ViestitViestit : Rock : Valokuvaamisesta
  Et ole kirjautunut sisään.
Voit lukea viestejä, mutta kirjoittaminen vaatii rekisteröitymisen.
| Kirjaudu sisään | Rekisteröidy | Haku | Ohje | Päivitä Päivitä
Vastaa tähän viestiin Vastaa tähän viestiin

Kirjoittaja Aihe: Valokuvaamisesta
vierailija Kirjoitettu: 17-Kes-07 12:11
  MuokkaaMuokkaa
 
  ProfiiliProfiili
Verkko, verkko..selvennystä kaivataan. Luin kyllä infosta kuvaamiseen liittyvän osion, mutta haluan vielä kysyä tarkemmin, että onko filmijärjestelmäkameran tuominen alueelle sallittua? Kyseessä on vanha 80-luvulta peräisin oleva kamera jossa istuu 36-72mm zoom-objektiivi. Tarkoitus on siis vain tallentaa festarimuistoja, ei taltioida bändien esiintymisiä (eikä tällä kalustolla sitä ammattimaisesti voi tehdäkkään). Eli pääseekö kamerani alueelle sisään?
 
vierailija Kirjoitettu: 17-Kes-07 12:31
PoistaPoista    MuokkaaMuokkaa
 
  ProfiiliProfiili
en ole verkko, mutta omasta kokemuksesta väittäisin että järkkärit puuttuvat asiaan mikäli laitteisto näyttää tarpeeksi ammattimaiselta.

uskon, ettei vanha filmijärkkäri saa aikaan kuin nostalgiatuntemuksia kanssakuvaajiin. joku eos 1d III ja siihen harmaa L-putki kerää puolestaan katseet kilometrin päästä.
 
verkko Kirjoitettu: 17-Kes-07 19:48
PoistaPoista    MuokkaaMuokkaa
 
  ProfiiliProfiili
Asiaa on selvitetty tarkemmin vielä tuolla UKK:ssa:

http://www.ilosaarirock.fi/2007/info/ukk.html#14

Eli joudumme kiemurtelemaan vastauksissa, koska nämä asiat ovat hyvin hankalia. Pääsääntönä kuitenkin on, että haluamme ihmisten voivan nauttia festarimuistoista myös itse ottamistaan kuvista. Mutta kun joskus on käynyt niin, että artistin kiertuehenkilökunta on vaatinut kuvia keikasta ottaneiden kameroiden takavarikoimista keikkasopimukseen vedoten, niin tekisimme väärin luvatessamme ehdottomasti jotain. Mutta omatoimisesti emme todellakaan puutu tavallisen festariväen tavalliseen kuvaamiseen.

Verkkotoimitus
 
Soikka Kirjoitettu: 18-Kes-07 08:38
PoistaPoista    MuokkaaMuokkaa
 
  ProfiiliProfiili
Ha! Kolmannen kappaleen puolessa välissä on kirjoitusvirhe!

"Videokuvassa rajaa voi vettä vaikka siihen, että jos ottaa muutamaa kymmentä sekuntia pikkukameralla, niin ok." Vettä? VETTÄ?

Valokuvaamista vastaan ei pitäisi kenelläkään olla mitään sanomista. Että antaa palaa vaan.
 
vierailija Kirjoitettu: 18-Kes-07 15:28
PoistaPoista    MuokkaaMuokkaa
 
  ProfiiliProfiili
Mitenkäs tämä hommeli menee sitten digijärkkäreiden kanssa?
En katso että oma nikon d70+kittiobjektiivi täyttäisi enää ammattimaisen kameran määritelmää.
Ehkä jokunen vuosi sitten asia olisi toinen, mutta nykyään digijärjestelmien hinnat on tippuneet ja niitä markkinoidaan halpoina harrastelijakameroina.
Eli missä menee siis hintaraja, minkä kamera saa maksaa että sen saa tuoda alueelle?

nimim. otanko kuitin mukaan?
 
verkko Kirjoitettu: 18-Kes-07 15:35
PoistaPoista    MuokkaaMuokkaa
 
  ProfiiliProfiili
Tässä nyt ikävä kyllä pelaillaan vähän sieltä tännepäin olevien ohjeiden kanssa, koska ainoa mahdollinen yksiselitteinen tapa käsitellä kuvausta olisi kieltää se totaalisesti kaikilta ilman kuvauslupaa olevilta. Eikä se varmaan olisi kenestäkään hyvä asia.

Pahoittelemme teknologian kehityksen, tekijänoikeuksien ja erilaisten intressien aiheuttamaa selityssoppaa.

