Etusivu      Bändit      Media      Info      Viestit      Kohti rokkia      Linkit      Festarielämää                                In English


 

 

Ensiapuohjeita

Kirsi Salmela (SH, HEO)
SPR Kuopion osasto

ENSIAPUOHJEITA FESTARIKANSALLE

Lähde: Ensiapuopas. (2002) SPR ja Duodecim. Jyväskylä.

ENNEN TAPATURMAA

Tapaturmilta vältyt parhaiten, kun muistat muutaman perusasian.

  1. Oikea pukeutuminen ja mukavat jalkineet: helteellä riittävän kevyt asu, viileämmällä ilmalla enemmän päälle. Kengät tulisi olla napakat ja mukavat jalassa. Korkeissa, kapeissa koroissa jalat väsyvät herkästi ja nilkka voi nyrjähtää.

  2. Juo riittävästi ja muista syödä. Helteessä elimistö vaatii enemmän nesteitä (1-2dl 10-30min välein), kuin muuten. Paras juoma on puhdas vesi. Festarialueella on useita vesipisteitä, mutta myös pullotettu vesi käy hyvin. Veren sokeripitoisuus pysyy tasaisena, kun syöt säännöllisesti (vaikka useammin vähän kerrallaan) ja juhlatunnelmat eivät mene sairastumisen vuoksi pilalle. Ainakin yksi ”lämmin” ateria päivässä olisi hyvä ja lisäksi kevyempiä välipaloja (hedelmät, voileivät,.. yms.).

  3. Kohtuus alkoholin käytössä. Suurin osa tapaturmista sattuu humalassa. Lisäksi alkoholin vaikutuksen alaisena sattuneet tapaturmat ovat usein vakavampia, kuin selvin päin sattuneet. Jos sinulla on jokin lääkitys (esim. antibiootti) tai perussairaus (mm. diabetes), voi liiallinen alkoholin käyttö aiheuttaa paljonkin ongelmia terveydellesi (mm. lääkkeiden ja alkoholin yhteisvaikutus, verensokerin lasku, lääkkeiden oton tai syömisen unohtaminen jne.).

  4. Uskalla sanoa ei huumausaineille. Yksi kerta riittää riippuvuuden syntymiseen ja vaaratonta huumetta ei ole olemassa. Muista myös varoa, jos näet maassa injektioruiskuja tai –neuloja. Älä koske maassa olevaan ruiskuun tai neulaan, vaan ilmoita asiasta järjestyksen valvojille tai poliisille (joka myös partioi festarialueella). Lääkkeet ja alkoholi voivat myös aiheuttaa yhdessä arvaamattomia ja vaarallisia yhteisvaikutuksia.

  5. Muista kondomi. Ehkäisypillerit suojaavat vain ei-toivotulta raskaudelta, eivät sukupuolitaudeilta. Kondomeja on festarialueella ainakin Pluspisteen teltassa. Festarialueen läheisyydessä on myös kauppoja ja kioskeja joista voi ostaa kondomeja.

  6. Korvatulpat suojaavat kuuloasi. Korvatulppia on eri infopisteissä tarjolla sekä ilmaiseksi, että pientä korvausta vastaan. Korvatulpat eivät estä musiikin kuulemista, vaan vaimentavat ääntä sekä poistavat ylimääräisiä hälyääniä.

  7. Ota omat lääkkeesi mukaan. Varsinkin jos sinulla on jokin säännöllinen lääkitys. Myös tarvittaessa otettavat allergia- ja särkylääkkeet on tärkeä ottaa mukaan.

TAPATURMAN SATTUESSA

Ilosaarirockissa toimii SPR:n järjestämä ensiapupäivystys koko tapahtuman ajan. Kuitenkin voi tulla tilanteita, jolloin ensiapupäivystäjänkin saapuminen kestää. On hyvä osata antaa ensiapua, sillä nopeasti annettu, oikea ensiapu parantaa selviytymismahdollisuuksia ja toipumisennustetta. Ensiaputaidot voi jokainen oppia ensiapukurssilla.

Tärkeintä ensiaputilanteessa on pysyä rauhallisena ja pyytää lisäapua paikalle. SPR:n ensiapupäivystäjät voit tunnistaa punaisesta liivistä, jonka selässä on valkealla pohjalla punainen risti. Lisäksi apua voit pyytää keneltä tahansa tapahtuman järjestämisessä mukanaolevalta henkilöltä.

