Yhteiskunnan mätäpaiseiden puhkomista 30 vuoden kokemuksella, haastattelussa Bad Religionin Greg Hetson

Los Angelesilainen punkrock-yhtye Bad Religion on ehtinyt jo miehen ikään. Bändi täyttää tänä vuonna pyöreät kolmekymmentä vuotta. Virtaa punkkareilla on kuitenkin enemmän kuin koskaan, lupaa vapaapäivänään Kaliforniasta tavoitettu kitaristi Greg Hetson.

– Meillä riittää energiaa vaikka muille jakaa. Ei intoa tarvitse mistään erityisesti kaivaa, soittaminen on vain yksinkertaisesti niin hauskaa. Rakkaasta harrastuksesta tuli aikoinaan ammatti, ja mikäs sen parempaa.

Juhlakiertue rantautuu Rokkiin

Bad Religion soitti kevään aikana juhlakiertueen House of Blues -keikkapaikoissa ympäri USA:n länsi-rannikkoa. Keikkoja oli neljästä viiteen joka viikko.

– Soitimme juhlakiertueella joka ilta eri biisejä, joten mielenkiinto ei päässyt laantumaan. Valitsimme mukaan myös sellaisia biisejä joita emme ole soittaneet aikoihin.

Keikoilla kuultiin myös uutta materiaalia ja Hetson lupaa, että myös Ilosaarirockissa tullaan nyrkkiä puimaan uusien biisien tahtiin.

– Ihmiset ottivat uudet biisit todella hyvin vastaan, kunhan me ensiksi opimme ne soittamaan. Youtubesta taitaa löytyä videopätkää siitä, kun minä sössin täysin yhden uuden biisimme lavalla, Hetson nauraa sydämellisesti.

Seuraajaa vuoden 2007 New Maps of Hell -levylle on tarkoitus aloittaa äänittämään vielä ennen kesän festarikautta. Tuleva levy on yhtyeen viidestoista. Bad Religion on totuttu tuntemaan, paria kokeilevampaa albumia lukuun ottamatta, punkin wall of sound -äänimaisemasta sekä laulaja Greg Graffinin lakonisen melodisesta huutolaulusta. Uudella levyllä tullaan Hetsonin mukaan olemaan jälleen näiden toimivien perusasioiden äärellä.

– Biisit ovat vielä raakileita, joten on vaikea täysin sanoa millaista tavaraa on luvassa. Lopputulos selviää kunhan hiomme biisejä studiossa koko porukalla. Mutta taattua Bad Religionia on joka tapauksessa tulossa, Hetson lupaa.

Paljon tehtävää

Bad Religionista tulee monelle ensimmäisenä mieleen yhtyeen punamustavalkea logo sekä 1990-luvun valtaisa hitti Punk Rock Song. Bad Religion vahvuutena onkin taito yhdistää älykäs sanoma tappavalla tarkkuudella osuviin iskusanoihin, selkeisiin symboleihin ja tarttuviin melodioihin. Bad Religion lukeutuu lyriikkansa puolesta eittämättä maailman merkittävimpiin kantaaottaviin rockyhtyeisiin. Bändin vaikutus on ollut suurta niin punk-piireissä kuin myös valtavirran puolella.

Vuonna 1984 remmiin tullut kitaristi Greg Hetson kertoo kantaaottavuuden olevan edelleen aivan yhtä tärkeää kuin 30-vuotta sitten, jolloin teinit Greg Graffin, Brett Gurewitz ja Jay Bentley yhtyeen Los Angelesissa perustivat.

– Vielä on todella paljon hommia tehtävänä, maailma ei tosiaankaan voi hyvin, Hetson kiteyttää.

Vaikka Hetson ei kirjoita yhtyeen sanoituksia, kokee hän asian silti omakseen.

– Yhteiskunnalliset asiat alkoivat kiinnostaa minua jo hyvin nuorena, sillä kotonani seurattiin tarkasti uutisia ja politiikkaa.

Maailman nykytila saa Hetsonin huokailemaan raskaasti.

– Tuntuu, että vaikka maailma kulkee eteenpäin ja kehittyy, mennään USA:ssa koko ajan taaksepäin. Tällä tarkoitan Bushin aikaa. Barack Obaman uudistukset ovat hyvä alku, vaikka eivät täydellisiä olekaan.

Ongelmallisena Hetson näkee varsinkin ääriryhmien kasvaneen suosion.

– USA:ssa tapahtuu paljon pelottavia asioita tällä hetkellä. Vaikka oikeistolaiset ääriryhmittymät ovat vain hyvin pieni osa yhteiskuntaa, on niillä paljon rahaa ja valtaa.

Hetsonin mukaan onkin tärkeää, että asioista puhutaan avoimesti ja rohkeasti, kuten Bad Religion on aina pyrkinyt tekemään.

– USA:ssa on paljon asioita joista ei voi puhua leimaantumatta. Monissa maissa esimerkiksi talous ja terveydenhuolto ovat paremminkin kuin meillä, koska ne on järjestetty eri tavalla, mutta jo tämän epäkohdan huomioiminen on sosialismia.

Sanottava ei siis ole Bad Religioinilta ihan hetkeen loppumassa.

Superkokoonpano

Bad Religionin rivit ovat vuosien saatossa eläneet, mutta bändin nykyinen miehistötilanne on hykerryttävä. Ilosaarirockissa tullaan näkemään kuusimiehinen Bad Religion, puikoissaan perustajajäsenensä laulaja Greg Graffin, kitaristi Brett Gurewitz ja basisti Jay Bentley. Kun pakettiin lisätään vielä Circle Jerks mies Greg Hetson, Minor Threatin perustajajäsen Brian Baker ja muun muassa Kornin, Vandalsin ja Devin Townsendin kanssa rumpaloinut Brooks Wackerman, voidaan hyvällä syyllä puhua punkin superkokoonpanosta. Jotain spesiaaliakin on Ilosaarirockin keikalle luvassa.

– En viitsi tässä kuitenkaan paljastaa mitä, niin eipähän kukaan pety, jos kaikki meneekin persiilleen, Greg Hetson nauraa.

Suomesta ja suomalaisista useita kertoja maassa vierailleella Hetsonilla ei ole kuin positiivista sanottavaa.

– Suomessa on aina ollut todella hauskaa. Varsinkin Seinäjoelta on paljon hyviä muistoja. Se täytyy kyllä sanoa, että olette kyllä ihme porukkaa. Aluksi hirmu jäykkiä, mutta kun saatte pari paukkua olette maailman parhaita seuramiehiä ja -naisia, kitaristi hekottelee.

Euroopan kesäfestareita Hetson odottaa vesikielellä.

– Klubeilla on ehkä parempi ja intiimimpi tunnelma kuin suurilla festareilla, mutta festivaaleilla on puolestaan vahvempi juhlafiilis. On myös mahtavaa hengailla muiden bändien kanssa ja käydä tsekkaamassa uutta musiikkia.

– Make sure you hide your alcohol well, Hetson evästää vuoden 2010 Ilosaarirock yleisöä naurunremakan saattelemana.


Teksti: Olli Sorjonen


< takaisin

Bad Religion