Verkkotoimitus
 
vierailija Kirjoitettu: 20-Kes-07 11:50
PoistaPoista    MuokkaaMuokkaa
 
  ProfiiliProfiili
Pahoittelen jo alkuun pitkähköä viestiä ja toivon, että verkkotoimitus vastaa viestissä esitettyihin kysymyksiin.

Verkkotoimitus jo viittasi UKK:n kohtaan 14 eli kuvauskieltoon. Kuvauskieltoa perustellaan luvattomien kuva ja äänitallenteiden tekemisellä. Missä menee luvattoman kuva ja äänitallenteen raja? "Käytännössä normaalikameroilla kuvaavien ihmisten toimintaan ei yleensä puututa, mutta joskus on artistien kiertuehenkilökunta määrännyt järjestäjien edustajat puuttumaan tilanteeseen" (UKK #14). Itse käsittäisin asian siten, että video ja äänitellennetta esityksestä ei saa tehdä. Normaalikameralla tarkoitetaan valokuvakameraan, jolla saa aikaiseksi vain still-kuvia. Voisiko verkkotoimitus ottaa kantaa siihen mikä on normaalikamera?

"Tavallisia kameroita (digi tai muita) ei tulla festivaalin aikana takavarikoimaan" (UKK #14). Tämä lause viittaisi valokuvakameraan, joten minkä tahansa valokuvakameran saa tuoda alueelle. "Mikäli jonkun kuitenkin katsotaan käyttävän näitä tallennusvälineitä ammattimaisesti ja/tai luvattomasti, voidaan väline festivaalin ajaksi takavarikoida" (UKK #14). Mikä on ammattimaista kuvaamista? Varmaankin se, että kuvataan kuva lehteen ja saadaan siitä palkkio. Entä mikä on luvatonta kuvaamista? Se, että kuvauksen kohde kieltää kuvaamisen vai jokin muu?

UKK:n 14 kohdan viimeinen kappale puhuu yleisön halusta taltioida muistoja ja artistien halusta suojella elinkeinoaan. Tulkitsisin asiaa siten, että festarimuistojen kuvaaminen on sallittua mikäli se ei riko tekijönoikeuksia. Ts. keikan luvaton videokuvaaminen ja nauhoittaminen on kielletty (Info, kohta kamerat ja nauhyrit), mutta yksittäisten valokuvien ottaminen on sallittua.

Varaatte myös itsellenne oikeuden takavarikoida kuvauskaluston (UKK #14 ja Info, kamerat ja nauhurit). Oikeus pois ottamiseen varataan poliisille ja rajavartialle (Rikoslaki 21 §) ja tietyin oikeuksin järjestyksenvalvojalle (Rikoslaki, 23 §). Rikoslain 23 §:n mukaan järjestyksenvalvojalla on oikeus ottaa pois tarkastuksessa tavatut vaaralliset esineet tai aineet. Kameraa ei kai voi pitää vaarallisena esineenä, vai kuinka?

Haluaisin vielä lopuksi selvyyttä, jo viestiketjun ja tämän viestin alussa, esiin tulleisiin kysymyksiin siitä mitä tarkoitetaan normaalikameralla ja rajautuuko jotkin kamerat pois sallituista? Vaihteleeko tulkinta kamerasta henkilö tai tapauskohtaisesti? Näihin varmasti moni muukin haluaisi selvyyden ettei tule ikäviä yllätyksiä esim. festarialueen portilla.


Ystävällisin terveisin ja vastausta odotellen,
Antti Okkonen
 
verkko Kirjoitettu: 20-Kes-07 12:28
PoistaPoista    MuokkaaMuokkaa
 
  ProfiiliProfiili
Kuten jo tuolla aikaisemmin kerroimme, että tässä on pakko kiemurrella epäselvästi, koska ainoa mahdollinen täysin selvä kannanotto olisi kuvaamisen täyskielto. Siinä ei kai taas kenestäkään olisi järkeä. Me emme yksinkertaisesti voi julistaa, että kuvaaminen kaikin tavoin olisi sallittua, koska se ei välttämättä pitäisi paikkansa. Käytännössä valokuvien ottamiseen festivaalitilanteessa ei puututa tai välineitä oteta haltuun festivaalin ajaksi, paitsi jos artistin edustajat sitä esiintymissopimukseensa vedoten vaativat. Tapahtuman pääsylipussa on määritelty tiettyjä rajoituksia ja sillä perusteella on mahdollista huolehtia niiden ehtojen täyttymisestä. Kun astutaan tälle juridiselle puolelle, niin hommat ovat aina hankalia. Kukaan ei tietääksemme ole haastanut tätä yleisessä käytössä olevaa kuvauskieltoa takavarikointimahdollisuuksineen oikeudessa, mutta koska se on niin pitkään ollut niin yleisessä käytössä, on syytä olettaa että kielto on oikeudellisesti pätevä. Ainakin siihen asti, jos oikeusistuin ei jotain muuta päätä.

