali on saaressa.

SPR:n festaripäivystyksen yleisjohtaja Niina Pekkanen kertoo, että Joensuussa yhteistyö viranomaisten ja festarijärjestäjän kanssa sujuu muutenkin poikkeuksellisen jouhevasti. SPR:n miehitys festarilla on noin 130 vapaaehtoista.

– Täällä saadaan asioita neuvoteltua ja sovittua todella hyvin, hän kehuu.

Päihdetyön duunari Ville Jounila kertoo, että näkyvin osa SPR:n pähdetyötä on festarialueella ja sen ulkopuolella tehtävä ennaltaehkäisevä työ.

– Pyrimme tiedottamalla ja opastamalla vähentämään haittoja. Jos on vaikka suonensisäisten käyttöä, niin neuvotaan oikeanlaista pistämistä.

SPR:n päihdetyöntekijä Ville Jounila muistuttaa, että on tärkeää juoda myös alkoholittomia juomia. Vesi on aina hyvä valinta. Kuva: Lauri Kaukotie

Ensiapuväen vinkit festariväelle ovat yksinkertaiset mutta tehokkaat.
– Ottakaa laastaria ja särkylääkettä mukaan. Ottakaa kuivia sukkia ja lisävaatetta sateen ja kylmän varalle ja pitäkää kaverista huolta, Hämäläinen ja Sipilä listaavat.

– Muistakaa syödä vähintään yksi lämmin ateria päivässä ja juoda myös alkoholittomia juomia. Alkoholi estää maksassa sokerien uudismuodostumisen, joten verensokeri laskee. Sammuminen johtuu usein juuri siitä. On siis tärkeää saada sokeria, täydentää Jounila.

Hänkin painottaa, että toisista pidetään huoli.
– Kun porukalla lähdetään, niin porukalla olisi hyvä päästä myös maaliin, ettei joku jää sammuneena makaamaan sateeseen.

SPR:n väki painottaa, että pienistäkin asioista saa tulla nykäisemään hihasta. Ja henkistä tukeakin löytyy tarpeen mukaan. SPR:n Plus-pisteellä pääportin läheisyydessä kannattaa tietenkin käydä ajamassa kondomiajokortti.

Teksti: Pasi Huttunen
Kuvat: Lauri Kaukotie


Ilosaarirock