Festarisarja: Ilosaari-neitsyiden matkassa

Ilosaari-neitsyyttä ei välttämättä näe päälle päin. Festarineitsyt on festarikansalainen, joka on eksynyt Ilosaarirockiin ihka ensimmäistä kertaa. Hän ei kuitenkaan saavu alueelle ilman odotuksia tai mielikuvia. Näitä ajatuksia verkkotoimituksemme selvittää viikonlopun ajan, kun kolmen tuoreen rokkikansalaisen viikonloppua seurataan perjantain alkuhuumasta sunnuntain jälkipuintiin.  

Ilosaari-neitsyen lisäksi myös leirintäneitsyt

Tiia Tanhuanpää on yksi tapaamistamme Ilosaari-neitsyistä. Itse festareiden lisäksi hän on ensimmäistä kertaa myös festareiden leirintäalueella. Saamme valokuvaajan kanssa esittelyn teltasta ja Ravileirinnän alueesta, jolla tuore rokkikävijä majoittuu ystäviensä kanssa. Tanhuanpään teltasta löytyy esimerkiksi ilmapatja ja villainen viltti, jotka kertovat ainakin tosissaan tehdyistä festarivalmisteluista.

Ilosaari-neitsyt Tiia. Kuva: Kalle Kervinen

Tanhuanpäälle Ilosaari-neitsyys kulminoituu kokemukseen festarileirinnästä, jossa hän aikoo viettää koko viikonlopun. Juustodiskosta hän ei ole kuullut, joten kannustamme festarineitsyttämme selvittämään, mistä on kyse. Hempeiden kappaleiden siivittämät festareiden jatkot ovat lauantaina ja sunnuntaina, joten vielä toistaiseksi jää nähtäväksi, mille tielle Tanhuanpää suuntaa.

Suurin syy Ilosaarirockiin lähtöön löytyy Tanhuanpään suhteesta Joensuuhun.

– Asuin viime vuoden Joensuussa. Halusin kovasti tulla Ilosaarirockiin, koska ajattelen, että festareille osallistuminen on osa kaupunkikokemusta.

Vielä festareiden alkutunnelmia elävä Tanhuanpää kertoo odottavansa viikonlopulta niitä haasteita, joita telttailu tuo tullessaan. Itsensä lämpimänä pitämisen lisäksi hän toivoo mukavaa festaritunnelmaa, iloisia ihmisiä, hyviä artisteja sekä maistuvaa ruokaa ja juomaa. Hyvälle säälle hän antaa toivoa.

Perjantaina kello 17 Tanhuanpäällä on vielä toistaiseksi takanaan vain Pariisin Kevään keikka.

– Nyt on ihan hyvä fiilis. Keikka oli hyvä, vaikka tuntui, että on vielä aikaista eikä ole niin paljon porukkaa kuin ehkä myöhemmin. Hyvä, että saatiin festarit käyntiin.

Tanhuanpää odottaa eniten artisteja, joiden kappaleet ovat tuttuja. Sellaisia ovat esimerkiksi J. Karjalainen ja Gasellit. Kunnon festarit Tanhuanpää saa aikaan hyvällä porukalla ja meiningillä sekä aurinkoisella säällä, jota hän jääkin odottamaan lauantailta.

Odotuksissa kokemuksellinen ravileirintä

Toinen Ilosaari-neitsyemme Petra Turunen on matkustanut tänään Lappeenrannasta Joensuuhun. Turusen fiilis on ”sanoinkuvailematon”.

– Miulla ei ollut edellisenä päivänä mitään hajua, mihin lähden kotoa ajamaan ja mitä viikonloppu tuo tullessaan. Olen vain ostanut liput tänne ja tullut paikan päälle.

Ilosaari-neitsyt Petra. Kuva: Valentin Abramenkov

Festareille oli päästävä, koska Turunen ystävineen oli yhteisten kesäjuhlien tarpeessa. Ilosaarirock sattui hyvään ajankohtaan ja sitä oli myös Ilosaari-neitsyelle paljon kehuttu.

Vesisade ei tunnu Turusta haittaavan, vaikka parkkipaikan löytämiseen ja jonotukseen menikin odotettua enemmän aikaa. Ravileirinnän lisäksi itselle vieras kaupunki vaikuttaa olevan uudelle rokkaajalle parhaita asioita viikonlopussa.

– Kivaa, kun ei ole tuttuja ympärillä, saa vain katsella vieraita ihmisiä ja nauttia ympärillä olevista asioista.

