”Festarimaailma on luontainen sirkusympäristö” – Korpisirkus temppuilee alueella

Sirkustaide ja rokkifestivaali ovat kuin paita ja peppu. Sirkusteleva ja akrojoogaileva Korpisisirkus saa rokkiväenkin temppuilemaan.

Korpisirkuslaiset eivät tarvitse hydrauliikkaa päästäkseen ylös. Kuva: Markus Korpi-Hallila

Festivaalialueella siellä täällä esiintyvä Korpisirkus osoittaa, että sirkusväki sopii festivaalille kuin nenä päähän. Korpisirkus on 2018 perustettu pohjoiskarjalaisten sirkus- ja akrojoogaharrastajien yhteisö.

– Alkuun ihmiset oli vähän ujoja, mutta kun ne uskalsi jäädä katsomaan, niin olivat kyllä hyvin messissä. Sitten ne jo tulivatkin kokeilemaan etenkin tuota akrojoogaa. Se oli hauskaa, Mael Ström taiteiljanimen alla operoiva Anni Roihuvuo kertoo.

Jukka Turunen arvioi, että festarimaailma on luontainen sirkusympäristö, jossa esittäjän ja esiintyjän raja hämärtyy.

– On siinä tietenkin joku raja. Kahden promillen kännissä ei tulla temppuilemaan. Tää näyttää rennolta, mutta vaatii todella paljon treenaamista, Linda K taiteilijanimellä toimiva Linda Kaarakainen lisää.

Alkujaan Korpisirkuksen väki suunnitteli pitävänsä festivaalilla työpajoja.

– Sormusen Noora sitten ehdotti, että entä jos tuutte tekemään temppuja. Sanoimme, että se käy! Ilosaarirockissa eri tehtävissä teinistä saakka toiminut Tarja Matikainen kertoo.

Alue-esiintyjillä pääpaino on Matikaisen mukaan kohtaamisissa ja sen vuoksi esityksetkin elävät ja kehittyvät koko ajan.

– Improvisaatiolle on jätetty tilaa ja tämä on yhteisöllistä toimintaa.

Korpisirkus sai vierailijoikseen myös tamperelaiset vannetaiteilijat Mael Strömin ja Linda K:n. Kuvaaja: Henri Huikuri

Vaarallisia temppuja festariummikkona

Sirkustaiteilijoiden touhu on jo lähtökohtaisesti yhteisöllistä, sillä on paljon lajeja, joiden treenaaminen ei edes onnistu yksin. Taiteilijoiden on pidettävä huolta sekä itsestään että toisistaan, jotta temppuja pystytään tekemään turvallisesti. Osa tempuista on oikeasti vaarallisia ja vielä useampi näyttää vaaralliselta.

– Yhdessä pidetään huolta siitä, että asiat tehdään turvallisesti, Roihuvuo sanoo.

Tampereelta Korpisirkuksen vieraileviksi vannetaiteilijoiksi saapuneet Roihuvuo ja Kaarakainen ovat viihtyneet. Roihuvuo on jo festarikonkari ja hän on ollut aiemminkin alue-esiintyjänä. Kaarakainen puolestaan kertoo olevansa Ilosaari-neitsyt.

– Eka kerta Ilosaarirockissa ja isoin festari, missä koskaan olen ollut. Että olen festariummikko. Ihmiset on ollut mukavia ja vastaanottavaisia. Ruoka oli erittäin hyvää. Oon vielä aika hukassa, että missä on mikäkin, hän kuvailee.

Alue-esiintyjän homma on porukan mukaan mahtavaa.

– Alue-esiintyjänä voi nauttia festarifiiliksestä ja käydä katsomassa bändejä, mutta myös esiintyä. Me ollaan sellaisia vähän häilyviä hahmoja, Matikainen miettii.

Korpisirkus kiertelee alueella temppuilemassa myös sunnuntaina.

”Hula hula,” sanoi Robin jossain laulussaan. Kuva: Janina Joutsen

 

Teksti: Pasi Huttunen
Kuvat: Markus Korpi-Hallila, Henri Huikuri ja Janina Joutsen


« Etusivulle

« »

Pääyhteistyökumppanit

Koff     Lidl