Etusivu      Bändit      Media      Info      Viestit      Kohti rokkia      Linkit      Festarielämää                                In English

   
 

Rock-väki hevimessuilla

Tammikuun lopussa Helsingin Kaapelitehtaalla järjestettiin ensimmäistä kertaa Finnish Metal Expo -messut. Kaksipäiväinen raskaaseen musiikkiin keskittynyt tapahtuma keräsi paikalle sekalaisen joukon musiikkialan vaikuttajia, sekä muita metallimusiikista innostuneita. Laadukkaan bänditarjonnan lisäksi paikallaolijoita viihdyttivät erilaiset messukojut. Myös Ilosaarirockilla oli tapahtumassa oma kojunsa, jossa tunnelma oli halki viikonlopun lupsakka, ja täynnä pohjois-karjalaista vieraanvaraisuutta.

Ilosaarirockin koju
Ilosaarirockin kojulla oli tungosta

Finnish Metal Expo -messujen ovet aukenivat tammikuun viimeisenä perjantaina kello kahden aikoihin. Pikkuhiljaa vilpoisa messuhalli alkoi täyttyä mustanpuhuvasta yleisöstä, ja ensimmäisenä esiintyneen Machine Menin aloittaessa keikkansa oli paikalle ehtinyt jo kiitettävä määrä ihmisiä.

Messuosastolla oli edustettuna melko hyvin kaikki keskeisimmät metallimusiikin osa-alueet. Paikalla oli niin musiikkiliikkeiden soitinesittelyä, paitamyyntiä, sekä eri metallilehtien kojuja. Myös useimmat suurista festivaaleista olivat edustettuina, ja messut tarjosivatkin demobändeille oivan tilaisuuden tarjota hengentuotteitaan festivaalien järjestäjille sekä levy-yhtiöille.

Ilosaarirockin koju erottui edukseen muutenkin onnistuneesta messutarjonnasta. Rokkikojulla oli mahdollisuus käydä vastaamassa melkoisen kimuranttiin Ilosaariaiheiseen tietovisaan, sekä koetella onneaan Fortunan ja Nintendon pelaamisessa huimien palkintojen kiilto silmissä. Tarjolla oli tietysti myös kahvia ja keksejä, jotka maistuivat messuyleisön lisäksi myös muille näytteilleasettajille. Ilosaarirockin erotti joukosta myös se, että kojulla pystyi oikeasti levähtämään, ja viettämään aikaa halutessaan pidempäänkin.

Tetris
Tetris oli suosituimpia viihdykkeitä Ilosaarirockin pisteessä...

Fortuna
...mutta myös Fortuna löysi kannattajansa

Perjantaipäivän huippukohtiin lukeutui tasokkaiden bändien lisäksi Rotten Sound -yhtyeen Kai Hahdon pitämä rumpuklinikka. Maamme eturivin kannuttajiin lukeutuva Hahto puhui muun muassa Alexander-tekniikasta, sekä oikeanlaisen soittoasennon vaikuttamisesta soittamiseen.

Lauantaipäivänä messualue oli selkeästi täydempi heti alusta alkaen. Ensimmäisenä bändinä esiintynyt Teräsbetoni kiihdyttikin yleisön valtaisaan huutomyrskyyn. Ilosaarirockin kojulla Teräsbetonin musiikki jakoi mielipiteitä harvinaisen selkeästi.

Lauantain muita viihdykkeitä olivat useat kitaraklinikat. Lisäksi paikan päällä oli mahdollisuus osallistua hevikaraokeen, tai mitellä voimiaan kädenväännön naisten maailmanmestarin Tarja Tähtisen kanssa.

Toiseksi viimeisenä esiintynyt Velcra sai yleisön lämpimäksi energisellä, konemausteisella pomppuhevillä. Onnistuneet messut kruunasi viikonlopun todennäköisesti odotetuin esiintyjä, Sonata Arctica.


Levy-yhtiötä leikkimässä

Mokoma-yhtyeen kitaristi Tuomo Saikkonen oli Finnish Metal Expo -messuilla pääasiassa promotoimassa Mokoman miesten omaa Sakara Records -levy-yhtiötä. Messujen toisen päivän vasta ollessa aluillaan vaikutti Saikkonen varsin tyytyväiseltä messujen antiin.

- Hyvissä merkeissä on messut menneet leikkiessä levy-yhtiötä ja alkoholia maistellessa, kiittelee Saikkonen.

Sakaran ensimmäisen ulkopuolisen bändikiinnityksen, Stam1nan debyyttisingle Kadonneet kolme sanaa julkaistiin pari päivää ennen messuja. Kaupoista sinkun ensimmäinen painos on jo ennättänyt loppumaan. Saikkonen myöntää Mokoman siipien suojaan pääsemisen antaneen Stam1nalle jonkinlaista vetoapua.