Kuvauskaluston rajaamista ei ole mitään järkeä myöskään tehdä. Kameroiden kehitys on ollut sellaista, että päältä päin on täysin mahdotonta arvioida kaluston laatua. Järjestyksenvalvonta joutuu tässä, kuten monessa muussakin asiassa, tekemään tilannekohtaisia päätöksiä. Käytännössä normaaleihin kameroihin ei puututa, isot arsenaalit voivat herättää kysymyksiä.

Valitamme epäselvyyttä, mutta pidämme kuitenkin tätä siedettävämpänä vaihtoehtona kuin sitä, että tekisimme tilanteesta yksiselitteisen kieltämällä kaiken kuvaamisen.

Ja tässä siis puhuttin valokuvaamisesta, videokuvaaminen on sitten taas vielä paljon vaikeampi kokonaisuus, koska siihen liittyy myös ääni. Äänitallenteiden teko keikoista on yksiselitteisesti kiellettyä, se on selvää. Myös keikkojen kuvaaminen videokuvalle on myös kiellettyä. Ne ovat ainakin yksiselitteisiä ja perustuvat siis käytännössä alan sopimusstandardeihin. Se, että monet artistit itse eivät näistä tuon taivaallista välitä, jopa kehottavat ihmisiä tallentamaan keikkoja, ei vapauta järjestäjää sopimuksen mukaisesta vastuusta. Sopimuksen rikkomisesta kun seurauksena voisi olla keikan peruuntuminen (palkkio tietysti pitäisi maksaa) tai jopa jotain sanktioita.

Toivottavasti pystyimme vastaamaan suurin piirtein kaikkeen kysyttyyn, tyydyttävän selkeästä vastauksesta tässä asiassa ei voi oikein edes unelmoida, pahoittelut siitä vielä kerran. Periaatteellisella tasolla tässä kuvauskysymyksessä aukkoja, mutta on vain yritettävä kauhoa tilanteen läpi niin, että käytännössä asiat toimisivat jotakuinkin järkevästi.

Verkkotoimitus
 
vierailija Kirjoitettu: 20-Kes-07 13:31
PoistaPoista    MuokkaaMuokkaa
 
  ProfiiliProfiili
Verkkotoimitus:
"Kun astutaan tälle juridiselle puolelle, niin hommat ovat aina hankalia."

Valitettavasti juridiselle puolelle astuminen on välttämätöntä, kun halutaan perustella näitä asioita. Musta tuntuu mielipitäillä ei ole minkäänlaista painoarvoa asioita perustellessa.

Verkkotoimitus:
"Kukaan ei tietääksemme ole haastanut tätä yleisessä käytössä olevaa kuvauskieltoa takavarikointimahdollisuuksineen oikeudessa, mutta koska se on niin pitkään ollut niin yleisessä käytössä, on syytä olettaa että kielto on oikeudellisesti pätevä. Ainakin siihen asti, jos oikeusistuin ei jotain muuta päätä."

Ei asiaa voi noin tulkita. Edellisessä viestissä mainittu rikoslaki (21 ja 23 §) ja tämän lisäksi pakkokeinolain 4. luvun 1 § määrittelee selkeästi kuka saa takavarikoida ja miten / mitä. Onko edellinen lainaus verkkotoimituksen vai Joensuun Popmuusikoiden näkökanta asiaan?

Itse aion tuoda Ilosaarirockiin järjestelmäkameran ja kuvata sillä itselleni hyvät festarimuistot sillä lipun takana oleva teksti kieltää vain videolaitteiden ja nauhurien tuomisen alueelle.


Ystävällisin terveisin,
Antti Okkonen
 
verkko Kirjoitettu: 20-Kes-07 14:13
PoistaPoista    MuokkaaMuokkaa
 
  ProfiiliProfiili
Täälä palstalla pyritään vastamaan mahdollisimman aktiivisesti ja järkeenkäyvästi erilaisiin festivaaliin liittyviin asioihin. Tähän mennessä ei ole tarvinnut turvautua asianajajiin tekstejä muotoillessa, mutta ehkä sekin on tarpeen.

