Sami Kukka

Folkkia toisesta maailmasta

Rokkifesivaalista ei tule heti ensimmäisenä mieleen intiimit ja minimalistiset musiikkiliset sävyt. Niitäkin Ilosaarirock kuitenkin tarjoaa räimeen ja tanssijytän vastapainoksi, ylpeänä ja antaumuksella tietenkin.

Sami Kukka on pitkän linjan studioammattilainen, jonka ensimmäinen oma levy ilmestyi jo vuonna 1988. Pienimuotoisesti toteutettu albumi hautautui ajan hengessä tuotetun musiikin suohon ja oli kadota melkein kokonaan. Täysin kadonnutta klassikkoa levystä ei kuitenkaan tullut, kiitos muutamien valaistuneiden jotka jaksoivat intoilla Kukan nimeen. Seuraava levy, Vettä kuusta, ilmestyi joka tapauksessa vasta vuonna 2002.

Muutaman vuoden vierähdettyä levykauppoihin ilmestyi Kuolema tekee tuloaan -albumi useita mainioita julkaisuja maailmalle saattaneen Helmi Levyjen kautta. Levyn myötä Sami Kukan nimi alkoi esiintymään yhä useammin lehtien palstoilla ja ihmisten ihmetyksissä. Kuka on tämä hieman salamyhkäinenkin hahmo, jonka folkahtavat laulut tulevat kuin toisesta maailmasta ja omaa kieltään puhuen? Joka tekee nickdraket Suomessa ja suomeksi keskittyen vain ja ainoastaan olennaiseen? Kuka Kukka?

Lisävastauksia tarjoaa esimerkiksi tuorein julkaisu, Menen veteen. Rauhassa kypsytelty levy on syntynyt yhteistyön voimalla. Lauluja on äänitetty lukuisissa sessioissa eri soittajien (mm. Samuli Kosminen, Pekka Kuusisto) kanssa usein hyvinkin kotoisissa tunnelmissa. Tuloksena on vangitseva kokonaisuus, jonka mystiseen pehmeyteen on hyvä sukeltaa.

Laulurinteellä lämpimän utuista tunnelmaa luovat laulavan ja kitaroivan lauluntekijän lisäksi Helmi Levyjen perustaja ja lukuisista yhteyksistä tuttu lyömäsoittaja Arwi Lind sekä jouhikkotaiteilija Pekko Käppi. Ainutlaatuinen festivaalielämys tarjolla, ottakaa se vastaan!


myspace.com/samikukka


< takaisin

Sami Kukka