Ilosaarirock Joensuu 3 päivää 14.-16.7.2017

Turmion kätilöt eli ”Irstaus, rakkaus, sekopäisyys”

Haastattelussa industrial metalin showmiehet – Turmion kätilöt

Turmion Kätilöt Kuva: Jon Norppa

Saimme haastatteluun Suomessa hyvinkin suositun industrial metal yhtyeen eli Turmion kätilöt.  Haastateltavana olivat yhtyeen solistit eli MC Raakapee ja Saku ”Shaq-U” Solin, joka on liittynyt yhtyeen riveihin korvaamaan hiljattain bändistä eronneen Spellgothin. Shaq-U on tunnetumpi Fear of Domination -yhtyeen solistina. Lisäksi mukana oli levy-yhtiön puolesta Petja Turunen – jos asia aiheuttaa hämmennystä, niin kannattaa katsoa haastatteluvideo ,joka avaa tätä erikoista tilannetta.

Miten teidän kesä on mennyt?

Petja toteaa Shaq-U:n kompatessa, että on pakko kiittää kaikkea yleisöä, joka on ollut tosi hyvin messissä ja antanut semmoista energiaa, että se on jo itsessään palkitsevaa. Rockfest oli upea aloitus kesälle.

Mikä on ollut kesän paras keikka? Luuletteko että se tulee olemaan Ilosaarirokin keikka?

– Paha sanoa, koska kesää on vielä jäljellä, letkauttaa Shaq-U. Petja jatkaa että Ilosaarirock ainakin tekee kaikkensa, että artisteilla olisi hyvät oltavat. Täällä on jopa toteutettu bändin astetta erikoisempi toive, nimittäin miksaajalle on hankittu viitta. Joka tapauksessa miehillä on suuret odotukset iltapäivän keikastaan. (Ja toive toteutui, teltta oli täynnä ja meininki katossa – Toim. Huom.)

Teidän uusimmat albumit ovat enemmänkin diskoa, onko mahdollista että teillä tulisi olemaan keikkoja vaikkapa kouludiskoissa?

– Jaaha, seuraavaksi varmaan haastetaan Chemical Brothers tai vaikka Beats and Styles, naurahtaa Petja, Shaq-U:n liittyessä kuoroon – Melko perverssi idea!

Minkälaisia vaikeuksia olette kohdanneet uranne aikana?

Petja tuumailee: – Pahimmat jutut liittyvät yksittäisiin keikkapaikkoihin ja fasiliteetteihin, tai vaikka siihen että paikalle ei olla saatu äänentoistoa, tai sitten jotain muuta vastaavaa. Tämä meidän organisaatio saattaa vaikuttaa melkoiselta rötjäkkeeltä, mutta se on oikeasti toimiva organisaatio. Sen minä pyrin levy-yhtiön johtajana varmistamaan. Jos on jotain, mitä pitää muuttaa, niin sehän muutetaan, tai jos jonkun miehen pitää lähteä, niin se lähtee. Me toimimme yleisön ehdoilla, ja voimme tehdä tätä vain niin pitkään kuin yleisö on tyytyväinen. Pitää olla nöyrä ja tehdä töitä keulimatta turhia.

Teidät tunnetaan nimenomaan hyvin energisestä, rakkaudellisesta ja yhteisöllisestä meiningistä. Jos Turmion kätilöt olisi eläin, niin mikä eläin se olisi?

Shaq-U maalailee: – Me ei voitas olla mikää yksi tietty elukka, vaan enemmän semmonen sisäännussittu sekasikiö, jossa on juttuja monesta eläimestä ja niitä juttuja niinku liimattu siihen, ja sitten niinku katotaan että hengittääkö se.

– Sarvikuono, lataa Petja ja höhöttää päälle, mutta Shaq-U ehdottaa, – Paarma, semmonen ärsyttävä pörriäinen, josta ei pääse millään eroon.

Miten kuvailisitte Turmion kätilöitä kolmella sanalla?

– Irstaus, rakkaus, sekopäisyys,  sanoo Shaq-U ja samaan hengenvetoon Petja kertoo oman näkemyksensä. – Viha, rakkaus, luovuus – ja tässä bändissä ei valehdella eikä teeskennellä, mies toteaa, – muuten on luvassa sanktio. Sanktioiden laatua hän ei kuitenkaan suostu enempää avaamaan, mutta tottahan bändin lyriikoiden ja lavashown laatu saa mielikuvituksen laukkaamaan asian tiimoilta.

Millainen on paras yleisö?

Petja vastaa kysymykseen käänteisesti: – Meillä on ollut tietyissä pitäjissä keikkoja, jotka ovat alkaneet kello 02.00 tai 01.00 ja ovet aukeavat kahdeksan aikaan illalla. Yleisö ei tajua yhtään mitään koko touhusta, koska kaikki ovat niin kännissä ja sekaisin. Se jää vaivaamaan, koska ei semmoista yleisöä saa kukaan innostumaan ja järjestyshäiriöitäkin on paljon enemmän. Näitä on ollut pari kappaletta vuosien saatossa. Keikkajärjestäjille korvan taakse: aikaistakaa soittoaikoja, Petja lataa vielä loppuu.

Lähettäkää terveisiä kukkahattutädeille ja lapsiperheille.

Shaq-U aloittaa: – Ottakaa asiat semmoisina, kuin ne ovat. Ei joka kivenmurikan alta tarvitse etsiä jotain, mistä loukkaantua.  Petja lisää: – Missä se huumori nykyään on? Me tehdään viihdettä, ja jos joku loukkaantuu, niin on se parempi, kuin jos vain seistäisi siellä. Petjan mielestä lapsiperheille tärkeintä on pitää huolta lapsista ja rakastaa niitä. – Minulla itselläni on 5 lasta, joten tiedän nämä jutut jollain tavalla. Kukkahattutädeille hän vielä tahtoo sanoa: – Turmion kätilöt kertoo myös niistä elämän kääntöpuolista, ja tarkoitus on innostaa nuorisoa ja ikään kuin kääntää asiat väärinpäin.

Haastattelu on tehty yhteistyössä Netti-TV:n kanssa. Katso Netti-TV:n juttu täältä.

Teksti: Markus Jalkanen
Kuvat: Jon Norppa

 

 

 


Ilosaarirock