Herra Ylppö & Ihmiset

Ihmisten esittämänä ihmisen kokoinen on suurta

Vuosi 2008 merkitsi muutosta sekä Herra Ylpön julkisuuskuvassa että taiteilijaprofiilissa. Aiemmin Harjavaltaan identiteettinsä sitonut taiteilija esittäytyi haastatteluissa erakoituvana helsinkiläisenä, joka ruoti uuden kotiseutunsa tunnelmaa ja rytmiä. Satakunnan lisäksi mies teki varovaista pesäeroa emoyhtyeeseensä, Maj Karmaan. Helmikuussa 2008 ilmestynyt Herra Ylpön ja Ihmisten debyyttilevy Sata vuotta oli paitsi vuoden musiikillinen kohokohta myös Ylpön tietoinen esiintulo itsenäisenä säveltäjänä.

Hyppy omalla nimellä operoivaksi artistiksi saattoi olla henkisesti suurempi kuin musiikillisesti. Vaikka Ylpön ja Ihmisten repertuaari laajensi Maj Karmasta tuttua karsinaa sekä terävämpään että tarttuvampaan suuntaan, pysyivät miehen tulkinta ja maailmankatsomus edelleen tunnistettavina. Kuulijalle tämä tarkoitti hyvää. Mistään vanhasta ei tarvinnut luopua, mutta kaupan päälle sai nyt vapautuneemman ja vilpittömämmän oloisen miehen. Tuntui, että uhon ja teatterin laantuessa Ylpöllä oli yhtäkkiä entistä enemmän sanottavaa – ilman että uhosta ja teatterista tarvitsi kuitenkaan luopua.

Kuluvan vuoden alussa julkaistu kakkosalbumi Pojat eivät tanssi osoittaa Ylpön ja Ihmisten hitsautuneen entistä tiiviimmin yhteen. Spontaanisti syntynyt yhtye alleviivaa irtonaisesti Ylpön tarinoita ja kappaleet kantavat ujostelematta hittipotentiaalinsa. Ylpön tarinat ovat edelleen samanaikaisesti yleispäteviä ja henkilökohtaisia, ja mies värittää niitä omaleimaisella lakonisella läsnäolollaan. Tuntuu kuin enemmän vapauksia salliessaan Ylppö vain kasvattaisi valtavaa karismaansa. Tämä lupaa hyvää kesää ajatellen. Lavalle on nousemassa huippukuntoinen yksikkö rasvattuine koneineen ja kiiltävine kappaleineen. Kun Ylppö ihmisineen aloittaa mankelointinsa, osoittautunee tuoreen levyn titteli vuoden suurimmaksi antiprofetiaksi. Luvassa on intensiivistä tanssia, rujoa energiaa ja kesäiltaan kohoavaa yhteislaulua – suoraa ilmaisua, Ihmisiltä ihmisille.


www.ihmiset.fi
myspace.com/ihmiset


< takaisin

Herra Ylppö & Ihmiset