Seksuaaliseen häirintään puututaan Ilosaarirockissa näkyvästi

Tänä vuonna seksuaaliseen häirintään puututaan Ilosaarirockissa aiempia vuosia herkemmin ja näkyvämmin. Mikäli festari-iloon tulee särö ja hulinassa tapahtuu jotakin odottamatonta, on apua saatavilla monesta suunnasta.

Rokkialueella seksuaalisen häirinnän nollatoleranssia ja turvallisuutta ylläpitävät festarialueen henkilökunta, järjestyksenvalvojat, poliisi sekä Punaisen Ristin vapaaehtoiset, kuten seksuaalisen häirinnän tukihenkilö.

Kuinka turvallisuudesta huolehtiminen toteutuu festareilla käytännössä?

Punainen Risti tukee häiriötöntä festarimeininkiä

Punainen Risti aloittaa tänä vuonna tavanomaisen henkisen tuen sekä ensiapu-, päihde- ja seksuaaliterveystyön lisäksi näkyvämmän seksuaalisen häirinnän vastaisen yhteistyön Ilosaarirockin kanssa. Asiaa on nostettu esiin eri tavoin monissa medioissa.

Rokkiviikonlopun aikana alueella päivystää ihan oikea häirintätukihenkilö Jenni Soltin. Verkkotoimitus esitti tärkeää tehtävää tekevälle vapaaehtoiselle kysymyksiä SPR:n päihdetyöpisteellä.

Kuka olet ja mitä teet Ilosaarirockissa?

– Olen Jenni Soltin, Punaisen Ristin vapaaehtoinen. Täällä Ilosaarirockissa olen häirintäyhdyshenkilönä liittyen seksuaalisen häirinnän kokemuksiin ja häirinnän ehkäisyyn, ja jos häirintää on tapahtunut, niin siihen, kuinka tilannetta lähdetään viemään eteenpäin tilanteessa olevan ihmisen kanssa.

Seksuaalisen häirinnän tukihenkilö Jenni Soltin. Kuva: Kalle Kervinen

Mikä toi sinut tukihenkilön tehtäviin?

– Nimenomaiseen tehtävään haettiin vapaaehtoista. Yksi meidän aktiivi bongasi ilmoituksen ja kysyi, lähtisinkö tähän. Otin haasteen vastaan ja lähdimme rakentamaan uutta toimintamallia.

Kuinka häirinnän tukihenkilö on otettu vastaan festareilla?

– Tämä on uusi juttu ja Suomessa pitkälti tabu. Ihmiset vähättelevät omia kokemuksiaan, eivätkä halua aina kertoa niistä. Tätä kynnystä on pyritty pienentämään madaltamalla tasoa tulla raportoimaan häirintätilanteista.

– Esimerkiksi poliisi on tiedottanut puuttuvansa matalalla kynnyksellä häiriötilanteisiin, ja järjestyksenvalvojille on infottu, millaisia ovat sopivat käytänteet silloin, kun häiriötilanteita havaitaan. Ilosaarirockin ja Punaisen Ristin medioissa on tiedotettu teemasta ja tukihenkilön olemassaolosta. Vielä kuitenkin haetaan parhaita keinoja puuttua häirintään.

Millaiselta tukihenkilön päivä näyttää?

– Olen kiinnitettynä päihdetyöpisteelle, josta minut löytää, ellei tule omia juttuja. Koska tämä on uusi asia, olen käynyt päivän alussa esittäytymässä ja vastaamassa tiimiläisten mieltä kutkuttaviin kysymyksiin. Kiertelen festaripäivän mittaan alueella: saatan käydä esimerkiksi seksikiskalla jututtamassa ihmisiä. Minulle voi soittaa missä tilanteessa vain, olen koko ajan valmiina.

Soltin tulee monissa tilanteissa apuun, ja tilanteet etenevät niille sopivimmalla tavalla.

– Tilanteeseen reagointi riippuu täysin siitä, minkä tasoisesta häirinnästä on kyse. Tapaus voi vaatia jatko-ohjausta esimerkiksi poliisille tai sairaalaan. Joskus ihmiselle riittää ihan keskustelu ja kokemus turvasta. Tunnetilasta irrottautuminen purkavan ja tukea antavan keskustelun avulla monesti auttaa. Kaikki menee häirintää kokeneen ihmisen ehdoilla.

Onko tukihenkilölle tarvetta festareilla?

– Olen ollut aiemminkin vastaavissa tehtävissä ja tälle on kokemukseni mukaan tarvetta. Tärkeimmäksi kysymykseksi muodostuu se, kuinka tukea annetaan ja minkälaista koulutusta vapaaehtoisille tarjotaan. Tätä me työstämme jatkossa yhä enemmän.

Mikä on parasta työssäsi?

– Vapaaehtoisten me-henki! Olemme yhtä Punaista Ristiä ja paikalle on mukava tulla, vaikken tunnekaan kaikkia. Kaverit ovat syy, miksi vaikeitakin tilanteita jaksaa. Heihin voi luottaa.

Häirintä esillä myös festarisomessa

Jenni Soltin liikkuu festarialueella läpi viikonlopun. Vastaavanlaisesta toiminnasta pyritään pitämään kiinni myös tulevaisuudessa.

Ilosaarirockin Netti-TV julkaisi tapahtuman Instagramissa videon oikeaoppisesta festarikivasta. Myös Himocast-podcast teki kuunnelman festareilla tapahtuvasta seksuaalisesta häirinnästä Spotify-sivulleen Ilosaarirockin alkuhypetyksen aikaan.

Tutustua ja rakastua festareilla saa ja tilanteen tullessa pitääkin. Mikäli kohtaat pulmia tai mieltäsi askarruttaa jokin, käänny rohkeasti vapaaehtoisten puoleen – he ovat täällä syystä.

Verkkotoimitus toivottaa turvallista ja rakkaudentäyteistä kesää!

 

Teksti: Kerttuli Karels
Kuvat: Kalle Kervinen


« Etusivulle

« »

Pääyhteistyökumppanit

Koff     Lidl