Tässä kohtaa on nyt siis sanottava, että tässä ketjussa esitetyt näkemykset ovat vain Verkkotoimituksen eivät järjestävän tahon, Joensuun Popmuusikoiden näkemyksiä. Katsomme ettei meillä ole juridista pätevyyttä arvioida asioiden laitaa. Tässä ketjussa annetuilla näkemyksillä ei siis ole juridista tai käytännöllistä merkitystä, vaan ne ovat vain Verkkotoimituksen omia, perustelemattomia näkemyksiä, joihin ei voi vedota. Kehotamme siksi kaikkia toimimaan vain ja ainoastaan Infosta ja laista löytyvien tietojen pohjalta, ei tässä ketjussa esitettyjen näkemysten mukaan.

Mikäli annetut ohjeet ja määräykset ovat kenen mielestä lainvastaisia, kannattaa käynnistää juridinen menettely, mikä se sitten tässä kohtaa onkin, valitettavasti emme osaa neuvoa. Kunnalliselta oikeusavulta on saatavissa ilmaista neuvontaa lakiasioissa.

Tekijänoikeuslaki kokonaisuudessaan:
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1961/19610404

Verkkotoimitus
 
vierailija Kirjoitettu: 20-Kes-07 15:28
PoistaPoista    MuokkaaMuokkaa
 
  ProfiiliProfiili
Kiitos verkkotoimitukselle vastauksista.


Antti Okkonen
 
vierailija Kirjoitettu: 21-Kes-07 18:43
PoistaPoista    MuokkaaMuokkaa
 
  ProfiiliProfiili
samaa tässä olen itse miettinyt että kannattaako ottaa digijärjestelmäkamera sinne paimennettavaksi kun ei ole varmuutta joutuuko kamerani heti huostaanotettavaksi festivaalialueella. kai se riski on otettava ja pakattava se reppuun.
 
vierailija Kirjoitettu: 25-Kes-07 16:18
PoistaPoista    MuokkaaMuokkaa
 
  ProfiiliProfiili
Samaa mietin myös minä kun ajattelin kaivaa vanhan filmijärkkärin mukaan tän kesän festareille. Ulkopäinhän se saattaa näyttää objektiivia lukuunottamatta uudelta pro digijärkkärilätä vaikka in 100e "wanha paska"
 
Rene Kirjoitettu: 27-Kes-07 13:50
PoistaPoista    MuokkaaMuokkaa
 
  ProfiiliProfiili
-------...

[Muokannut verkko 27-Kes-07 15:02]
 
vierailija Kirjoitettu: 29-Kes-07 22:37
PoistaPoista    MuokkaaMuokkaa
 
  ProfiiliProfiili
saako siis tavallisella digikameralla ottaa itelleen kuvia?
 
Rene Kirjoitettu: 30-Kes-07 10:40
PoistaPoista    MuokkaaMuokkaa
 
  ProfiiliProfiili
no mitäpä luulet...
 
vierailija Kirjoitettu: 30-Kes-07 23:29
PoistaPoista    MuokkaaMuokkaa
 
  ProfiiliProfiili
kysyn ihan varmuuden vuoksi. en halua että joku tulee takavarikoimaan kalliin kamerani ja siinä olevat kuvat. niin että saako vai ei?
 
verkko Kirjoitettu: 01-Hei-07 00:02
PoistaPoista    MuokkaaMuokkaa
 
  ProfiiliProfiili
Koska käyttämämme arkijärkilinja tuolla aiemmin todettiin kelvottomaksi ja vaadittiin siirtymään puhtasti juridisiin perusteluihin, niin meillä ei ole mitään mahdollisuutta ottaa kantaa asiaan muuten kuin lakeihin ja asetuksiin perustuen. Asiaan ollaan parhaillaan muotoilemassa juridisesti kestävää kantaa, koska sitä vaadittaessa meidän on se tosiaan esitettävä.

Aiemmista kirjoituksistamme on luettavissa asiaan liittyviä erilaisia näkökulmia. Nyt kuitenkin ainoa vastaus, jonka voimme antaa, että Infossa on kuvattu asia sillä tarkkuudella kuin se tällä hetkellä on mahdollista. Palaamme tarkemman selvityksen kanssa, kun se on valmis.

Verkkotoimitus
 
vierailija Kirjoitettu: 01-Hei-07 06:58
PoistaPoista    MuokkaaMuokkaa
 
  ProfiiliProfiili
Itse olen ajatellut jättää digijärkkärin himaan, kun en tiedä mitä sille kaiken touhun tiimellyksessä tapahtuu... tavan digi saa luvan riittää- Vähemmän tapahtuu tuhoja!
 
