Etusivu      Bändit      Media      Info      Viestit      Kohti rokkia      Linkit      Festarielämää                                In English


 

 

Ramones-kirjaa on työstetty Ilosaarirockissakin

Ilosaarirockiin liittyy minulla niin paljon hienoja muistoja, että ei haittaa yhtään, vaikka sinne matkustaminen täältä Suomen (Kauhajoelta) toiselta laidalta kestää melko pitkään. 1,5 tunnin bussissa istumisen jälkeen alkaa Seinäjoelta junamatka, joka on tavanomaisesti kuluttanut istumalihaksiani vaihtoineen 6,30-8 tuntia. Jo junassa tai Pieksamäellä junan vaihtoyhteyttä odotellessa tunnistaa helposti iloisen rokkikansan, vaikka se Ilosaarirockissa esittäytyy monipuolisempana kuin suurimmalla osalla festareista. Jokainen vuosi on tuonut tullessaan uusiakin tuttuja. Varma olen voinut olla siitäkin, että vuosittain olen saanut kunnian tavata tietyt frendini Ilosaarirockissa. Festari on heille ja minulle perinne, josta ei luovuta. Tuttuja festarityöläisiäkin on aina hieno tavata. Esimerkiksi Verkkotoimitus on auttanut minuakin monesti, kun on tullut yllättäviä tietokoneongelmia. Yleensä on vielä kiire, kun on lehtijuttujen suhteen pitänyt noudattaa lehtien deadlineja. Ongelmat on saatu aina ratkaistua, ja seuraavina aamuina maakuntalehti Pohjalaisen lukijat ovat saaneet tutkailla kirjoittamiani festarijuttuja. Muihinkin olen raapustanut Ilosaarirock-raportteja, kuten Suomen suurimpaan pienlehteen Toiseen Vaihtoehtoon.

Ramonesien valtaisa merkitys

Punkin perustaja Ramones lasketaan maailman seitsemän tärkeimmän yhtyeen joukkoon, jotka ovat vaikuttaneet muihin bändeihin. Olen ylläpitänyt vuodesta 1995 lähtien maailman suurimpia Ramones-kotisivuja Internetissä. Imusolmukesyöpä sai yliotteen Ramonesin laulajasta Joey Ramonesta huhtikuussa 2002 ja sivuilleni vastaanotin nopeasti yli 700 muistotekstiä, jotka olivat todella liikuttavia. Ne olivat aivan ympäri maailmaa, ja niistä sain idean tehdä muistokirjan Joeylle. Tutuilta muusikkofrendeiltäni aloin pyytää myös muistotekstejä, ja pian idea paisui. Toukokuussa 2002 ilmestyi Heaven Needed A Lead Singer: Fans Remember Joey Ramone -teokseni. Kirjaan sain mukaan yli 70 muusikkoa, kuten muutaman mainitakseni mm. Dead Kennedysin Jello Biafran, U2:n Bonon, Apulannan Sipen sekä Tehosekoittimen Oton ja Matin.

Ramonet kertovat ja heistä kerrotaan

Heaven Needed A Lead Singer: Fans Remember Joey Ramone -kirjani julkaisukiertueen aikana Dee Dee Ramone menehtyi 5.6.2002. Viisitoista vuotta Ramonesin basistina ollut Dee Dee oli minulle Ramones-jäsenistä läheisin ja olin kahdesti hänen rundeillaan mukana ns. kiertuejäsenenä. Julkaisin toukokuussa 2004 toisen Ramones-kirjani - Rock In Peace: Dee Dee And Joey Ramone. Molempien teosten materiaali on lähes täysin ennenjulkaisematonta. Kumpaankin avaustekstin on tehnyt Ramonesin pitkäaikaisin rumpali Marky Ramone, jonka haastiksia myös kirjoissa on. Ramonesin alkuperäisen rumpalin Tommy Ramonen kanssa käyn Rock In Peace: Dee Dee And Joey Ramone -teoksessa lävitse asioita 1960-luvulta lähtien. Tommy Ramone on antanut vuosien varrella todella vähän haastatteluita.

Lisäksi erikoishaastattelut tätä toista kirjaa varten antoivat esimerkiksi Misfitsin Jerry Only, Dickiesin Leonard Phillips, Hellacoptersin Nick Royale, Backyard Babiesin Dregen, Hivesin Howlin’ Pelle, Hanoi Rocksin Andy McCoy, Eppu Normaalin Martti Syrjä ja Juha Torvinen, elokuvaohjaaja Lech Kowalski, tuottajat Daniel Rey ja Chris Spedding.

