Veteen vaan! Naku-uinnin maailmanennätys yritetään rikkoa Rokissa uudelleen

Viime kesänä Ilosaarirockissa yritettiin rikkoa Australiassa aiemmin tehtyä naku-uinnin maailmanennätystä. Virallinen ennätys onnistuttiinkin ylittämään kolmella uimarilla, mutta valitettavasti Guinnes World Records ei kuitenkaan hyväksynyt suoritusta videotarkastuksen jälkeen, sillä muutama uimari ei ollut vedessä tarpeeksi pitkään.

Niinpä maailmanennätystä yritetään uudelleen taas tänä kesänä – ja tällä kertaa vieläkin suuremmalla joukolla. Jututimme viime vuonna ennätysyrityksessä mukana ollutta Soundin päätoimittaja Mikko Meriläistä ja selvitimme, millaista tempauksessa oli olla mukana.

Rentoa ja luonnollista

Mikko päätti osallistua naku-uinnin maailmanennätysyritykseen yksinkertaisista syistä:

– Aika lailla heti päätin osallistua kun tempauksesta ilmoitettiin. Tykkään uimisesta, nakuilusta ja Ilosaarirockista, joten yhtälö oli aika helppo.

Koska Mikon kavereita vaivasi uintipäivänä väsymys, suuntasi hän rannalle yksin. Onneksi paikalla oli kuitenkin tuttuja odottelemassa veteen pääsyä.

– Tämän luontoisessa tapahtumassa tuntemattomillekin rupattelu on hyvin helppoa, Mikko toteaa.

Naku-uintiin osallistuminen ei Mikkoa jännittänyt, sillä hänen mukaansa suomalaisten mutkaton suhtautuminen alastomuuteen (ainakin saunomisen ja uimisen yhtyedessä) sai hänet tuntemaan olonsa hyvinkin rentoutuneeksi ja luonnolliseksi.

– Lähinnä jännitti, että kuinka moni jänistää, koska sää ei ollut lämpimin mahdollinen.

Kansallisylpeyttä kylähullujen seurassa

Mikon mukaan koitokseen ei tarvinnut valmistautua mitenkään erityisesti.

– Vaatteiden omatoimista riisumista olin harjoitellut lähes neljä vuosikymmentä, ja uimista melkein saman verran, joten eipä tähän valmistautumista vaadittu.

Rannalle saapuneiden naku-uintiin osallistuvien ihmisten määrä ilahdutti Mikkoa. Hän kertoo tunteneensa jopa kansallisylpeyttä väristessään rannalla kanssahullujen joukossa.

– Etenkin siinä vaiheessa, kun joku alkoi vedessä värjötellessämme hoilata Maamme-laulua, huomasin itsekin intoutuvani laulamaan mukana. Se oli liikuttava hetki!

Suorituspäivänä vesi oli Suomen kesälle ominaisesti virkistävän viileää. Vaikka Mikolle meinasikin iskeä odottelun takia hiukan vilu, kahlasi hän kuitenkin rohkeasti melko syvälle ja sukelsikin pikaisesti.

– Mutta olihan se sellaista mutavelliä että ei siinä halunnut huvikseen läträtäkään. Seisoskelin siellä muiden joukossa niin kauan, kun tuli lupa poistua. Harmikseni huomasin, että aivan kaikki eivät olleet pelin henkeä sisäistäneet ja luikkivat kohti rantaa liian aikaisin. Nössöt!

Kunnon juoksulenkin kautta veteen

Kesän festarisuunnitelmat ovat Mikolla vielä toistaiseksi vaiheessa, mutta jos hän päätyy Ilosaarirockiin, aikoo hän ehdottomasti osallistua naku-uintiin uudelleen. Muille osallistujille hän lähettää seuraavanlaisia terveisiä:

– Ennen kaikkea toivoisin kärsivällisyyttä – jos hommaan lähdetään niin viedään se sitten myös kunnolla loppuun asti. Kyllä sen kestää. Jos säätila on yhtään viileä niin suosittelisin aloittamaan valmistautumisen kunnon juoksulenkillä tai jollain muulla lämmittelyllä. Se on ihan todella helppo ja mukava homma, luulenpa ettei paljon helpommalla voi Guinnessin ennätyskirjaan päästä.

Mikon vinkistä kannattaakin ottaa onkeensa, sillä kesäkuun alussa Irlannissa asetettiin Ilosaaren rock-yleisölle uusi haaste: Magheramoren syrjäisellä uimarannalla 2 505 alastonta naista vietti vähintään viisi minuuttia 12-asteisessa meressä. Eli ei muuta kuin perisuomalaista voitontahtoa festarievääksi ja mukaan ennätysyritykseen!

Naku-uinnin maailmanennätysyritys la 14.7. klo 16 Rentolavan rannassa. Mukana kaalimato.com ja Radio Rock.

Teksti: Johanna Rytkönen
Kuvat: Annika Sorjonen


« Etusivulle

« »