LaaMA Kirjoitettu: 01-Hei-07 13:21
PoistaPoista    MuokkaaMuokkaa
 
  ProfiiliProfiili
En kyllä itsekään ottaisi mitään kallista kameraa mukaan.. Järki käteen, festareilla sille voi käydä mitä vaan.
 
vierailija Kirjoitettu: 01-Hei-07 15:48
PoistaPoista    MuokkaaMuokkaa
 
  ProfiiliProfiili
siis ei tavallista digikameraakaan? en tarkoita järjestelmäkameraa.
 
vierailija Kirjoitettu: 01-Hei-07 15:50
PoistaPoista    MuokkaaMuokkaa
 
  ProfiiliProfiili
joo ok vastaus selvisikin jo tuolta UKK:sta.
 
vierailija Kirjoitettu: 02-Hei-07 01:34
PoistaPoista    MuokkaaMuokkaa
 
  ProfiiliProfiili
Nyt täytyy kyllä hieman kummastella. Tätä järjestäjien jahkailua järjestelmäkamera asiassa, kun kuitenkin suurimmalla osalla muilla festareilla on selkeä linja asiaan joko järkkärin saa sisälle tai ei. Esimerkiksi Ankka, Provinssi ja Ruisrock sallivat järkkäreiden tuomisen alueelle, kunhan kuvia ei hyödynnä kaupallisesti, kun taas monet muut festarit yksiselitteisesti kieltävät ne. Olisi mielestäni viimeistään ensivuotta varten mukava saada myös ilosaareen selkeämmät linjat tähän asiaan. Täksivuodeksi sellaisia tuskin enään kerkeää tulemaan.
Itse en edes omista muunlaista kameraa kuin järkkärin, joten jos tahdon kuvata on toi järkän mukava raahaaminen ainoa vaihtoehto, mutta toisaalta en tahtoisi, että kamerani takavarikoidaan vain siksi, että järjestyksenvalvojasta nyt vain tuntuu siltä. Sillä juuri tällaisellahan tämä teidän nykyinen "tilanteen mukaan" toimisperiaatteenne mahdollistaa.

Kalle Jokinen
 
vierailija Kirjoitettu: 02-Hei-07 10:01
PoistaPoista    MuokkaaMuokkaa
 
  ProfiiliProfiili
Mikäli olette lukeneet festivaalilipun tekstiä, käsiohjelmaa ja verkkosivuilla ollutta ohjeistusta, niin meillähän on täysi oikeus tuoda järjestelmäkamerat alueelle. Siellä ei ole mainittu kuin kamerat ja nauhurit yleisesti. Järjestelmäkameraa ei ole mainittu erikseen.
 
vierailija Kirjoitettu: 02-Hei-07 10:13
PoistaPoista    MuokkaaMuokkaa
 
  ProfiiliProfiili
Itsekin toivon, että tähän saadaan selvyyttä. Seuraavaksi Verkkotoimituksen peräänkuuluttamaa arkijärkilinjaa (oikokaa mikäli on tullut vääriä tulkintoja):

1. vuonna 2005 Ilosaarirockin webbisivuilla kiellettiin järjestelmäkameroiden tuonti alueelle

2. vuonna 2006 ja 2007 sivustoilta tämä kielto on poistettu => arkijärjellä tästä seuraa se, että järjestelmä kamerat ovat sallittu

4. ammattimainen valokuvaaminen on kielletty, mutta ammattimaista valokuvaamista ei ole sivustolla määritelty => ammattimaista valokuvaamista voi olla mikä vaan (myös pokkarilla kuvattu)

6. artistisopimukset kuulemma kieltää yleensä myös valokuvien ottamisen => ei sitten oteta kuvien bändeistä!Antti Okkonen
 
vierailija Kirjoitettu: 02-Hei-07 11:31
PoistaPoista    MuokkaaMuokkaa
 
  ProfiiliProfiili
Tulipahan sellainen mieleen, ottamatta nyt kantaa siihen mikä kamera on laiton ja mikä ei, niin mitä tapahtuu silloin kun järkkäri mahdollisesti päättää takavarikoida kameran. Ohjeissahan on maininta, että kameran saa toki takaisin. Mutta... jos sillä on järjestyksenvalvojan tulkinnan mukaan otettu "laittomasti" kuvia, niin onko hänellä oikeus esimerkiksi tutkia kameran sisältämiä kuvia, tai peräti poistaa niitä?

