ViestitViestit : Keskustelupalstan ohjeet

Ilosaarirockin keskustelupalsta - Ohjeita

Sisältö

Yleistä

Keskustelualueet
  Rock
  Esiintyjätoiveet
  Ohjelma
  Järjestämö
  Jälkipelit
  Palautetta järjestäjille
  Kaikkea maailmasta

Roskaposti eli spammi

Käyttökiellot

Käyttöohjeita ja -vinkkejä


Yleistä

Ilosaarirockin keskustelupalsta on tarkoitettu Rokväen yhteiseksi kohtaamispaikaksi, jossa on mahdollista keskustella kaikesta ja kaikennäköisestä, kuitenkin toisia ihmisiä kunnioittaen ja netikettiä noudattaen. Palstaa moderoivat Verkkotoimitus ja Poppitoimisto.

Palstoilta poistetaan mahdollisimman välittömästi viestit, jotka sisältävät rasismia, väkivaltaa, yllytystä Suomen lakien rikkomiseen yms. Sisällöltään pelkästään loukkamaan tarkoitetut tai ylenmääräisen törkeät viestit kohtaavat delete-nappulan vastustamattoman voiman. Myös osia viesteistä saatetaan poistaa ja jankkaukseksi muuttuneita ketjuja voidaan pistää lukkoon. Mikäli viesti on selvästi väärällä alueella, siirretään se oikealle alueelle.

Huomaathan, että keskustelupalstalle kuka tahansa voi kirjoittaa mitä tahansa. Lue aina ensin Rokkisivujen UKK ja Info, suurimpaan osaan keskustelupalstalla esitettyjä kysymyksiä löytyy vastaus em. sivuilta. Emme voi ottaa vastuuta siitä, mikäli toinen keskustelija neuvoo sinua harhaan. Keskustelupalstalla "virallisia" vastauksia kysymyksiin antavat Verkkotoimitus, Poppitoimisto ja Henkilöstö. Keskustelupalstaa moderoidaan vapaaehtoispohjalta, joten aina joskus voi olla viivettä vastaamisessa tai muissa tarpeellisissa toimissa. Vastaamista voi viivyttää myös sekin, että asioiden ottamisessa selvää voi mennä hieman aikaa.

Kannattaa myös käyttää palstan yläkulmasta löytyvää "haku"-toimintoa. Muutamat ikuisuuskysymykset, kuten vaikkapa leirintään liittyvät käytännön asiat, majoitus- ja hotellikyselyt, rannekeasiat jne. on puitu läpi jokaisena vuotena. Keskustelupalstan arkistot ulottuvat aina vuoteen 2003 saakka, joten kaikista vanhimpien viestien paikkaansapitävyys saattaa maailman ja asioiden muuttuessa olla hieman hatara.

Keskustelualueet

Keskustelupalsta koostuu muutamasta keskustelualueesta, joita aina välillä laitetaan jäähylle ja taas sopivana ajankohtana nostetaan uudelleen esille. Alla on lueteltu keskustelualueet sekä tarkempi selitys siitä, mitä tarkoitusta alue palvelee. Tarvittaessa on lisäksi kerrottu kyseisen alueen erillisistä pelisäännöistä.

Rock

Pysyvä viestialue, jossa kuvauksensa mukaisesti käydään yleistä keskustelua Ilosaarirockista. Kun kysyt jotain, lue aina ensin UKK ja Info, kysymykseesi löytyy kohtuullisella todennäköisyydellä vastaus suoraan sieltä. Tämä viestialue on myös hyvä paikka kertoa kanssafestaroijille vinkkejä, olipa kyseessä tapahtumaan liittyvä matkustus, majoitus tai meininki.

Esiintyjätoiveet

Tämä alue ilmestyy näkyville vuosittain syksyllä ja poistuu lomille silloin kun Ilosaarirockin ohjelma on valmis. Keskustelualueen tarkoituksena on antaa asiakkaillemme mahdollisuus tuoda esille omia esiintyjätoivomuksia ja vastavuoroisesti tarjota ohjelman kokoamisesta vastaavalle Ohjelmaryhmälle työkalu ihmisten toiveiden ja mieltymysten lukemiseen. Esiintyjätoiveiden merkityksestä löytyy tarkempi selitys UKK:sta.

Kannattaa huomioida, ettei palstan funktio ole huutoäänestys. Bändin osakkeet eivät taatusti parane sillä, että sama käyttäjä rekisteröityy kolmellakymmenellä nimimerkillä keskusteluun toivomaan samaa bändiä. Tämmöinen vilunkipeli huomataan Poppitoimiston päässä helposti, jolloin vaivannäöstä ei ole sen kummoisempaa hyötyä.

Kun esität esiintyjätoiveen, ajattele miten viestistäsi olisi mahdollisimman paljon hyötyä ohjelmaa rakentavalle Ohjelmaryhmälle. Hyvä viestin otsikko on toivomasi artistin nimi, mahdollisimman huonoja otsikkoja ovat sanat "toiveita", "tämmöistä" tai jokin muu epämääräinen merkkiyhdistelmä. Esiintyjätoiveisiin tulee kiireisimpinä päivinä kymmeniä tai jopa satoja viestejä, jolloin huonosti otsikoitu viesti jää Ohjelmaryhmän jäseniltä erittäin suurella todennäköisyydellä huomioimatta. Perustele toiveesi! Artistin hyvyys tai jopa ihquus ei ehkä vielä täytä perustelun kriteerejä. Kannattaa myös varmistaa että ehdottamasti yhtye on toiminnassa, tekee keikkoja ja ettei se satu soittamaan Rokin aikana toisella mantereella.

