Orkesteri ja CMX loihtivat kesäksi jännittävän taidesopan

Erinomaisen vastaanoton uudelle levylleen saanut CMX jättää kesällä mukavuusalueen taakseen Joensuun kaupunginorkesterin kanssa. Idean isä, rumpali Olli-Matti Wahlström kertoo, että vielä ei kukaan oikein tiedä, mitä siitä tulee.

Kolmella vuosikymmenellä Ilosaarirockin lavoilla nähty CMX on ehtinyt soittaa jäähyväiskeikkansakin juuri Rokissa vuonna 1999 kunnes palasi saman festarin lavalle vuonna 2005. Silloin ei juuri kukaan yllättynyt siitä, että bändi ei lopettanutkaan, mutta nyt CMX on onnistunut yllättämään ainakin kahdella tavalla.

CMX esiintyy Tähtiteltassa Joensuun kaupunginorkesterin kanssa.

Puritaanit ehtivät jo luovuttaa CMX:n suhteen, kun alkupään levyjen jälkeen ei muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta mikään tuntunut miltään. Sitten bändi löi alkuvuodesta tiskiin Alkuteoksen, joka on huima, tiukkapipoisimpienkin puritaanien hyväksymä nahanluonti. CMX tuli takaisin ryminällä.

Toinen yllätys oli se, että räkää ja muita eritteitä tihkuvilta hc-juuriltaan edelleen kuuluvasti ponnistava CMX soittaa Ilosaarirockissa Joensuun kaupunginorkesterin kanssa. Orkesteri-idean isä, bändissä vuodesta 2012 rumpuja soittanut joensuulaislähtöinen Olli-Matti Wahlström kertoo, että vielä ei oikein ole mahdollista sanoa, mitä tästä kaikesta tulee.

– Kävin viime kesänä kuuntelemassa kun Insomnium soitti Joensuun kaupunginorkesterin kanssa ja tuli fiilis, että pitäisikö meidänkin. Kysäisin Hattusen Panulta siitä ja se oli, että tietysti.

Luulin, että se jäi semmoiseksi iltahorinaksi, mutta Panu ottikin heti festarin jälkeen yhteyttä, hän kuvailee.

– Tulossa on semmoisia kappaleita, mitä ei lähtökohtaisesti festarilavalla soiteta. Tarkoitus on, että annetaan orkesterinjohtajalle hyvin vapaat kädet rikkoa sitä perinteistä popkappaleen kaavaa. Kunhan nyt kaikki päästään tarpeeksi kauas mukavuusalueelta, niin hyvä tulee. Taiteellinen kunnianhimo on korkealla.

Ilosaarirockin ja CMX:n historia on nivoutunut yhteen monella tapaa, mutta vielä enemmän festarissa on kiinni Wahlström. Hän oli paikalla vuonna 1994 kun Neljän Ruusun keikka peruttiin ukkosmyrskyn takia ja itse hän on soittanut Ilosaarirockissa CMX:n lisäksi orkestereissa Kumikameli, Pool ja 51koodia.

– Onhan se festivaalin merkitys itselle järjetön kun vuodesta 1993 olen käynyt joka kerta. On hyvin kunnioitettavaa, että se on saatu kasvamaan tuollaiseksi instituutioksi tässä maassa.

Se, että Wahlström päätyi ylipäänsä hakkaamaan kannuja työkseen on oikeastaan sattuma.

– Piiparisen Askon [nykyisen Kerubin toimitusjohtajan] ja näiden ansiota se oli. Rupesin pyörimään Poolin tyyppien kanssa kun oltiin Askon kanssa naapureita. Niillä oli jotain kränää rumpalinsa kanssa ja ilmoitin, että mä osaan vähän soittaa. Alkujaan olin kyllä enemmänkin kitaristi, mutta sitten huomasin soittavani niiden bändissä rumpuja. Eikä harmita. En ollut mikään kummoinen kitaristi.

Olli-Matti vuosimallia 2007.

Wahlström kertoo fanittaneensa CMX:ää teinivuosinaan Joensuussa osapuilleen kaikkien muiden tapaan.

– Jotenkin se oli silloin ysärin alussa niin outoa ja ihmeellistä kaikkien Raptoreiden seassa. Olin jossain vaiheessa isokin fani.

Bändissä hän kertoo viihtyneensä erinomaisesti. Hän arvioi, että on bändin sisäisessä dynamiikassa tasapainottava voima.

– Olen ymmärtänyt, että CMX:n toiminta on nykyisin aika paljon helpompaa kuin ennen.

Alkuteoksen saama vastaanotto on Wahlströmin mukaan ollut kiitettävä siitäkin huolimatta, että sen synnyttämisen alkuvaihe oli vaikea.

– Tuli vähän outo levy, mutta ilmeisen hyvä. Yleisö on ottanut sen tosi hyvin vastaan ja keikkapaikat ovat olleet täynnä.

Tuntuu vielä välttämättömältä kysyä, että ymmärtääkö edes bändin jäsen mitä A. W. Yrjänä oikein lyriikoissaan sanoo. Vastaus tulee nopeasti.

– En. Mä oon luovuttanut sen suhteen jo pitkän aikaa sitten. Hänellä on sanomisen tarve ja hän saa sen sanottua. Välillä jotain tajuaa ja välillä menee yli hilseen. Mutta mä oonkin tämmöinen toisen asteen ammatillisen koulutuksen käynyt kaveri.


« Etusivulle

»