Rock In Peace: Dee Dee And Joey Ramone kätkee sisälleen myös yli 60 artistin/ musiikkialan vaikuttajan Dee Dee Ramone - ja/tai Joey Ramone -muistotekstin/ yleisen Ramones-muistelun. Osa heistä kuului Dee Deen ja Joeyn lähipiiriin, kuten olivat mukana soittamassa heidän soololevyillään. Ulkomaisista tähdistä kirjaan asioita kertoivat mm. seuraavat yhtyeet/ ihmiset: Dictators (Andy Shernoff), Die Toten Hosen (Campino, Breiti ja Vom), Teenage Head (Gordie Lewis), Sonic Youth (Thurston Moore), Chesterfield Kings (Andy Babiuk), Lurkers (Arturo Bassick), Queers (Joe Queer), Hymans (Micke Hyman), Groovie Ghoulies (Kepi), Dropkick Murphys (Marc Orrell), Type O Negative (Johnny Kelly), Electric Frankenstein (Sal Canzonieri), Henry Rollins, Jayne County, Merle Allin, Danko Jones sekä Mike Vallely. Mike Vallely on myös laulaja, mutta hänet tunnetaan paremmin yhtenä maailman arvostetuimpana skeittaajana.

Muistoja talteen Rokissa

Perinteikkäistä suomalaisista Ramones-henkisistä orkestereista mukana ovat muistotekstien tekijöinä mm. Ne Luumäet (Joey Luumäki), Pojat (Make), Klamydia (Vesku, Riku ja Severi) ja Häiriköt (Erkko). Seuraavista kirjaan myös muistotekstin tehneistä suomalaisista henkilöistä/ yhtyeiden jäsenistä voi joillekin paljastua yllättäviä Ramones-faneja – HIM (Ville Valo ja Kaasu), 69 Eyes (Bazie ja Jussi), Children Of Bodom (Alexi Laiho), Charon (J-P Leppäluoto), Flaming Sideburns (Eduardo Martinez), 22 Pistepirkko (Asko, PK ja Espe), Diablo (Aadolf Virtanen), Popeda (Pate Mustajärvi), Alivaltiosihteeri (Pasi Heikura ja Jyrki Liikka), Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus (Timo Rautiainen), Kauko Röyhkä... Kirjaa lukiessa huomaa miten laajasti Dee Dee, Joey ja yleensä Ramones on vaikuttanut Suomessakin. Kirjassa mietteitään ei-muusikoista kertoo esimerkiksi Englannissa ammattilaisena pelaava Suomen jalkapallomaajoukkueen maalivahti Antti Niemi.

Dropkick Murphysin Marc Orrellin ja HIM:n Ville Valon tekstit ovat syntyneet haastattelutyylisesti Ilosaarirockissa. Myös Sonic Youthin Thorsten Mooren kanssa sovin hänen kirjoituksestaan Ilosaarirockissa. Kuviakin teoksiin olen Ilosaarirockissa tietysti räpsinyt, kuten kun Ville Valo oli rumpalina Daniel Lioneye –kokoonpanossa.

Kirjassa on mukana henkilöitä vauvaikäisistä lähtien, kuten tarinoita kuvineen miten lapsia on nimetty Ramones-jäsenten mukaan, ja millaiset Ramones-teemaiset syntymäpäiväjuhlat Guns N’Rosesin kosketinsoittajan Dizzy Reedin perheessä järjestettiin 6 vuotta täyttäneelle tyttärelle. Teoksessa on myös upeita piirroksia, kuten useita pilapiirroksia argentiinalaiselta Gonzalo Faciolta. Pelkästään tätä kirjaa varten kolme artistia teki luomuksiaan: ainutlaatuinen työ arvostetulta kanadalaiselta Darren Merinukilta, neljä kuvaa Ramones-jäsenistä Hellacoptersin Nick Royalelta, sekä pistetekniikalla tehty Dee Dee –työ Retkibanaanin Toni Heliniltä.

Rock In Peace: Dee Dee And Joey Ramone sisältää lisäksi satoja muistotekstejä Ramones-faneilta ympäri maailman, paljon erikoistekstejä, kuten raportin kadun nimeämisestä Joeyn mukaan New Yorkissa ja vierailustani Joeyn asunnossa Joeyn äidin ja veljen kutsumana. yms. Valokuvia on yhteensä yli 300. Molempien kirjojen ensimmäiset julkaisumatkani ovat suuntautuneet Ramonesin kotikaupunkiin New Yorkiin. Toisen teoksen tuotosta osa menee huumeidenvastaiseen valistustyöhön, ensimmäisen kirjan tuottoa ohjasin/ ohjaan syöpätutkimuksiin ilman eläinkokeita.

Jari-Pekka Laitio-Ramone


Ne maailman suurmmat Ramones-sivut:
ramones.kauhajoki.fi


Jari-Pekka ja Dee Dee
Kirjan kirjoittaja Jari-Pekka Laitio-Ramone ja edesmennyt DeeDee Ramone
  takaisin