Esiintyjätoivepalstalla on pari viestejä koskevaa erityissääntöä:

  1. Yhtä artistia kohden hyväksytään vain yksi aktiivinen viestiketju. Mikäli artistista on jo olemassa viestiketju, uusi viestiketju lukitaan ja poistetaan. Käytä vanhojen viestien etsimiseen hakutoimintoa, se löytyy tuolta oikeasta ylänurkasta ("Haku").
  2. Muille alueille kirjoitetut esiintyjätoiveet poistetaan.

Ohjelma

Kun kesän ensimmäiset artistikiinnitykset julkaistaan, palaa tämäkin palsta talviunilta. Tämän viestialueen tarkoituksena on tarjota paikka tulevan Ilosaarirockin ohjelmasta keskustelemiseen. Siis vaikkapa bändihehkutukset, ohjelmaan liittyvät kehut tai haukut, keskustelua soittoaikatauluista (sitten kun ne loppukeväästä valmistuvat) ja festivaalin jälkeen annettavat ruusut ja risut esiintyjille. Tämä ei ole esiintyjätoivepalsta ja vielä vähemmän taistelukenttä artistien paremmuudesta, siispä viestit joiden sisältö on "yhtye X on huono, ottakaa tilalle yhtye Y" poistetaan vikkelästi.

Järjestämö

Rokin lähestyessä järjestämö tarjoaa palstan festivaalitapahtuman hienosäätöä varten. Täällä voi sopia kimppakyydeistä, tapaamisista ja muista pienempien ihmisryhmien kanssakäymisistä.

Jälkipelit

Rokin jälkeen moni ihminen tai asia voi olla hukassa. Etsintäkuulutukset niin esineistä kuin ihmisistä voi jättää tänne.

Palautetta järjestäjille

Kun Rokki on ohi, kiinnostaa tapahtuman järjestäjiä tietää mikä toimi ja mikä ei. Täällä voi antaa ruusuja onnistumisille ja risuja epäonnistumisille. Huomaa, ettei Ilosaarirockia järjestävä taho voi vaikuttaa kaikkiin asioihin. Tästä syystä esimerkiksi viranomaisille tai lähikauppiaalle on syytä jättää palautetta suoraan, he tuskin käyvät tätä palstaa itse lukemassa. Vältä huhujen levittämistä, siskon kummin kaimalle kaverin kertoman mukaan tapahtuneet asiat eivät välttämättä pidä sataprosenttisesti paikkaansa, mutta alkavat yhtä varmasti elämään huhupuheina omaa elämäänsä. Tälle palstalle kirjoittaminen ei vaadi rekisteröitymistä.

Kaikkea maailmasta

Vapaamuotoista rupattelua asioista, jotka eivät suoranaisesti liity Ilosaarirockiin.

Roskaposti eli spammi

Parin vuoden aikana keskustelupalstojen suurimmaksi ongelmaksi on muodostunut roskaposti eli spammi. Tavallisesti spammiviestejä eivät lähetä yksittäiset henkilöt, vaan tähän kiusantekoon kaapatut ulkopuolisten ihmisten koneet. Ilosaarirockin keskustelupalstalle on ohjelmoitu muutamia automaattisia tarkastuksia, joiden avulla roskaviesti voidaan huomata ja jättää julkaisematta. Automatiikka hakee viestistä esimerkiksi tiettyjä avainsanoja, muita yleisiä roskaviesteille ominaisia termejä sekä tarkastaa viestissä mahdollisesti olevat linkit. Tästä johtuen esimerkiksi .info, .ru tai .ua -päätteisiä nettiosoitteita sisältävät viestit eivät mene läpi.

Ikävä kyllä tästä automaattisesta tarkastuksesta voi olla haittaa myös tavallisille käyttäjille. Mikäli viestisi ei mene läpi, on todennäköistä että se sisältää sanan tai sanoja, jotka kuuluvat kieltolistalle. Mikäli näet keskustelupalstalla englanninkielisen linkkejä sisältävän viestin, ole fiksu ja älä klikkaa viestin linkkejä. On ennemmin sääntö kuin poikkeus, että linkin osoittama sivusto kuhisee viruksia.

Käyttökiellot, eli nk. bannit

Joskus — onneksi äärimmäisen harvoin — saattaa keskustelu käydä sen verran kuumaksi että pieni jäähdyttely on paikallaan. Keskustelualueelle voidaan käyttäjältä evätä pääsy joko laittamalla hänen käyttäjätunnus tai IP-osoite väliaikaisesti kieltolistalle. Spammista johtuen on puolestaan nippu muutamia ulkomaalaisia IP-alueita pysyvässä kirjoituskiellossa. Jos saat esimerkiksi ulkomailta kirjoittaessasi ilmoituksen kirjoituskiellosta, kyse ei ole henkilökohtaisesta käyttökiellosta. Myös muutama Suomessa sijaitseva verkko-osoite on estolistalla, mistä voimme kiittää paria hämmästyttävän ahkeraa elämäntapatrollaajaa.

Muutamia käyttöohjeita ja -vinkkejä


Antoisia keskusteluja toivottaen,

Verkkotoimitus