16.7.2005 - 18:58 Järjestäjät ja poliisi tyytyväisiä Ilosaarirockin starttiin

Ilosaarirockin järjestäjien, Joensuun Popmuusikot ry:n puheenjohtajan Markku Pyykkösen mukaan Ilosaarirock on jälleen tänä vuonna käynnistynyt hyvin ja odotusten mukaan. Festivaalialueen rakennustyöt aloitettiin jo hyvissä ajoin ja sää on jälleen kerran suotuisa.

- Festivaalivieraita on tullut kaupunkiin jo tavallista aikaisemmin, ilmeisesti hyvät säät ovat kannustaneet. Esimerkiksi leirintäalueelle tuli jo torstaina tuplamäärä ihmisiä verrattuna samaan aikaan viime vuonna. Myös ensikertalaisia on tänä vuonna enemmän, se on ollut huomattavissa muun muassa käyttäytymisestä leirintäalueella ja festivaalialueen porteilla. Esimerkiksi viime vuonna leirintäalueelle majoittuneet olivat osanneet täyttää majoittumislomakkeet jo ennakkoon, tänä vuonna tulijoita on opastettu enemmän, Pyykkönen toteaa.

Tänä vuonna lippuja oli myynnissä tuhat enemmän kuin viime vuonna ja ne on Pyykkösen mukaan myyty pääasiassa Joensuun alueen ulkopuolella.

- Täällä on lippujen myynnissä jo saavutettu tietty saturaatiopiste, eli tiedetään melko tarkkaan, minkä verran lippuja Joensuun seudulla menee kaupaksi, Pyykkönen sanoo.

- Ihmiset käyvät entistä enemmän kevyen musiikin festivaaleilla. Sen näkee jo siitä, että tänä viikonloppuna on Ilosaarirockin lisäksi monia muita festivaaleja ympäri Suomea, eikä mistään ole kuulunut etteivätkö yleisötavoitteet täyttyisi. Omat odotukset meilläkin tietysti on ja ne ovat tietysti täyttyneet, Ilosaarirock myytiin loppuun jo ennakossa, kertoo Janne "Rysky" Riiheläinen, verkkotoimituksen vastaava.

Festivaaleilla työskentelee vielä vahvistamattoman tiedon mukaan noin 1500 työntekijää, joista suurin osa vapaaehtoisia talkoolaisia.

Klubeilla hyvä meininki

Ilosaarirockin uusi startti eli perjantain Sulo-klubi onnistui järjestäjien mukaan hyvin, klubilla muun muassa Tiktakin ja Eläkeläisten musiikista nautti 5000 kuulijaa. Pientä kritiikkiä järjestäjät ovat saaneet anniskelujonoista.

- Sulo järjestettiin ensimmäistä kertaa ja oppimista on vielä. Anniskelujonoista sen verran, että massatapahtumissa joutuu valitettavasti välillä hieman jonottamaan palvelua, pahoittelee Pyykkönen.

Kysymykseen festivaalin laajentamisesta kolmipäiväiseksi järjestäjät suhtautuvat mietteliäästi.

- Onhan sitä pohdittu, mutta se vaatisi melkoisia järjestelyjä sekä rakennustöissä että muuten, aloittaa Pyykkönen.

- Hirveätä poltetta ei kolmipäiväiselle Ilosaarirockille ole, mutta koskaan ei voi sanoa ei koskaan. No ei ainakaan vielä, vahvistaa Rysky Riiheläinen.

Perjantai-illan toinen Ilosaarirock-klubi eli Töminä keräsi katsojia 1300. Lukua järjestäjät pitävät hyvänä.

- Jäähalli on toistaiseksi osoittautunut hyväksi paikaksi järjestää klubeja, Pyykkönen huomauttaa.
Lauantain loppuillan ja sunnuntain ohjelmistoon ei ole tulossa muutoksia.

- Maroonsia paikkaamaan buukatun yhtyeen Blak Twangin ehtiminen keikalle oli vähän hilkulla, mutta onneksi ehtivät ajoissa. Useat ulkomaiset esiintyjät ovat tänä vuonna tulleet maahan jo hyvissä ajoin, joten ohjelmistoon ja aikatauluihin ei pitäisi olla tulossa muutoksia, Niksu Väistö Popmuusikoista sanoo.

Poliisi: Joka vuosi paremmin

Komisario Kimmo Wetterstrand sanoo, että Ilosaarirock on poliisin näkökulmasta vuosi vuodelta parempi ja rauhallisempi festivaali.

- Ilosaarirockin järjestäjien ja poliisin yhteistyö on niin hyvää, että samanlaista saa hakea. Tietysti kun on kysymys massatapahtumasta, niin aina sattuu jotain. Onneksi mitään kovin vakavaa ei kuitenkaan ole onneksi tapahtunut.

Joensuussa tehtiin perjantai-illan ja lauantai-iltapäivän klo 15 välisenä aikana 55 rikosilmoitusta, joista noin puolet huvialueella tai välittömässä läheisyydessä, ruutukaava-alueella. Määrä on hieman isompi kuin vuosi sitten.

- Tietysti käynnissä oli myös Ilovaarirock samaan aikaan ja ihmisiä oli liikenteessä paljon, kertoo Wetterstrand.

- Kiinniottoja on tehty 52, joista 36 niin sanottuja juoppokiinniottoja ja 16 rikoskiinniottoja. Huumausainerikoksia on tullut ilmi seitsemän ja pahoinpitelyjä yksi. Kuten sanottu, Ilosaarirockissa tapahtuu onneksi vain vähän väkivaltarikoksia, toteaa Wetterstrand.

Ranta-alue entistä mukavampi

Linnunlahden uimarannalla sijaitseva Rentolava on saavuttanut laajasti mainetta letkeänä rokinviettopaikkana. Uutena alueella on tänä vuonna anniskelualue, joka Pyykkösen mukaan vähentää selvästi jonoja ja painetta päälavan anniskelualueella.

Ranta-alueen turvallisuuteen on panostettu järjestäjien mukaan kaikki mahdolliset resurssit. Alueella partioivat poliisin lisäksi pelastuslaitos ja järvipelastajat.

Teksti ja kuva: RiittaTakaisin