Entä jos kyseessä on kinokamera, valotetaanko filmit auringossa?
 
vierailija Kirjoitettu: 02-Hei-07 12:00
PoistaPoista    MuokkaaMuokkaa
 
  ProfiiliProfiili
Verkkotoimistus varmastikin osaa antaa järjestäjien kannan asiaan. Mielestäni kuvia ei saa poistaa. Verkkotoimituksen mukaan kuvausasiaan on tulossa tarkennuksia, joten voisi olla hyvä odottaa niitä.


Antti Okkonen
 
oranssia Kirjoitettu: 03-Hei-07 22:12
PoistaPoista    MuokkaaMuokkaa
 
  ProfiiliProfiili
Itse omistan vanhan Canonin EOS 300 filmijärkkärin jonka nappasin viime vuonna Ruisrockkiin (mukana oli ihan normaali 28-80mm kittilinssi). Niinhän siinä kävi että ensimmäisenä päivänä mua ei tahdottu päästää sisään vaan jouduin jättämään kamerani kahden euron narikkaan. Lauantaina ja sunnuntaina taas sain kamerani sisälle, sillä kaikki riippui täysin siitä millaisen tyypin läpi meni sisäänpääsytarkastuksessa. Tuntui varsin tympeältä että järkkärit toimivat oman fiiliksen perusteella eikä minkään yleisen kaavan mukaan. Tietenkin täytyy ymmärtää se, että valokuvausta harrastavan silmissä kamera näyttää aivan erilaiselta kuin sellaisen joka ei sitä harrasta. Pelkästään linssin koko ja kameran muoto eivät kerro kaikkea kamerasta.

Festarista jäi kuitenkin mukavat muistot filmille.

Filmikameraa käyttäessä on tietenkin sitten vähän huono todistella järkkäreille vaikka ottamiaan kuvia, kun digillä pystyy kuvia selaamalla osoittamaan ettei ole ottanut bändistä "ammattitasoisia" valokuvia.
 
verkko Kirjoitettu: 06-Hei-07 16:30
PoistaPoista    MuokkaaMuokkaa
 
  ProfiiliProfiili
Virallinen kanta valokuvaamiseen järjestelmäkameroilla Ilosaarirock-festivaalissa 2007

Ilosaarirockin keskustelupalstalla on syntynyt keskustelua festivaalin säännöistä ennen kaikkea ammattimaisen valokuvaamisen näkökulmasta. Festivaali on kieltänyt kamerat ja nauhurit sekä ammattimaisen luvattoman kuvaamisen tapahtumassaan. Yhdistys ohjeistaa seuraavasti nykyisissä Ilosaarirockin säännöissään:

”Esitysten luvaton taltiointi on kielletty. Videokameroiden ja nauhureiden tuominen festivaalialueelle on kielletty. Järjestyksenvalvojilla on tarvittaessa oikeus poistaa luvattomat tallennusvälineet ja tallenteet.”

Käytäntö kesällä 2007

Vuoden 2007 Ilosaarirockissa sallitaan still-kamerat aina taskukameroista järjestelmäkameroihin saakka. Artistien ja muiden taiteellisten esitysten kuvaaminen ja niiden julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaan kielletty. Ammattimainen ansaintatarkoituksissa toteutettu still- ja videokuvaaminen ilman artistien ja festivaalin lupaa on kielletty. Laittomaan ammattimaiseen kuvaamiseen, jolla pyritään ansaintatarkoituksiin voidaan puuttua tapahtuman aikana ja sen jälkeen.
Mikäli joku festivaalin artisteista kieltää tapahtumapaikalla still-valokuvaamisen, niin asiaan reagoidaan tapaus/artistikohtaisesti.

Perässä asiaan liittyviä lainkohtia.

Käytännössä tämä tarkoittaa siis siitä, että kuvaaminen omaan käyttöön on sallittua.

Verkkotoimitus

Luvatonta tallentamista sekä siihen reagoimista käsitellään mm. tekijänoikeuslaissa, järjestyksenvalvontalaissa ja rikoslaissa.

Laki järjestyksenvalvonnasta:

6 § Pääsyn estäminen

Järjestyksenvalvojan on estettävä pääsy toimialueelleen henkilöltä, jonka päihtymyksensä, käyttäytymisensä tai varustautumisensa vuoksi on perusteltua syytä epäillä vaarantavan siellä järjestystä tai turvallisuutta taikka joka ei ole täyttänyt sinne pääsyn edellytykseksi asetettua ikää.