Leirinnän suhteen odotukset kohdistuvat yllätykselliseen yöhön, hyviin jatkobileisiin ja lämpimiin uniin.

– Toivottavasti leirinnässä saisi olla myös rauhassa, alue on kuitenkin hyvin rajattu.

Sunnuntaille Turunen lähettää itselleen etukäteen terveisiä.

– Toivottavasti ei ole kovin ramaiseva olo. Todennäköisesti ei ole, koska on ihmisiä ympärillä, mikä helpottaa aina oloa. Sunnuntai on varmaan aika rauhallinen päivä, ja toivottavasti perjantaina ja lauantaina saisi nollattua niin, ettei kolmantena päivänä enää tekisi mieli riehua.

”Varpaankastaminen festareiden altaaseen”

Ilosaarirock kietoo ensikertalaisensa kosteaan halaukseen ensimmäisenä festaripäivänä. Kolmas Ilosaari-neitsyemme, Milka Elo Lahdesta, ei kavahtanut sadetta vaan saapui hyvillä mielin Ilosaarirockiin. Verkkotoimituksemme pääsi jututtamaan häntä pienessä tihkusateessa.

– Yllättävän hyvät fiilikset joka tapauksessa. Lähdin tänne vähän kokeilumielessä. Epäilin hieman alkuun, että tuleeko olemaan mälsää kun on niin sateista.

Vieno sade ei kuitenkaan ole huuhtonut pois nuoren naisen seikkailumieltä. Ilosaarirockista ei myöskään ole kasaantunut hänelle suuria ennakko-odotuksia vaan festaroimaan on lähdetty täysin avoimin mielin. Elo kertoo majoittuvansa vanhempiensa luona Joensuun keskusta-alueella. Ravileirintä-elämys jää siis häneltä kokematta.

– Tämä on tällainen varpaankastaminen festareiden altaaseen, hän naurahtaa viitaten vaivattomaan majoittumiseensa.

Ilosaarirockneitsyt Milka. Kuva: Janina Joutsen

On tunnustettu totuus, että festareiden todellinen luonne paljastuu vasta leirinnän telttojen hämyssä. Elon mielestä festareiden ydintä ovat iloinen tunnelma ja mahdollisuus nauttia ulkoilmamusiikista. Uskomme hänen saapuneen siis oikeaan paikkaan! Kysäisemme, mitä mielikuvia ”Ilosaari-neitsyt” sanana hänessä herättää.

– Kuulostaa kammottavalta, Milka tirskahtaa ja repeää nauruun.

Saimme kuitenkin kauhuskenaarioista huolimatta suostuteltua hänet haastatteluun. Koska neitsyys on nyt osittain menetetty mutta suurin festarihuuma vasta edessä, haluamme tietää, millaisia terveisiä Elo lähettäisi itselleen lähitulevaisuuteen eli festareiden viimeiseen päivään, kun rokkikoitos on koettu.

– Jos selviät kunnialla sateisesta festariviikonlopusta, niin selviät mistä vain, hän tiivistää hymyillen.

Neitsyyden voi menettää festareilla hyvin monella eri tavalla, sillä erilaisia elämyksiä on tarjolla ruhtinaallisesti. Elon aikomuksena on mennä musiikillisen mukavuusalueensa ulkopuolelle.

– Ehkä juuri koko viikonlopun idea minulle on mennä kuuntelemaan bändejä, joista en ole aikaisemmin kuullutkaan.

Yksi bändi on kuitenkin ylitse muiden. Kyseessä on tietenkin Turmion Kätilöt. Totta kai utelemme, aikooko hän käydä legendaarisessa Juustodiscossa.

– Tarjoillaanko siellä juustoa? Milka kysyy ja jatkaa:

– Kyllä mä nyt ajattelin, että astun nyt kaikille epämukavuusalueilleni. Ehkä jopa sinne Juustodiscoon, hän naurahtaa.

 

Toivotaan viikonlopuksi aurinkoa, ja jos ei taivaalta niin ainakin ihastuttavien kokemusten merkeissä. Palaamme tunnelmiin festareiden lopussa ja katsomme, löysivätkö festarineitsyemme tiensä Juustodiskoon tai muihin hyviin jatkobileisiin.

 

Teksti: Kerttuli Karels ja Mirja Kallinen
Kuvat: Kalle Kervinen, Valentin Abramenkov ja Janina Joutsen

 

Jaa tämä
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

« Etusivulle

« »

Pääyhteistyökumppanit

Koff     Lidl