Ympäristöohjeet festivaalivieraille

Kierrätä ja pistä roskat roskiin. Rokissa kierrätetään jätettä. Alueelta löytyy lukuisia roskiksia muun muassa biojätteelle, poltettavalle jätteelle, metallille, lasille ja kartongille. Kierrätysneuvojat auttavat löytämään oikean astian!

Tuo mukanasi vain mitä tarvitset ja kierrätä loput. Jätä turhat tavarat kotiin. Tuo mukaan vain se mitä jaksat kantaa takaisin kotiin. Roskapusseja jaetaan leirintäalueiden infopisteissä.

Juo vettä, mutta omasta pullosta. Alueelle saa tuoda tyhjiä tai avaamattomia limupulloja, joita voi täyttää alueen lukuisista vesipisteistä. Hana on hyvä laittaa kiinni heti täytön jälkeen, ettei vettä valuteta turhaan.

Älä pissi puskaan. Älä pissi minne vaan, kun voit pissiä lukuisiin bajamajoihin ja pisuaareihin, joita alueella on. Sinne tänne pissitty pissa päätyy ennen pitkää vesistöihin, eikä kaloilla ole hyvä olla! Kunnioita myös lähellä asuvien koteja ja pihoja, pissi vain vessaan!

Reissaa kavereitten kanssa. Juniin on lisätty vaunuja Rokkiviikonlopuksi ja ilmaiset Rokkibussit kulkevat juna-asemalta festarialueelle ja takaisin. Ilosaarirockin sivuilta löytyy kesän aikana vinkkejä bussikyyteihin. Kimppakyytejä on helppo järjestää esim. Facebookin kimppakyytipalstoilla.

Ilosaarirock ja ympäristö

Ilosaarirockin ympäristötyö on herättänyt kansainvälistä huomiota. Ilosaarirockille myönnettiin kansainvälinen Green'n'Clean -ympäristösertifikaatti vuonna 2008 ensimmäisenä festivaalina Suomessa.

Ilosaarirock on saanut vuosina 2011, 2012 ja 2014 ja 2017 kansainvälisen A Greener Festival Award -tunnustuksen ympäristötyöstään. Tunnustus myönnettiin Ilosaarirockille ensimmäisenä festivaalina Suomessa. Vuonna 2012 Ilosaarirock tavoitti sertifikaatin korkeimman tason "outstanding".

Ilosaarirock valittiin ympäristötyönsä johdosta ensimmäisenä suomalaisena tapahtumana viiden ehdokkaan listalle A Greener Operations Award -palkinnon saajaksi. Palkinto luovutetaan Euroopan tärkeimmälle ympäristönsuojelua tekevälle festivaalille. Palkinnon voitti Roskilde Festival.

Ilosaarirock on lahjoittanut kasvihuonepäästöistään EU:n päästökaupan hintojen mukaisen kompensaatiomaksun luonnonsuojelukohteisiin. Vuoden 2010 kompensaatiosumma lahjoitettiin uhanalaisen rupiliskon suojeluun. Vuoden 2011 lahjoituksen kohde oli Liperissä sijaitseva Kuorinkajärvi. Vuosien 2012 ja 2013 lahjoituskohde oli järvilohen suojelu. Vuoden 2014 kohde oli maakotka ja vuosien 2015 ja 2016 Saimaannorppa.

Sähkö

Ilosaarirock soi Pohjois-Karjalan Sähkön vihreällä sähköllä, joka on tuotettu tuulivoimalla ja vesivoimalla ja jolle on myönnetty Guarantee of Origin -alkuperätakuu.

Sähkön kulutusta mitataan tapahtumassa hyvinkin tarkkaan. Jokaiselta festivaalin toimipisteeltä, ääni- ja valotoimittajalta, yhteistyökumppanilta ja myyntipaikkalaiselta pyydetään tarkat laskelmat sähkölaitteiden kulutuksista ennen festivaalia. Tilanteen mukaan tarpeista tingitään, jotta kuormitusta saadaan pienemmäksi. Sähköä paljon kuluttavat maksavat ylimääräisestä sähköstä. Sähkönkulutusta tarkkaillaan ja muun muassa lavojen valaistuksessa on siirrytty mahdollisuuksien mukaan vähän kuluttavaan led-tekniikkaan.

