Etusivu      Bändit      Media      Info      Viestit      Kohti rokkia      Linkit      Festarielämää                                In English


 

 

Punkista poweria elämään

Jos tuntuu, ettei kukaan tee asialle mitään, pitää alkaa itse toimia! Siinä lyhyesti, mitä on punk.

Kaikissa meissä on ainakin hitusen punkhenkisyyttä. Jokainen punkkari luo itse uutta punkkia. Punkin tee-se-itse -periaate, diy, antaa voimaa kenelle tahansa, missä tahansa. Punkkiin voi liittää omia arvojaan. Se yhdistää samanhenkisiä ja mahdollistaa miltei kaiken.

Sinä osaat mitä haluat!

Punkin opetus voisi kuulua: kuka tahansa osaa lähes mitä tahansa, jos vain haluaa. Punk tarjoaa mahdollisuuden esiintyä, laulaa, kirjoittaa, kokata, kuvata, piirtää… Ihan ilman ammattitaitoa tai teorian opiskelua! Teoriaa, titteleitä, rahaa ja valtaa ei punkissa liioin kumarrella.
Osa punkin muusikoista on luonnonlahjakkuuksia, joilla on edellytyksiä pärjätä lahjoillaan ilman erityistä koulutusta. Osa haluaa suoraan huipulle viitsimättä opetella paria sointua enempää. Joka tapauksessa punk antaa kanavan laulujen sanoittajille ja esittäjille toteuttaa itseään. Itsensä toteuttamisen mahdollisuudessa piilee onnellisuuden salaisuus. Punkissa on tämä oivallus!

Tiede on sitä miksi sen teet!

1990-luvun alussa punk ei kelvannut gradun aiheeksi. Onneksi nykyisin tieteen tekemisen ei tarvitse olla tylsää. Erilaisuus ja erottautuminen ovat myös tärkeitä ilmiöitä. Monesti niissä näkee, mitä elämä oikeasti on.
Alun perin tein punkista väitöskirjan. Toiselta esitarkastajalta tuli lausunnon mukana erillinen suositus julkaista kirja oppikirjana kaupallisessa kustantamossa. Kirja julkaistiin kuitenkin perinteisesti yliopiston sinivalkoisessa sarjassa marraskuussa 2002.
Viime syksynä ystäväni Viivi. R. Jarrutossu patisteli, että josko popularisoisit opuksesi. Kaamoksen keskellä olivat voimat vähissä, mutta onneksi Viivi otti ohjat käsiinsä ja… Hupsista, ennen kuin huomasinkaan, hän oli editoinut tieteellisen löpinäni niin hyvin, että jaksoin sen itse lukea – jopa nauraa!
Kun vielä nuori taitava graafikko Tero Kankainen suunnitteli punkhenkisen kannen, syntyi Tee-se-itse oma elämä. Sen toivomme antavan rohkeutta ja uskallusta jokaiselle toteuttaa itseään juuri siinä, mistä itse tykkää.
Punkin periaate on alusta alkaen ollut sanoa asiat suoraan, kaunistelematta. Samaa periaatetta voisi laajentaa elämään. Kun ei peitellä ongelmia, esitetä ”kaunista, rikasta ja rohkeaa”, ympäristökin voi olla oma itsensä ja voi paremmin.
Kirja on toteutettu diy-periaatteella. Kukaan tekijöistä ei saanut kirjasta palkkaa eikä siitä kiskota voittoa. Sitä myydään 10 euron hintaan (sisältää postimaksut) niin että kulut peittyvät. Kirjan voi hankkia hyvin varustetuista musiikkiliikkeistä (Antikvariaatti Kirjava Satama ja Levy-Eskot). Lisäksi kirjaa voi tiedustella osoitteesta: r.raippa@luukku.com

Ritva Raippa
koiraharrastaja