Kuinka festareista selvitään eli käytännön niksit ja vinkit Ilosaarirockiin

Huomenna mennään – mahtavaa! Jotta saisit Ilosaarirock-viikonlopusta kaiken ilon irti, kannattaa siihen valmistautua. Kokosimme listan hyödyllisistä nikseistä ja vinkeistä, jotka kannattaa ottaa esimerkiksi pakatessa ja leiriytyessä huomioon, jotta viikonlopustasi tulee varmasti kesän paras!

Ravileirinnän tunnelmia 2017. Kuva: Veera Konsti

Ennen festareita

Lippu festareille kannattaa ostaa etukäteen, jotta pääset varmasti nauttimaan haluamistasi keikoista. Vaihda ranneke etukäteen esimerkiksi Taidemuseo Onnin pihasta löytyvällä Rokkikontilla, niin vältyt ruuhkilta.

Pakkaa ajoissa. Kun mietit ajoissa, mitä tarvitset mukaan, säästyt paniikkipakkaamiselta ja turhalta stressiltä.

Ilosaarirock on tänä vuonna cashless eli käteinen ja pankkikortit eivät käy maksuvälineinä festivaalialueella. Sen sijaan kaikki ostotapahtumat tehdään maksurannekkeella. Tutustu cashlessiin, luo itsellesi tili valmiiksi ja siirrä sinne rahaa. Helppoa!

Majoittuminen

Jos majoitut leirinnässä teltassa, teltta kannattaa kokeeksi pystyttää etukäteen. Tarkista, että kaikki teltan osat ovat tallessa ja ettei kankaassa ole reikiä. Jos nukut makuupussissa, kannattaa myös sen kunto tarkistaa etukäteen.

Kun pystytät telttaa, kannattaa varmistaa, ettet ole leiriytymässä yleiselle pissapaikalle. Kannattaa myös yrittää selvittää, minkälaisen porukan viereen olet leiriytymässä – varsinkin, jos et tahdo itse bilettää aamun pikkutunneille asti, kun taas naapuriteltassa bileet kestävät läpi festareiden.

Telttanaapureihin kannattaa tutustua ja pysyä hyvissä väleissä heidän kanssaan, sillä parhaimmillaan he katsovat omaisuutesi perään, kun olet itse poissa.

Ota teltan lisäksi mukaan pressu ja pyykkipoikia, joilla voit viritellä teltan päälle sadesuojan tarvittaessa.

Pakkaa mukaan myös taskulamppu, sillä yöllä teltassa voi olla yllättävän pimeää. Haluat kuitenkin varjella kännykkäsi muutenkin vauhdilla tyhjenevää akkua, joten ei kannata tuhlata sitä kännykän valolla sohimiseen.

Jos olet saapunut leirintään autolla, kannattaa kalliimmat ja tärkeimmät tavarat säilöä sinne piiloon. Teltassa tavarasi eivät välttämättä pysy tallessa. Jos tämä ei ole mahdollista, voit lukita rinkkasi tai reppusi pienellä munalukolla.

Jos majoitut muualla kuin leirinnässä, ota etukäteen selvää, miten pääset liikkumaan festarialueelle helpoimmin. Ilmaiset Rokkibussit ovat yksi mahdollisuus kulkemiseen, ja jos tulet kauempaa kaupungista, kannattaa kännykkään ladata Joensuun joukkoliikenteen Linjalla-sovellus, johon voi kätevästi ostaa kertalipun.

Festarikassi

Ota matkaasi festarikassi -tai reppu, johon saat pakattua kaiken festarialueella tarvitsemasi. Ei kuitenkaan kannata valita sitä kalleinta pakaasia, sillä festareiden jälkeen laukkukin näyttää usein jyrän alle jääneeltä.

Selvitä etukäteen, mitä festarialueelle saa tuoda.

Pakkaa laukkuun tyhjä vesipullo tai kaksi. Sekä festari- että leirintäalueilta löytyy vesipisteitä, joissa pullon voi täyttää. Muista juoda riittävästi vettä, sillä rokkiviikonlopusta on tulossa hikinen!

Lisäksi laukkuun kannattaa ottaa aurinkorasvaa, pientä evästä, kosteuspyyhkeitä, nenäliinoja, käsidesi, korvatulppia, powerbank, aurinkolasit, kertakäyttösadetakki, särkylääkettä ja laastaria.

Harkitse tarkkaan, mitä laukkuusi laitat, niin vältyt turhilta narikkakäynneiltä. Kaikki ylimääräinen roina kannattaa jättää majapaikkaan.

Pidä laukustasi huolta. Valitettavasti tuhansien festarikävijöiden joukkoon mahtuu myös muutama epärehellinen, joten omien tavaroiden perään kannattaa katsoa.

Festaripukeutuminen

Festareille on hauska pukeutua räikeästi, yliampuvasti tai muuten vain erikoisesti. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon tiettyjä seikkoja: festaripäivät voivat venyä pitkiksi, joten joskus vaihtopaita voi tuntua taivaan lahjalta. Jos sattuu satamaan, myös silloin on mukavaa, jos voi vaihtaa päälleen kuivan paidan.

Auringon porottaessa voi tuntua hyvältä ajatukselta pukeutua mahdollisimman niukasti, mutta todellisuudessa pitkillä hihoillakin voi suojautua auringolta. Jos haluat välttää palamisen ja auringonpistoksen, lisää festariasuusi jonkinlainen hattu.

Valitse jalkaasi mukavat ja hyvin sisäänajetut kengät. Festareilla tulee seisottua ja käveltyä tuntikaupalla, joten hyvät kengät ovat ehdottoman tärkeät.

Festareilla

Tutustu esimerkiksi Ilosaarirockin nettisivuilta löytyvään festivaalikarttaan jo etukäteen, jotta hahmotat, missä mikäkin paikka on. Samoilta sivuilta löytyy myös puhelimeen ladattava Ilosaarirock-sovellus, josta löytyy kaikenlaista hyödyllistä tietoa.

Kavereiden kanssa kannattaa sopia valmiiksi jokin kohtaamispaikka, jos eksytte toisistanne. Tuhansien ihmisten joukossa puhelinyhteydet eivät välttämättä toimi, eikä kavereita saa sitä kautta kätevästi kiinni. Äläkä huolestu, jos eksyt hetkeksi porukastasi – festarit ovat oivallinen aika tutustua uusiin tyyppeihin!

Huolehdi kavereistasi! Jos kaverisi esimerkiksi humaltuu liikaa tai on muuten vain huonovointinen, muista huolehtia hänestä.

Bändien lisäksi festareilla voi nauttia kaikenlaisesta muusta ohjelmasta ja tarjonnasta. Kokeile erilaisia ruokia, tutustu alueohjelmaan ja selvitä, mitä kaikkea mukavaa festareilla voikaan tehdä.

Lopuksi: Ota mukaan roimasti rentoa asennetta! Kaikki ei välttämättä mene aina suunnitelmien mukaan, mutta se ei ole maailmanloppu. Pääasia on, että pidätte hauskaa kaveriporukalla ja nautitte mahdollisimman paljon!

Teksti: Johanna Rytkönen

 

Jaa tämä
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

« Etusivulle

« »