Vesi

Kertakäyttöiset vesipullot ovat maailman mittakaavassa typerältä tuntuva ympäristöongelma. Ilosaarirockin festivaalialueelle järjestetään parikymmentä vesipistettä asiakkaiden ja myyntipaikkalaisten käyttöön, joissa omia vesipulloja on mahdollista täyttää ja käsiä pestä. Asiakas saa tuoda alueelle tyhjiä tai avaamattomia limupulloja vesipulloiksi. Vesipisteiden hanat ovat helposti suljettavia, joten turhaa vettä ei valuteta alueelle. Veden kulutusta ja laatua tutkitaan vuosittain.

Hankinnat

Ilosaarirock panostaa eettisyyteen ja ympäristökuormituksen minimoimiseen ostoissaan. Festivaalilla käytetään vain Reilun kaupan kahvia ja teetä.

Ilosaarirockin paidat, hupparit ja muut myyntituotteet on tehty eettisesti ja ekologisesti tuotetusta puuvillasta. Tuotteiden tuotannon hiilijalanjälki pyritään minimoimaan. Festivaalin somistus tehdään kierrätysmateriaaleista ja samoja materiaaleja käytetään useita vuosia eri kohteissa.

Bändien pukuhuoneiden sisustuksessa käytetään kierrätys- ja lahjoitustavaraa, kuten vanhoista t-paidoista tehtyjä liinoja, kaupunkilaisten lahjoittamia jääkaappeja ja vanhasta koulusta saatuja pöytiä.

Festivaalin omat kaulanauhat ja rannekkeet on valmistettu PET-muovista tehdystä kankaasta. PET eli polyeteenitereftalaatti on pakkausteollisuuden kestomuovi, josta esimerkiksi kierrätettävät virvoitusjuomapullot valmistetaan.

Ilosaarirockin omilla toimipisteillä suositaan luomu- ja lähiruokaa aina, kun se vain on mahdollista. Hankinnoissa pyritään aina valitsemaan paikallinen tai suomalainen tuote. Festivaalin ruokahankinnoista 30% oli vuonna 2017 Reilua ja/tai luomua. Lukua pyritään nostamaan vuosittain.

Ilosaarirockin yhteistyökumppanit ovat sitoutuneet festivaalin ympäristöarvoihin ja -käytänteisiin. Kumppanit ovat mukana kehittämässä ympäristötoimia niin festivaalilla kuin omassa toiminnassaan.

Siivous

Ilosaarirockia pitää siistinä yli 500 siivoojaa kuuden päivän aikana. Festivaali- ja leirintäalueiden lisäksi siivoustiimit iskevät tehokkaasti myös ympärysalueille, jotka ulottuvat yllättävänkin kauas varsinaisilta tapahtumapaikoilta.

Myös yleisö voi osallistua jätemäärän pienentämiseen. "Roskat oikeisiin roskiksiin" on hyvä ohjenuora festivaaliviikonlopun viettoon. Festivaalialueelle ja leirintäalueille ei ole luvallista tuoda selvästi jätteeksi hylättävää suurta tavaraa kuten sohvia ja nojatuoleja.

Telttojen ja katosten jättäminen leirintäalueille on kohonnut ongelmaksi Euroopan festivaaleilla ja tämä ikävä tapa on saavuttamassa myös Suomen. Edulliset katokset ja teltat on liian helppo jättää muiden ongelmaksi. Ilosaarirockissa pakatut teltat ja katokset voi jättää maanantaina leirinnän kierrätyspisteelle. Ehjiä telttoja on lahjoitettu muun muassa partiolaisten käyttöön. Kierrätyspiste toimii koko viikonlopun ja siellä voi pyöräyttää kierrätysonnenpyörää, josta voi voittaa hienoja yllätyksiä.

Kierrätys

Ilosaarirock on järjestänyt kierrätysmahdollisuudet poltettavalle ja biojätteelle, metallille, lasille, kartongille, pakkausmuoville ja ongelmajätteille. Erilliset pullokerääjät keräävät pullot ja tölkit kierrätykseen. Tupakantumpeille on omat tuhkakupit. Vuonna 2017 kierrätykseen ja hyötykäyttöön päätyi huimat 100% festivaalin jätemäärästä.

