Eppu Normaalin Juha Torvinen odottaa Ilosaarirockin keikkaa innolla

Eppu Normaalin edellisestä Ilosaarirockin-vierailusta on viivähtänyt jo tovi. Bändi on nähty Rokin lavalla viimeksi vuonna 1993, joten nyt onkin selkeästi revanssin paikka. Yhtyeen kitaristi Juha Torvinen on kiertänyt Suomen festarilavoja jo vuosien ajan, ja reppuun on kasaantunut rupisten riimien lisäksi roppakaupalla kokemusta sekä muistoja.

Torvisen mukaan festivaalijärjestäjät ovat vuosien saatossa ryhdistäytyneet.

– Festivaalit ovat nykyään hyvällä tavalla ammattimaistuneet. Aikoinaan festarit olivat tuuripeliä niin laitteiston kuin järjestelyjenkin kannalta. Enää ei onneksi mennä pelkällä pyhällä hengellä. Eihän festivaalien järjestäminen ammattimaisesti ja toimivasti ole keneltäkään pois.

Tärkeimmät terveiset festarijärjestäjille kiteytyvät helposti yhdeksi lauseeksi:
– Pitäkää huolta, että vessoja riittää.

Festariyleisössä Torvinen ei ole ollut vuosiin, mutta isompien nimien, kuten Bruce Springsteenin ja AC/DC:n keikkoja hän käy katsomassa säännöllisesti.

– Haluan nähdä hyvän shown, ja onhan pop- ja rockmusiikki minulle ammatin lisäksi tärkeä harrastus.

Festareilla tapaa sattua ja tapahtua niin yleisön kuin esiintyjienkin puolella. Livetilanteessa yhtyeet ovat usein omillaan lavalla, mutta kuten seuraava tarina osoittaa tee-se-itse-mies ratkaisee ongelmat älynsä ja näppärien sormiensa avulla.

– Vuonna 1978 olimme soittamassa Dr. Feelgood -tyyppisen The Pirates -yhtyeen kanssa Oulun Kuusrockissa. Bändi oli melkoisessa nosteessa, vaikka punkrock oli siihen aikaan pinnalla, ja bändi soitti perinteisempää rockia. Yhtyeen esitystä varten oli paikalle toimitettu seinällinen vahvistimia, jotka sitten kesken keikan alkoivat rätistä. Kitaristi Mick Green yritti korjata ongelmaa siinä onnistumatta, kun yhtyeen rumpali, noin satakiloinen karju, nousi rumpupalliltaan ja mäjäytti nyrkillään vahvistimiin. Toimivat loppukeikan täysin moitteettomasti.

Niin ikään Ouluun sijoittuu myös toinen festarimuisto.

– Olimme jälleen Kuusrockissa soittamassa 80-luvun puolivälissä, ja pääesiintyjänä oli Stevie Ray Vaughan. Kun kerran paikalle oli saatu niin iso tähti, oltiin hänelle järjestetty Cadillacit ja muut tykötarpeet. Vahvistimia ja kaiutinkaappeja oli hommattu useita, jotta Vaughan voisi niitä kokeilla ja valita parhaan. Bäkkärillä ei ollut kuin yksi vessa, joka oli niin ikään varattu Vaughanin seurueen käyttöön. Martti päätti kuitenkin lähteä tarpeilleen kyseiseen vessaan, kun ei ymmärtänyt tilannetta. Jenkkiläinen vartija esti Martin aikeet ja totesi, että "kuse minne kuset, mutta et tähän vessaan". Marttihan meni lähimmän Vaughanin kaapin luo, avasi vetoketjunsa ja ryhtyi toimittamaan asiaansa. Vartija saapui paikalle ja ihmetteli, että "kuset sitten mr. Vaughanin kaappiin", johon Martti vastasi tyynesti "jep" ja hoiti homman loppuun. Vartija oli niin ihmeissään, ettei osannut vastata kuin "okei". Myöhemmin olemme bändin kesken hekumoineet sillä ajatuksella, että Stevie Ray Vaughan saattoi soittaa juuri kyseisellä kaapilla.

Joensuu on tullut Torviselle tutuksi erityisesti 80-luvun aikana, kun Eput ja Hassisen Koneen jäsenistö pistivät kaupunkia sekaisin.

– Kaikkea ei nyt ehkä viitsi kertoa näin koko perheen verkkojulkaisussa, mutta vapaapäivät olivat aika viinavetoisia. Silloin oltiin nuoria ja elettiin kaikkivoipaisuuden aikaa. Nukkuminen oli sivuseikka.

Torvisen mukaan Ilosaarirock nauttii eräänlaista indiefestivaalin mainetta.

– Huomattavaa Ilosaarirockissa on ohjelmiston erikoisuus sekä valtavirrasta poikkeaminen. Odotan keikkaa innolla, sillä yleisössä on varmasti paljon sellaista porukkaa, joka ei normaalisti meidän keikoillamme kävisi. Homma tulee olemaan varmasti innostavaa ja positiivisessa mielessä haastavaa. Eiköhän siitä hyvä keikka kuitenkin tule, sillä mielestäni meillä on kuitenkin ihan hyvä bändi.


Teksti: Samu Heikinmatti


< takaisin

Juha Torvinen Ilosaarirockissa vuonna 1981
Juha Torvinen Joensuun Ilosaaressa 7.6.1981. Ilosaarirock oli kyseisenä vuonna yksi Tuuliajolla-risteilyn etapeista. Kuva: Heikki Tietäväinen.

Tuuliajolla-risteilyn lavapassi
Arkistojen kätköistä löytyi saman vuoden Tuuliajolla-risteilyn lavapassi.