- Kyllä se vaikuttaa siten, että varmaan moni meidän fani tsekkaa myös Stam1nan meiningin. Ihmisiä ei kuitenkaan voi ohjailla, eli nyt Stam1na on tavallaan omillaan.

Metallin suuresta suosiosta on puhuttu paljon. Kotimaiset metallibändit ovat nyt suositumpia kuin koskaan. Jotain suosiosta kertoo myös se, että Finnish Metal Expon kaltaisille messuille riittää tulijoita. Vielä kymmenen vuotta sitten tapahtumalle ei olisi ollut kysyntää - ei ainakaan samassa mittakaavassa.

- Juuri eilen keskustelin samoista aiheista, nyökkäilee Saikkonen.

- Kymmenen vuotta sitten oli vallalla demoskene, jossa vaihdeltiin kasetteja eri bändien kesken. Jos joku demo myi silloin vaikka kaksisataa kappaletta, niin se oli hirveän suuri juttu. Ei olisi uskonut, että kymmenen vuoden päästä ollaan tässä pisteessä. Siihen suhteutettuna tämä on todella absurdia, mutta samanaikaisesti erittäin hienoa.

Tuomo Saikkonen / Mokoma
Mokoman Tuomo Saikkonen oli messuilla edustamassa Sakara Recordsia

Ilosaarirockista Saikkosella ei ole pahaa sanottavaa. Järjestelyt ovat pelanneet, ja paikan päällä on vallinnut täysin ainutlaatuinen ilmapiiri.

- Ilosaarirock on siitä jännä, että vaikka se on iso ja ammattimainen festivaali, niin se tuntuu samalla miellyttävän kotikutoiselta, Saikkonen sanoo.

- Ilosaaressa viehättää erityisesti yleisön moni-ilmeisyys, joka ulottuu black-metal -pingviineistä hippeihin. Tuoreimpana muistona on mielessä tietysti viime kesän YleX-teltan keikka, joka jäi mieleen ikuisesti. Noin kymmentuhatpäisestä yleisöstä lähtenyt meteli oli oikeasti jotain käsittämätöntä.


Messuvieraita Espoosta

Kuusitoistavuotias Tommi Räty ja viisitoistavuotias Ted Nuorivaara saapuivat FME-messuille Espoosta. Festarikokemusta nuoret miehet ovat hankkineet Tuska-festivaalilta. Ilosaarirockista kaverukset kertovat saaneensa positiivisen kuvan.

- Esiintyjät ja fiilis vaikuttavat lehtijuttujen ja muiden perusteella hyvältä, kertoo Nuorivaara.

Poikien suosikkibändit kallistuvat odotetusti raskaan musiikin suuntaan. Tommi Räty luettelee kuuntelevansa muun muassa Children of Bodomia, Metallicaa ja Iron Maidenia, Nuorivaaran listaan kuuluu lisäksi myös Dream Theater ja Danzig.

Messuilta Räty ja Nuorivaara kertovat odottavansa eniten Sonata Arctican ja Finntrollin keikkoja. Lisäksi Children of Bodomin Roope Latvalan kitaraklinikka kiinnostaa.

- Kiinnostavinta täällä on tähän mennessä ollut Fortunan pelaaminen, toteaa Nuorivaara viitaten Ilosaarirockin kojun järjestämään ajanvietteeseen.

- Odotetaan vaan, että meininki paranee iltaan mennessä, lisää Räty.

Ted Nuorivaara ja Tommi Räty
Ted Nuorivaara ja Tommi Räty olivat tulleet messuille Espoosta

Jälkitunnelmat

Messujen jo päätyttyä keräsivät Ilosaarirockin edustajat Elli Sirviö ja Katri Kilpiä messuromppeiden lisäksi voimia paluumatkaa varten. Kahden päivän edustustehtävien uuvuttamat naiset kertoivat jälkitunnelmien olevan väsymyksestä huolimatta positiiviset.

- Teimme mielestäni hyviä kontakteja, Kilpiä tuumii.

- Ilosaarirockin koju palveli sekä artisteja että yleisöä, ja se oli aika vahvasti meidän festarin näköinen. Ei tuputettu väkisin mitään, vaan se oli niinkuin Ilosaarirock yleensäkin, eli hyvä meininki etusijalla.

- Saatu palaute oli myös hyvää. Ihmiset kävivät kertoilemassa omia rokkikokemuksiaan, ja hengailemassa muuten vaan.

- Monia tuntui harmittavan se, että meidän festari on päällekkäin Tuskan kanssa, huomauttaa Sirviö.

Elli Sirviö löysi myös hetken aikaa mietittyään yhden miinuksen Ilosaarirockin messukojusta.

- Tetriksen pelaamiseen tarkoitettuja Nintendoja olisi pitänyt olla kaksi. Se oli kyllä selkeä puute.


teksti: Ville Karttunen