Rokin myyntipaikat ovat mukana talkoissa käyttäen vain biohajoavia astioita ja aterimia. Biojätteeseen eli oranssilla merkittyyn roskikseen voi siis laittaa myyntipisteestä saadut lautaset, ruokailuvälineet, servietit ja ruuantähteet. Anniskelualueen tuopeissa ja tölkeissä on pantit, joten alue pysyy siistimpänä ja astiat tulevat ehjinä takaisin uusiokäyttöön. Festivaalin cateringista mahdollisesti ylijäämät ruoka-aineet annetaan hyötykäytettäväksi yömajoille ja muille vakiintuneille tahoille. Kuivuneet leivät annetaan hevosten herkuksi.

Kampanjalla "Kertakäyttöisyys on kirosana" pyritään herättämään ihmisten huomio kertakäyttötavaran määrään ja miettimään ostovalintojaan.

Painotuotteet

Ilosaarirockin painotalo Punamusta on saanut Joutsenmerkin ympäristötoimintansa ansiosta. Painotuotteiden paperi on saanut sekin merkintöjä, PEFC-sertifikaatti osoittaa, että paperi tulee metsistä, joita hoidetaan kestävästi. Painotuotteiden kuljetus festivaalialueelle ei maailmaa kaada, matkaa painotalolta festivaalialueelle on rapiat neljä kilometriä.

Liikenne

Ilosaarirockin päästöjä ja hiilijalanjälkeä seurataan ja tutkitaan vuosittain. Seurannan perusteella liikenne on suurin päästöjä aiheuttava tekijä ja siihen on myös vaikeinta vaikuttaa. Henkilökunnalle tarjotaan käyttöön polkupyöriä ja asiakkaita kannustetaan kimppakyyteihin.

Ylivoimaisesti suurin liikenteen päästöjen aiheuttaja on yleisön saapuminen festivaalialueelle. Ilosaarirock ohjaa ihmisiä sopimaan yhteisiä kimppakyytejä tai käyttämään julkisia kulkuvälineitä. VR järjestää ylimääräisiä junavaunuja ja -vuoroja. Rautatieasemalta pääsee festivaalialueelle ilmaisilla Rokkibusseilla. Ilosaarirockin verkkosivuille kerätään tietoa bussimatkojen järjestäjistä ja kimppakyydeistä.

Festivaalin parkkialueet ovat maksullisia. Vähintään neljä henkilöä tuovalle kuskille tarjoaa Ilosaarirock Reilun kaupan kahvit. Polkupyörillä saapuville on järjestetty pyöräparkki.

Palkinnot ja sertifikaatit

A Greener Festival Award

A Greener Festival Award - Outstanding Ilosaarirockille on myönnetty vuosina 2011, 2012, 2014 ja 2017 kansainvälinen A Greener Festival Award, joka on merkittävä tunnustus festivaalin ympäristötyöstä. Ilosaarirock on ensimmäinen festivaali Suomessa, jolle sertifikaatti myönnettiin. Vuosina 2012 ja 2014 Ilosaarirock tavoitti sertifikaatin korkeimman tason "Outstanding". Vuosittain haettavassa sertifikaatissa on tiukat kriteerit jotka hakijoiden täytyy täyttää. Palkinto on konkreettinen osoitus tapahtuman panostuksesta ympäristöystävällisyyteen ja vihreisiin arvoihin.

Green'n'Clean

Green'n'Clean Ilosaarirockille on myönnetty myös kansainvälinen Green'n'Clean ‑ympäristösertifikaatti vuonna 2008 – samana vuonna kun se lanseerattiin Suomessa. Ilosaarirockin vihreitä periaatteita ovat vihreän sähkön käyttäminen, kierrätyksen tehostaminen, julkiseen liikenteeseen ja kimppakyyteihin kannustaminen sekä hankinnoissa kestävyyden, reilun kaupan ja paikallisuuden suosiminen.


< Takaisin infon etusivulle