Järjestyksenvalvojalla on lisäksi oikeus estää pääsy toimialueelleen henkilöltä:

1) jonka aikaisemman käyttäytymisensä perusteella on syytä epäillä vaarantavan siellä järjestystä tai turvallisuutta;

2) joka ei täytä ehtoja, jotka tilaisuuden järjestäjä tai alueen haltija on asettanut sinne pääsemiselle, ottaen kuitenkin huomioon, mitä rikoslaissa (39/1889) säädetään syrjinnästä; tai

3) jonka on syytä epäillä pitävän hallussaan esineitä tai aineita, joiden hallussapito siellä on lain taikka tilaisuuden järjestäjän tai poliisin asettamien ehtojen mukaan kielletty.

7 § Henkilön poistaminen, kiinniottaminen ja säilössäpito

Järjestyksenvalvojalla on oikeus poistaa toimialueeltaan henkilö, joka:

1) päihtyneenä häiritsee siellä järjestystä tai muita henkilöitä;

2) uhkaavasti esiintyen, meluamalla tai väkivaltaisuudella häiritsee järjestystä tai vaarantaa turvallisuutta siellä; tai

3) huomautuksesta huolimatta jättää noudattamatta järjestyksen tai turvallisuuden ylläpitämiseksi annetun tarpeellisen käskyn.

Jos paikalta poistaminen on ilmeisesti riittämätön toimenpide eikä häiriötä tai vaaraa voida muutoin poistaa, järjestyksenvalvojalla on oikeus ottaa henkilö kiinni, jos kiinniottaminen on välttämätöntä muille henkilöille tai omaisuudelle aiheutuvan vakavan vaaran torjumiseksi. Kiinni otettu on viipymättä luovutettava poliisin haltuun. Oikeutta henkilön kiinniottamiseen järjestyksenvalvojalla ei kuitenkaan ole yleisessä kokouksessa.

Jos kiinni otettua ei voida viipymättä luovuttaa poliisille, järjestyksenvalvojalla on poliisin suostumuksella oikeus pitää hänet säilössä enintään neljä tuntia kiinniottamisesta, kuitenkin enintään siihen asti, kun tilaisuus on päättynyt ja yleisö poistunut tai kun kiinniottamisen peruste on muutoin lakannut. (2.2.2007/102)

L:lla 102/2007 muutettu 3 momentti tulee voimaan 1.3.2007. Aiempi sanamuoto kuuluu:

Jos kiinni otettua ei voida viipymättä luovuttaa poliisille, järjestyksenvalvojalla on poliisin suostumuksella ja sisäasiainministeriön antamia ohjeita noudattaen oikeus pitää hänet säilössä enintään neljä tuntia kiinniottamisesta, kuitenkin enintään siihen asti kun tilaisuus on päättynyt ja yleisö poistunut tai kun kiinniottamisen peruste on muutoin lakannut. (27.6.2003/622)

Tämän lain nojalla aluksella kiinni otettu saadaan kuitenkin aluksen päällikön määräyksestä pitää säilössä, kunnes alus seuraavan kerran saapuu satamaan, jollei kiinniottamisen peruste ole sitä ennen lakannut.

Tämän lain perusteella säilössä pidettävien kohteluun sovelletaan, mitä poliisin säilyttämien henkilöiden kohtelusta annetun lain (841/2006) 1 luvun 3 ja 4 §:ssä, 2 luvun 2 §:n 1 momentissa ja 3 §:n 1 momentissa, 3 luvun 1 §:ssä, 5 luvun 1 ja 2 §:ssä, 8 luvun 2 §:ssä, 9 luvun 1 §:ssä sekä 12 luvun 1 ja 2 §:ssä säädetään. (29.9.2006/847)

«Järjestyksenvalvoja» saa sijoittaa säilöön otetun vain sellaiseen järjestyksenvalvojan hallinnoimaan säilytystilaan, jonka kihlakunnan poliisilaitos on ennen tilaisuuden alkamista tarkastanut ja hyväksynyt. Järjestyksenvalvojan tulee laatia jokaisesta säilössä pidettävästä henkilöstä allekirjoitettu säilöönottoilmoitus. Järjestyksenvalvojan on toimitettava säilöönottoilmoitus viipymättä tilaisuuden päättymisen jälkeen kihlakunnan poliisilaitokselle. (29.9.2006/847)

Kiinni otetun säilössäpidosta säädetään tarkemmin sisäasiainministeriön asetuksella. (2.2.2007/102)

L:lla 102/2007 lisätty 7 momentti tulee voimaan 1.3.2007.

