Ilosaarirock-keikalla on kotikenttäetu, haastattelussa Insomnium

Ilosaarirockin lavalle saapastelee lauman verran raskasta joensuulaista verta, kun Insomnium ryhtyy soittamaan tunnelmallista death-metallia. Yhtyeen basisti-vokalisti Niilo Sevänen kertaa mennyttä, paljastaa tulevaa ja pohtii joensuulaisuutta.

Insomnium on ollut olemassa jo yli kymmenen vuotta. Miten kotimainen metalliskene on kehittynyt sinä aikana?

— Vain muutamalla bändillä, kuten Amorphiksella ja Sentencedilla oli kansainvälisiä yhteyksiä. Nykyään yrittäjiä on ihan hirveästi, ja uusia bändejä tulee koko ajan. On paljon hyviä bändejä, joten kilpailu on kovaa – ja onhan hevistä tullut melkein mainstream-musiikkia. On Lordia ja Nightwishia, joita pikkulapsetkin kuuntelevat. Heavyn huonosta imagosta on päästy eroon. Enää faneja ei mielletä Speedy ja Saku -osastoon kuuluviksi. Heavyn kuuntelijoiden kirjo on yhtä laaja kuin ihmisten kirjo muutenkin. Kyllähän hevikliseille saatetaan hyväntahtoisesti naureskella, mutta esimerkiksi Tuskan suhteen ei lähdetä tuomitsemaan, että 'miten tällaista nyt tuodaan Helsingin keskustaan, voivoivoi'.

Onko joensuulaisella bändillä kotikenttäetua Ilosaaressa?

— Onhan meillä selkeä kotikenttäetu. Ilosaarirockin keikat ovat olleet aina hyviä keikkoja silloinkin, kun emme olleet vielä millään mittapuulla iso bändi. Metelli-klubilla soitimme jo ennen kuin ensimmäistäkään levyä oltiin julkaistu. Täällä on paljon ihmisiä, jotka ovat pitkän linjan Insomniumin ystäviä.

Minkä bändin haluaisi itse nähdä?

— Ehdottomasti Faith No Moren. Sitä olen fanittanut jo teini-ikäisenä.

Millaisena toimijana näet Ilosaarirockin Suomen festareiden joukossa?

— Yhtenä merkittävimmistä. Ilosaari on sellainen kivijalka. Festari on Suomalaiselle rock-skenelle erittäin tärkeä juttu, joka on toiminut jo kauan ja tekee hyvää tulosta. Ilosaarella on oma, vaihtoehtoinen imagonsa ja rento tunnelmansa. Kyllähän Ilosaarirockista Joensuu tunnetaan ympäri Suomea.

Bändi on tänäkin kesänä kiertänyt näköisillään metallipainotteisilla festareilla, kuten Tuskassa, Saunassa ja Nummirockissa. Miten Ilosaari putoaa tähän kategoriaan?

— Oikein hyvin. Tietysti meillä on se kotikenttäetu, mutta muutkin raskasta heviä soittavat tuttavabändit ovat Ilosaaressa tykänneet soittaa. Ei ole turhaa nipottamista eri tyylien välillä, vaan kaikki ovat sulassa sovussa keskenään. Siellä diggaillaan musiikista hyvissä fiiliksissä. Vaikka Ilosaarirock ei ole leimallisesti mikään hevifestari, on sinne metallibändin mukava tulla soittamaan.

Rokin keikka houkuttelee varmasti uutta yleisöä. Millaisella ohjeistuksella lähettäisit heidät kuuntelemaan Insomniumia?

— Tulkaa avoimin mielin seuraamaan esitystä. Rankan ilmaisun alla on herkkä, melankolinen musiikki. Jos ei hevistä lähtökohtaisesti ole pitänyt, kannattaa viimeistään nyt tulla tsekkaamaan. Siellä on monenlaista tunnelmointia ja melodiaa luvassa eikä pelkkää ankaraa tylytystä. Varmasti on hyvä meininki.

Edellinen levynne ilmestyi viime vuonna. Onko tietoa uudesta julkaisusta ja kuullaanko keikalla uutta materiaalia?

— Ei kuulla vielä. Sen verran voin paljastaa tulevaisuudesta, että levy-yhtiö erittäin todennäköisesti vaihtuu. Kaikki näyttää erittäin hyvältä tulevaisuuden suhteen. Toivotaan, että hommat saadaan vähän isommalle tästä. Uutta biisiä puskee todennäköisesti ennen syksyn kiertuetta. Uusi levy olisi sitten luvassa vuoden 2011 syksyllä. Motivaatio on bändissä kova.

Mitä on Insomniumin nimen takana?

— Olin sivariaikoinani yliopiston kirjastossa töissä ja otin hyllystä latinankielen sanakirjan. Sitä sitten selasin ja kirjoitin hyvänkuuloisia sanoja ylös. Porukassa niitä nimiä arvioitiin ja todettiin, että Insomium on sellainen iskevä ja sopivanmittainen sana bändin nimeksi. Merkityskin, 'painajainen, unettomuus', oli sopivan synkkä hevibändille.


Teksti: Samu Heikinmatti


< takaisin

Insomnium

Insomnium Ilosaarirockin Kolmoslavalla vuonna 2007.