Etusivu    Bändit    Media    Info    Viestit    Kohti rokkia    Linkit    Festarielämää                              In English


 

 

SARJAKUVALLA ROCKIN SYVIMPÄÄN OLEMUKSEEN

Älppäri on vuonna 1996 perustetun Joensuun sarjakuvaseuran viides antologia-albumi. Kolmannen kerran seuran julkaisun sarjakuvia yhdistää yhteinen teema,joka on tällä kertaa Suomirock. Älppäri täydentää siten Joensuunsarjakuvaseuran kareliaanitrilogian, jonka aloittivat Kalevala-aiheinen Sariola(1999) ja Pohjois-Karjalan henkistä tilaa kartoittanut Karelikummaa (2001).

Enemmän kuin rokkia

Albumissa on mukana 21 tekijää ja 25 sarjakuvaa, joita kaikkia yhdistävänäteemana on siis suomalainen rock-musiikki. Osaa tekijöistä on innoittanut uudenja tuoreen näkökulman tuominen johonkin Suomirockin klassikkolevyyn tai -kappaleeseen. Osa sarjakuvista peilaa musiikkiin liittyviä ilmiöitä jakokemuksia. Albumista käy ilmi, että laulun ja soiton maassa rock ei olerajaton riemu vaan odotusta, pelkoa, toivoa, päättämättömyyttä ja kirjasto.Siellä tyyli on köyhän perusoikeus, josta livetään kun siltä tuntuu.

Esipuheen albumiin on kirjoittanut Jarkko Martikainen. Vaikka mies rockmusiikinsaralta parhaiten tunnetaankin, hän on myös oikea ihminen kertomaan, etteisarjakuvan ja rockin yhteys välttämättä kovin kaukaa haettua ole. Kahdentaiteenlajin yhtymäkohtia jäljittää artikkelissaan ansiokkaasti myös TimoRonkainen, joka on samalla yksi albumissa mukana olevista sarjakuvantekijöistä. Sarjakuvien ystäville tuttuihin tekijöihin lukeutuvat myös VillePirinen, Pauli Kallio ja Tomi Riionheimo - jälkimmäinen tällä kertaa tosinEläkeläiset -yhteyksistään tuttuna Pekka Jokisena. Joensuun sarjakuvaseuraylpeänä esittelee luottonimien ohella myös joukon ensikertalaisia.

Älppärin sarjakuvissa poraudutaan urakalla mm. CMX:n, Popedan ja Kauko Röyhkäntuotantoon. Osattomiksi eivät jää myöskään perinteet eivätkä viimeisimmättrendit. Lavan takaa kirjasto on neliö ja Kaukon kasvattina pelko iskee!

Ainutlaatuisesti ajan hermolla

Kaksi vuotta sitten alkunsa saanut projekti on sopivasti ajan hermolla.Toukokuussa järjestettyjen Kemin pohjoismaisten sarjakuvafestivaalien teemanaoli sarjakuva ja musiikki. Festivaaleilla oli esillä laaja, kansainvälinenSarjakuva & musiikki -näyttely ja päivillä palkittiin myös samanaiheisensävellys- ja sanoituskilpailun voittajat. Suomen sarjakuvaseuran tuoreenSarjainfo-lehden teemana on - kuinkas muuten - sarjakuva ja musiikki.

Sarjakuvalla ja rockilla on siis todistetusti ja tunnustetusti riittämiinyhtymäkohtia ja sarjakuva ja rockkulttuuri voidaan nähdä toisiinsakietoutuneina sukulaisilmiöinä. Suomirokin syvimpään olemukseen tunkeutuvatsarjakuva-antologiat ovat kuitenkin olleet luvattoman vähissä. Älppäri paikkaasopivasti tätä aukkoa.

Älppäri julkaistaan kesän 2004 Ilosaarirockin yhteydessä ja se on samallaIlosaarirockin virallinen festarijulkaisu. Kräsh! Boom!! Bäng!!!

Lisätiedot:

Kimmo Niiranen (kimmo.niiranen@pohjois-karjala.fi)
Jokke Saharinen (jokke.saharinen@ncp.fi)

________________________________________

Älppäri suoraan Joensuun sarjakuvaseuralta
Hinta: 13 € (sis. postikulut; 300 ensimmäisen kappaleen mukana bonuksena cd-rom Poltetut sivut)
Tilausosoite: Jokke Saharinen, Kirkkokatu 35b B 17, 80100 Joensuu  takaisin