8 § Kielletyt esineet ja aineet

Järjestyksenvalvojalla on oikeus metallinilmaisinta tai muuta sellaista teknistä laitetta käyttäen tarkastaa toimialueelleen pyrkivä tai siellä oleva henkilö sen varmistamiseksi, ettei hänellä ole yllään tai mukanaan sellaisia esineitä tai aineita, joilla voitaisiin aiheuttaa vaaraa järjestykselle tai turvallisuudelle taikka joiden hallussapito toimialueella on kielletty lain tai sen nojalla annetun määräyksen mukaan.
Tilaisuuden järjestäjän tai poliisin kokoontumislain 23 §:n 4 momentin mukaan antaman määräyksen nojalla tai jos muusta syystä on perusteltua aihetta epäillä, että henkilöllä on hallussaan tällaisia esineitä tai aineita, saadaan henkilö ja hänen mukanaan olevat tavarat tarkastaa myös muulla sopivalla tavalla.

Järjestyksenvalvojalla on 7 §:n 2 momentissa tarkoitetun kiinnioton yhteydessä oikeus tarkastaa kiinni otettu sen varmistamiseksi, ettei tällä ole hallussaan esineitä tai aineita, joilla tämä voi vaarantaa säilössäpidon taikka aiheuttaa vaaraa itselleen tai muille.

Järjestyksenvalvojalla on oikeus ottaa pois tarkastuksessa tavatut 1 ja 2 momentissa tarkoitetut esineet ja aineet. Järjestyksenvalvojalla on myös oikeus ottaa pois hänen toimialueellaan olevalta henkilöltä tarkastuksessa tai muuten löydetty esine tai aine, jota voidaan käyttää henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen tekemiseen tai sellaisella rikoksella uhkaamiseen taikka jonka tuominen alueelle on muuten lain tai sen nojalla annetun määräyksen mukaan kielletty.

Pois otetut esineet ja aineet on viipymättä luovutettava poliisille taikka, jollei siihen ole lain mukaan estettä, palautettava omistajalleen tai haltijalleen hänen poistuessaan paikalta.
 
vierailija Kirjoitettu: 07-Hei-07 11:57
PoistaPoista    MuokkaaMuokkaa
 
  ProfiiliProfiili
Hyvä, että saatiin varmistus tälle järjestelmäkamera-asialle ja ammattimaiselle kuvaamiselle. Ohessa tiivistelmää tämän vuoden kuvaussäännöistä.

Viimevuoden ja tämän vuoden infossa järjestelmäkameroita ei ole kielletty. Myös edellisessä viestissä Verkkotoimitus on antanut varmistuksen siitä, että järjestelmäkamerat on sallittu => saa kuvata järjestelmäkameroilla! (Toivottavasti käytäntö on talkoolaistenkin tiedossa ettei käy nimimerkki Oranssian kertomalla tavalla.)

Verkkotoimituksen mukaan (06-Hei-07) artistien ammattimainen ansaintatarkoituksessa tehty valokuvaaminen on kielletty. Jos ei kuvaa bändejä, voi kuvata huoletta, ja jos kuvaa bändejä, kuvilla ei saa ansaita rahaa. Muistetaan vielä, että loukkaavien kuvien julkaiseminen on kielletty.

Kannattaa vielä ottaa huomioon, että vaikka olisi erimieltä järjestyksenvalvojan kanssa, järjestyksenvalvoja voi poistaa alueelta hankalan henkilön lähes mielivaltaisella syyllä.


Verkkotoimitus voisi oikaista mikäli tiivistelmä sisältää virheitä.

Antti Okkonen
 
verkko Kirjoitettu: 07-Hei-07 18:38
PoistaPoista    MuokkaaMuokkaa
 
  ProfiiliProfiili
Tuo mielivaltaisuus nyt on aika vahva tulkinta, lakiteksti vain on aina tuollaista, siitä kannattaa antaa palautetta lakeja säätävälle Eduskunnalle, mikäli sisältö tuntuu väärältä. Kaikki järjestyksenvalvontaan liittyvät ohjeet perustuvat lakeihin, viranomaisten ohjeisiin ja eri viranomaistahojen kanssa yhdessä tehtyyn turvallisuussuunnitelmaan. Kun asioista pitää puhua juridisilla muodoilla, ei voi mitenkään välttää monimutkaisuutta tai jopa moniselitteisyyttä. Lakiteksti vaan on aina hankalaa ja välillä myös julmanoloista.

Joka tapauksessa kaikki festivaalin hyväksi tehtävä työ, niin järjestyksevalvonta kuin sääntöjen laatiminenkin, pyrkii siihen, että festivaali olisi niin turvallinen, sujuva ja viihtyisä kuin mahdollista.

Verkkotoimitus
 

Vastaa tähän viestiin Vastaa tähän viestiin