Ravin raikastajat tuovat telttamajoittujien aamuihin ripauksen hullunkurisuutta ja ihanaa yhteisöllisyyttä

Hampaidenpesua ja luovaa krapulakirjoittamista. Ravileirinnässä lauantaiaamu polkaistiin käyntiin sopivalla sekoituksella yhteistä tekemistä, hygieniasta huolehtimista, hulvattomia tekstejä ja syventymistä omaan tajunnanvirtaan.

Raikastajat raikkaina. Kuva: Henri Huikuri

Kahdeltatoista Ravileirinnässä käy vilinä. Festariväki mönkii ulos teltoistaan, jossain venytellään, toisaalla jammaillaan rauhassa musiikin tahtiin, pelaillaan mölkkyä, korkataan ensimmäiset juomat. Keskellä aluetta seisoo vesipiste, jonka ympärillä käy kuhina. Ravin raikastajat eli Iiris Laisi, 20, ja Ida Tomminen, 19, ovat tulleet vetämään yhteistä hampaidenharjaustilaisuutta. Joku paikalla olevista virkistäytyjistä kertoo harjanneensa hampaansa jo tuntia aiemmin, mutta tulleensa uudestaan ihan vain tapahtuman vuoksi. Iiris ja Ida jakavat halukkaille hammaslankaa, jotta purukalustot saadaan varmasti hohtavan puhtaiksi uutta festaripäivää varten. Aurinko pilkahtelee pilvien takaa. Kyllä nyt kelpaa hymyillä.

Vartin yli kaksitoista siirrytään telttailualueen keskellä olevan paviljongin pöytien ääreen. Iiris ja Ida ottavat esille kyniä ja papereita. Ensimmäiset innokkaat kirjoittajat tulevat paikalle heti. Jokainen saa kirjoittaa omalla tyylillään: syntyy runoja, yksittäisiä lauseita, proosaa. Haastetta kaipaaville heitetään kymmenen minuuttia aikaa, jolloin kynä ei saa irrota paperista. Tavoitellaan täyttä tajunnanvirtaa, sensuroimatonta ja persoonallista tekstiä.

Kun aikaa loppuu, vaihdetaan ajatuksia kirjoittamisesta ja sen  fiiliksistä. Muutama innostuu lukemaan ääneen tuottamansa tekstin, ja heidät palkitaan raikuvin aplodein. On kirjoitettu krapulasta, humalasta, säästä ja aamun fiiliksistä.

– Nämä eivät sitten ole omia ajatuksiani, joku korostaa. Toisaalla taas myönnetään, että tuotettu teksti on täysin omaa tajunnanvirtaa. Moni ojentaa paperin kirjoittamisen jälkeen tapahtuman vetäjille ja naurahtaa, ettei halua nähdä sitä enää ikinä. Silti uhataan tulla paikalle uudelleen heti huomenna.

Luovat krapulakirjoittajat. Kuva: Henri Huikuri

Vitsistä varsinaiseksi tapahtumaksi

Idea Ravin raikastajiin on lähtöisin Iiriksen siskolta, mutta toteutuksen ovat ideoineet Iiris ja Ida itse.

– Tuntui hauskalta idealta päästä Ravileirintään jakamaan rakkautta ja hyvää fiilistä – ja ilman rahaa, Iiris ja Ida kertovat hymyillen.

Tapahtuma järjestetään nyt ensimmäistä kertaa, joten varsinaista palautetta siitä ei ole vielä ehditty saada. Ida ja Iiris kuitenkin kertovat, että ihmisten reaktiot ovat todella hyvää palautetta. Se, että osa ihmisistä tulee paikalle kirjoittaakseen vain yhdenkin lauseen, kertoo siitä, että tällaiselle tapahtumalle on tarvetta.

Mikä sitten tällaisen tapahtuman järjestämisessä on parasta?

– Rajojen kokeilu ja se, että voi itse keksiä ja ehdottaa tällaista festareille, Ida vastaa heti. Alueohjelman järjestäminen kokeilee leikin ja vakavuuden rajoja.

– Idea on lähtenyt vitsistä ja toteutus on rentoa ja vapaata, mutta silti täytyy olla tosissaan. Siinä vaiheessa kun tajusi, että tätä ollaan oikeasti menossa tekemään, niin täytyi kaiken hauskuuden keskellä keskittyä myös käytännön asioihin ja olla henkisesti valmis.

Loistava tilaisuus tavata uusia ihmisiä

Myös ihmisten kohtaaminen on tapahtuman parasta antia.

– Tilanteen erilaisen luonteen vuoksi myös kohtaamiset ovat erilaisia. Tulee jaettua ihan erilaisia asioita kuin muualla festarialueella tuntemattomia kohdatessa.

Ravin raikastajien hampaanpesu ja luova krapulakirjoittaminen järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa. Mukaan voi liittyä vielä sunnuntaina kello 11.30, jälleen purukaluston putsaamisen merkeissä. Siitä siirrytään noin kello 11.45 jälleen leirintäalueen keskelle. Luvassa on tällä kertaa känniviestien purkua, ja halukkaille mahdollisuus luovaan kirjoittamiseen. Ida ja Iiris toivovat, että tapahtuma saa jatkoa seuraavanakin vuonna.

– Yritämme seuraavaksi kerraksi saada paikalle myös säätilaan sopivaa juotavaa. Se voisi houkutella lisää festarilaisia paikalle.

Ravin raikastajat onnistuvat tavoitteessaan: hymyt, iloinen puheensorina ja nauru puhuvat puolestaan.

Hampaat puhdistuvat Ravileirinnässä. Kuva: Henri Huikuri

 

Teksti: Anne Tuovinen
Kuvat: Henri Huikuri

Jaa tämä
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

« Etusivulle

« »

Pääyhteistyökumppanit

Koff     Lidl