Vakavimmat tilanteet festareilla ovat tajuttomuus, suuret verenvuodot ja veden varaan joutuminen. Pienempiä tapaturmia ovat mm. auringon polttamat, nyrjähdykset ja venähdykset, erilaiset hyönteisten pistot sekä pienet haavat.

Tajuttoman ensiapu on kylkiasento. Kylkiasennon avulla turvaat autettavan hengityksen ja sen että esim. oksennus valuu ulos suusta, eikä tukehduta henkilöä.

Tajuttoman kääntäminen kylkiasentoon

Nosta potilaan toinen käsi yläviistoon kämmen ylöspäin
ja toinen käsi rinnan päälle.

Nosta potilaan takimmainen polvi koukkuun. Tartu kiinni
potilaan hartiasta ja koukussa olevasta polvesta ja
käännä hänet kylkiasentoon.

Aseta käsi posken alle kämmenselkä ylöspäin.
Jätä päällimmäinen jalka suoraan kulmaan.
Varmista pään asento niin, että hengitystiet
pysyvät auki.

Verenvuoto näyttää hurjalta ja pienikin verimäärä sotkee joka paikan. Tärkeää on saada vuoto mahdollisimman pian tyrehtymään. Ensimmäiseksi ohjaa autettava joko maahan istumaan tai makuulle. Suurenkin verenvuodon voit tyrehdyttää kohottamalla vuotavaa raajaa sydämen yläpuolelle ja painamalla suoraan vuotokohdasta 5 – 15min vuotokohdasta riippuen. Tämän jälkeen haava sidotaan painesidoksella. Jos autettavalla on runsaasti vertavuotava haava, tulee hänet saada jatkohoitoon, esim. ensiaputelttaan.

Veden varaan joutunut (=hukkumisvaarassa oleva) tulisi saada vedestä mahdollisimman pian pois. Muista kutsua apua. Kun veden varaan joutunut on saatu pois vedestä, on hänen hengityksensä turvattava (esim. kylkiasennon avulla) ja pidettävä hänet lämpöisenä lisäavun paikalle saapumiseen asti.

Raajan nyrjähtäminen tai venähtäminen, samoin kuin pienet mustelmat, hoidetaan 3K:n ensiavun mukaan. Kylmä vähentää turvotusta sekä lievittää kipua, kohoasento vähentää myös turvotusta, kompressio eli tukisidos tukee aluetta ja vähentää myös kipua. Muista, että kylmää ei saa laittaa suoraan paljasta ihoa vasten. Pienet haavat puhdistetaan ja sidotaan puhtaalla sidoksella. Rakot ja hiertymät myös suojataan esim. laastarilla. Rakkoja ei saa puhkaista, koska se altistaa tulehduksille. Eläinten pistot eivät ole vaarallisia, jos ei henkilö ole allerginen niille. Kaupoista ja apteekeista voi ostaa mukaan esim. erilaisia voiteita, joita käytetään paikallisesti pistokohtaan.

Lopuksi muutama vinkki siihen, minkälaiseen asentoon voit tukea autettavan siksi aikaa, kun lisäapu saapuu paikalle. Toivottavasti sinulla on hauskaa ja turvallista Ilosaarirockissa!

Potilas, jolla on hengitysvaikeuksia, tuetaan puoli-istuvaan asentoon, jossa hengitys on helpompaa.
Tajuissaa oleva vatsakipuinen potilas makaa mieluiten selällään polvet tuettuna koukkuun, jolloin vatsan jännitys on vähäisintä.
Oksenteleva vatsakipuinen käännetään kyljelleen, ja jalat koukistetaan.
Potilas, jolla on sokin oireita, pidetään makuulla ja jalat nostetaan koholle, mikäli vammat sen sallivat.
Selkään vammautunut, tajuissaan oleva potilas on turvallisinta tukea siihen asentoon, missä hänet löydetään. Jos tämä ei ole mahdollista, hänet pannaan selälleen tukevalle alustalle.
Tajuton, joka hengittää, käännetään aina kylkiasentoon vammasta riippumatta. Kylkiasennolla turvataan potilaan hengityksen jatkuminen.