Epätoivo ajoi tekemään komiikkaa – stand-up koukuttaa pahemmin kuin huumeet

Ilosaarirockin kovimmasta komiikkaräjähdyksestä vastaa brittiläinen Joe Sutherland. Maskuliinisuus ja sukupuoliroolit saavat kyytiä.

Kuva: Antti Pitkäjärvi

– Epätoivo ajoi minut tekemään komiikkaa, Ilosaarirockiin buukattu brittikoomikko Joe Sutherland kertoo torstaina vähän ennen keikkaansa Kerubissa. Keikalla Sutherland ottaa yleisön haltuun niin luontevasti, että homma näyttää erittäin helpolta. Sitä se ei tietenkään ole, ja taustatyönä on sivukaupalla merkintöjä muistivihkoon ja erilaisiin paperinpaloihin.

Sutherland kertoo olevansa unelma-ammatissaan, mutta tie siihen ei ollut mutkaton. Yliopistosta valmistuttuaan hän ei löytänyt Lontoossa kunnollisia töitä.

– Opiskelin videotaidetta, koska olin kuullut, että Jarvis Cocker ja M.I.A olivat opiskelleet samaa. Arvelin, että näin siis tullaan poptähdeksi, hän sanoo.

– Työskentelin pubeissa, elokuvateatterissa, taidegalleriassa. Yritin jopa mallintöitä, mutta en tehnyt sillä yhtään rahaa. Siihen aikaan oli paljon nollatuntisopimuksia, joten töitä ei välttämättä kuitenkaan ollut. Istuin kotona viisi puntaa tilillä ja mietin, että jaha, paahtoleipää päivälliseksi.

Kuten useimmilla koomikoilla, oli Suthelandillakin kivinen alkutaival. Sutherland puuskahtaa, että jotain vikaa sellaisessa koomikossa on, joka on heti hyvä.

– Epätoivoisena ajattelin sitten kokeilla sitä, mitä olin salaa aina halunnut tehdä. Eräänä sateisena iltana kokeilin pienellä klubilla stand-upia ja tiesin heti, että tässä se on. Keikka oli ihan kauhea, mutta se, että olin vähän salaa valmistellut jotain ja esittänyt sen sitten julkisesti. Se on hyvin koukuttavaa. Pahempaa kuin huumeet. Oikeastaan se pitäisi kieltää.

Sutherland on tavallaan kasvanut alalle. Hän kertoo isänsä olleen suuri stand-up-komiikan ystävä. Isä vei häntä Edinburghin festivaaleille koomikoita katsomaan.

– Hän ujutti minua salaa mukaan myös myöhäisillan tuhmempiin esityksiin.

Kuva: Antti Pitkäjärvi

Briteissä sanotaan, että et ole oikea stand-up-koomikko ennen kuin olet tehnyt komiikkaa kymmenen vuotta. Sutherland on tehnyt nyt seitsemän.

Esityksissään Sutherland pelailee muun muassa maskuliinisuudella ja sukupuolirooleilla. Inspiraatio löytyy usein tilanteista, joissa hän yllättyy omasta inhimillisyydestään. Hän toteaa, että koomikoilla on usein sellainen outous, että hyvin henkilökohtaisia asioita on helpompi kertoa suurelle yleisölle kuin läheiselle ystävälle.

– Olin juuri muuttanut yhteen poikaystäväni kanssa. Olin katsonut jotain surullista ja halusin mennä jonnekin vähän itkemään yksin. Tajusin, että hän on täällä kämpässä kaikkialla. Olen ansassa! Tuollaisista asioista sitä syntyy.

Sutherland kertoo saavansa nostetta myös siitä, että 90-luku on muodissa.

– En päivittänyt makuani sitten 90-luvun.

Hän on aiemmin kaivanut paljon aiheita Spice Girlsistä, sillä hänen faniutensa oli lähes pakkomielteisellä tasolla. Nyt hänen ei pitänyt palata aiheeseen, mutta sitten Spaissarit ilmoittivat paluustaan.

– Olin, että tämä on nyt merkki. Minkäs teet.

Spice Girlsin naiset olivat äänekkäitä ja epäkohteliata työläisnaisia eivätkä peitelleet sitä mitä ovat. Se oli Sutherlandin mukaan äärimmäisen inspiroivaa paitsi monille nuorille naisille myös kukkaan puhkeamaisillaan oleville homopojille.

– En nyt välttämättä halua verrata Sex Pistolsiin, mutta Spice Girlsin vaikutuksessa on paljon samaa.

Ilosaarirockia hän odottaa mielenkiinnolla vaikka kertoo olevansa todella huono käymään festareilla.

– Isoilla festareilla joutuu kävelemään kilometrikaupalla päästäkseen lavalta toiselle. Täällä festarialueen saa ehkä haltuun vähän helpommin.

Joe Sutherland esiintyy Loungessa perjantaina 18.30.

 

Teksti: Pasi Huttunen
Kuvat: Antti Pitkäjärvi


« Etusivulle

« »

Pääyhteistyökumppanit

Koff     Lidl