Lapko

Harjavallasta uuteen Bohemiaan

Yksi varhaisen 2000-luvun ilmiöistä suomalaisessa musiikkimaailmassa olivat laihat nuoret miehet pillifarkuissaan, tennistossuissaan ja hapsuisissa hiuksissaan. Nämä kansainväliset läksynsä lukeneet muusikot yhdistivät tunnerikasta tulkintaa energiseen musiikkiin luoden median myötävaikutuksella kokonaisen uuden genren. Monien ja monitasoisten yrittäjien myötä tyylisuunnan kylkeen liitettiin tummasävyinen emo-leima. Kaikki yhtyeet eivät kuitenkaan suostuneet kantamaan leimaa yksitotisesti. Harjavaltalainen Lapko raaputti sen kyljestään jo vuonna 2004 ilmestyneellä äkkiväärällä debyytillään.

Esikoisalbumia seuranneiden vuosien ja kolmeen levyyn laajentuneen diskografiansa myötä Lapko on kasvanut ruohonjuuritasolta yhdeksi suomalaisen alternative-rockin rakastetuimmista orkestereista. Rytmikäs polveilu, vihainen kitarointi ja tunnevalikoiman sopukoihin pureutuvat melodiat ovat kasvaneet tavaramerkiksi, jonka varassa genrerajoja on ollut helppo ylittää. Yhtyeen musiikki on riittävän tehokasta koskettaakseen ja riittävän nyrjähtänyttä sytyttääkseen. Samalla orkesteri on sopivan nukkavieru houkutellakseen myös vaihtoehtoväen luokseen. Ja kas, tästähän tykkäävät kriitikotkin.

Se, mikä on levyllä huimaa, on lavalla vielä huimempaa. Livetilanteessa Lapkolla on voimaa ja taitoa synnyttää musiikkiinsa aivan erityinen jännite. Orkesteri piiskaa energisesti, maanittelee tunteikkaasti, koukkaa sinne ja takaisin, rynnii uudestaan ja puree kuin käärme. Samalla se on kuitenkin myös herkkä ja ilmaisuvoimainen. Maaliskuussa neljännen pitkäsoittonsa, A New Bohemian, julkaiseva retkue tarjonneekin yhden festivaalien intensiivisimmistä esityksistä. Kun asenne on punk, kappaleiden selkäranka umpikierossa ja kertosäkeiden melodiat hermostuneen kauniita, on lopputulos jotakuinkin ainutlaatuinen. Kannattaa siis tervehtiä orkesteria samalla energialla, jolla se löylyttää yleisönsä. Nyt voi olla jo kiire. Tällä tahdilla yhtye viettää tulevat kesänsä kaukana ulkomailla.


www.lapko.com
myspace.com/lapko


< takaisin

Lapko