Samuli Putro

Elämän ja laulujen juhlaa

Zen Café jäi elokuussa 2007 määrittelemättömän mittaiselle tauolle. Sitä ennen yhtye ehti hittien siivittämänä liitää festivaalilavoille monena kesänä ja nousta yhdeksi maamme suosituimmista bändeistä. Eräs tärkeä syy menestykseen olivat varmasti yhtyeen laulujen tekstit. Niiden muodon ja sisällön kiteytyneisyys saivat kriitikot kehumaan ja yleisön laulamaan mukana. Ne kirjoitti Samuli Putro.

Bänditauon alettua Putro alkoi tekemään uutta musiikkia, ei niinkään levyä vaan jonkinlaista monimuotoista esitystä varten. Loppujen lopuksi tuloksena olikin molemmat: helmikuussa 2009 ilmestynyt albumi Elämä on juhla sekä sen julkaisua seuranneet esiintymiset teatterilavoilla.

Ja aikamoinen levy tulikin. Sen nimiraita vastasi yhdestä viime vuoden pysäyttävimmistä musiikillisista hetkistä. Kappaleen valinta ensimmäiseksi singleksi myös kertoi heti, että nyt ei pelata musiikkibisneksen rahasäännöillä vaan haastetaan mieluummin kuulijat kokemaan ja keskittymään. Sama intiimiys ja laulujen lähelle tuleva sanomallisuus pätivät myös koko levyyn. Helismaa maalasi (ajan)kuvaa kansasta, jota eivät brändityöryhmien määreet erityisemmin koske saatika kiinnosta. Hoidetaan kämppä Berliinistä lupasi, että kaikki on mahdollista. Älä huuda mulle kertoi alkoholin nopeasti iskevistä seurannaisvaaroista jopa inhorealistisin mutta samalla hauskoin sanankääntein. Ja Mitäpä jos sekä Tuhkaa korulippaassa johdattivat perimmäisten kysymysten ja vastausmahdollisuuksien äärelle, miettimään esimerkiksi rakkautta, ikääntymistä sekä omien valintojen merkitystä elämänkulkuun.

Levy sisälsi sopivassa suhteessa niin suuria linjoja kuin pieniä arjen asioitakin, niin että kansakunnan identiteetti mahtui sujuvasti samaan pakettiin digikameran ja pizzan kanssa. Elämää, ei sen vähempää. Huolella nikkaroidut laulut pääsivät oikeuksiinsa Jarkko Martikaisen hellässä tuotannollisessa huomassa saaden hienovaraisen ja vivahteikkaan käsittelyn tyylistä riippumatta, jousiballadista letkeään bändisvengiin. Koko kattaus henki sitä, että sydän ja ajatus ovat olleet tekemisessä tiiviisti läsnä kautta linjan. Klassikkoainesta, ja syystäkin yksi viime vuoden kehutuimpia äänitteitä.

Tätä elämän ja laulujen juhlaa on siis tarjolla Sulo-klubilla Rokkiperjantaina. Levyn julkaisun jälkeen Putro teki keikkoja soolona mutta kesällä hänet nähdään liikenteessä Hannu Pikkaraisen, Elina Katajamäen ja Sami Kuoppamäen kanssa. Keikkaan voi valmistautua ahkeran levykuuntelun lisäksi myös lukemalla maestron muistoja muutaman vuoden takaa.


www.putro.fi
myspace.com/samuliputro


< takaisin

Samuli Putro