Leppoisaa tunnelmaa Popkamu-klubilla



Tämän vuoden ensimmäinen Popkamu-klubi järjestettiin maanantaina Kuunari Elinalla. Illan starttasi reilut pari vuotta yhdessä soittanut Kauhikko eli Ella Isotalo ja Leena Hirvonen, joiden kappaleet ovat sekä omaa tuotantoa että perinteistä kansanmusiikkia. Yhtye soittaa hevityylistä kansanmusiikkia aseinaan sello, viulu, gamba sekä jouhikko. Kahdesta viimeksimainitusta myös muodostuu yhtyeen nimi, sekä myös siitä, että ”Me kuulostetaan niin kauheilta”, naiset naureskelevat. He myös kertovat jännittäneensä keikkaa, ja vaikka tuuli välillä omalta osaltaan värittikin keikan äänimaisemaa, yleisö nautti, jalka väpätti musiikin tahtiin ja hymy vilahteli yhden jos toisenkin kasvoilla, eikä vähiten tapahtuman ”emännän” Anna Fältin. ”Mahtavan rankkaa ja ennenkuulematonta musaa”, Fält hymyili ylpeänä.

Kauhikon jälkeen estradille nousi Mielikki, jonka solisti Emmi Kuittinen aloitti keikan pysäyttävällä soololla: Emmin laulaessa koko terassi hiljeni kuuntelemaan naisen voimakasta ääntä. Emmin lisäksi Mielikissä soittavat myös Janne Jääskelä (viulu, kitara), Jenni Hanikka (laulu, puhaltimet, kantele) sekä myös Kauhikosta tuttu Leena Hirvonen (sello). Mielikin keikka Popkamu-klubilla oli vasta yhtyeen toinen, ja ehkä juuri siksi yleisö Kuunari Elinalla oli niin innoissaan yhtyeen esiintymisestä. Mielikin musiikissa loistaa suomalais-ugrilainen perinne. Yhtye esittää sekä karjalaisia, venäläisiä että udmurtinkielisiä kappaleita, kuten myös omaa tuotantoaan: esimerkiksi kokoonpanon nimi tulee itse tehdystä Mielikki-nimisestä kappaleesta. Vieraiden kielien lisäksi bändi esiintyy myös suomeksi. ”Vierailla kielillä laulaminen ei ole vaikeaa, kunhan selvittää lyriikat hyvin ja kuuntelee niitä”, Emmi toteaa. Mielikki_teija 3
yleiso_teija 1
Mielikkiä oli kuuntelemassa myös paikallinen, kokenut Popkatu-tallaaja Janne Ojajärvi. Ojajärvi myös itse soittaa kansanmusiikkia. ”Tulin nauttimaan hyvästä musasta ja rennosta ilmapiiristä”, Janne kertoo. Hän aikoo osallistua myös muihin Popkadun tapahtumiin, sekä myös ottaa osaa Alanko katutähdeksi? -kilpailuun kokoonpanolla Beautiful region of the old mansion, jossa Ojajärven lisäksi soittavat Antti Koukonen sekä Simo Tigerstedt.

Kolme vuotta Popkamu-klubia järjestänyt Anna Fält nautti tämän vuoden ensimmäisestä Popkamu-klubista. ”Koko ajan kyllä mietin, että mitähän olen unohtanut”, Fält naurahtaa. Hän kertoo myös olevansa erityisen ylpeä Popkamu-klubien tämän vuoden kattauksesta. ”Maanantai edustaa hieman perinteisempää kansanmusiikkia, keskiviikkona esiintyy esimerkiksi camerunilainen Ulruth Ndigue ja ilta on melkeinpä progevoittoinen, ja torstai sitten onkin melkoinen sillisalaatti, luvassa on muun muassa kiinalainen kurkkulaulaja GangZi ”, Fält hehkuu. Hän pitää myös Kuunari Elinasta klubin järjestyspaikkana, sillä vaikka avonainen tila yhdistettynä Suomen kesään onkin hänen mielestään haastava ja tilanteet elävät koko ajan, aina terassilla istuu myös Popkamu-klubeista tietämättömiä illanistujia. ”Ihmisten on hyvä nähdä, että kamu (kansanmusiikki) ei oo vaan se tietty, vaan se kirjo on tosi laaja”, Fält muistuttaa.

Popkamu-klubeja luvassa siis vielä keskiviikkona ja torstaina Kuunari Elinalla Pielisjoen rannalla, siellä nähdään!

Ninni Tuononen