Pieni ja paha punahilkka rakkauden Rokissa

Mariskan rastaletit ovat tuttu näky viuhumassa Ilosaarirockissa. Laulajatar viihtyy rokissa kuin kotonaan. Tänä vuonna Mariska & Pahat Sudet tanssittavat Sulo-klubilla.

Mariskan ensimmäinen Ilosaarirock-muisto löytyy vuosien takaa. Kyseessä oli myös neidin ensimmäinen reissu Joensuuhun.

– Olin 16-vuotias, kun ekaa kertaa lähdin Ilosaareen rokkaamaan. Oltiin leirintäalueella, ja siellä oli loputtoman hirmuinen hulina. Muistan, kun heräsin lauantaikankkusessa aamukasteeseen. Joku kusi meidän telttaan.

Ilosaarirock on luonnollisesti Suomen paras festari. Mariskan mielestä leppoisa tunnelma takaa oikean meiningin.

– Siellä on todella iloinen ja ystävällinen meininki järkkärien puolelta, joten se lienee tarttuvaa ja vaikuttaa koko rokin tunnelmaan. Myös se, ettei festaria ole paisutettu liian isoksi, tekee meiningistä kotoisamman.

Festareilla Mariska suosii rentoutta myös pukeutumisessa. Parhaat festarireleet ovatkin bikinit ja kumpparit, ja koko komeuden kruunaa pahvinen kaljakeissi päässä.

– Se on kuin kruunu kuningattarella! Mariska julistaa.

Tangoa ja burleskia

Viime vuonna Mariskan suloisen käheä ääni kailotti päälavalta useampaankin otteeseen, kun neiti toimi päälavan juontajana. Mariska myöntää, että aluksi juontajan pesti jännitti.

– Mua jänskätti todella paljon, enemmän kuin mikään esiintyminen missään ikinä. Mutta kun oli pari ekaa juontoa takana, tajusin, että mulla on mahkut selvitä hengissä. Oli upeata nähdä läheltä tuttuja ja tuntemattomia soittamassa, katsella yleisön rokkaamista ja sitä poretta, mikä esiintyjillä oli ennen ja jälkeen keikan.

Uudistunut Mariska astelee tänä vuonna Sulo-klubin lavalle yhdessä burleskitaiteilija Sugar Kanen kanssa. Lappeenrannasta kotoisin oleva Miss Kane asuu nykyisin Lontoossa.

– Tavattiin teineinä punkkaritouhuissa ja myöhemmin Englannissa. Miss Kane on aivan upea burleskitaiteilija, ja kun kuulin, että hän on tulossa Suomeen Ilosaaren aikaan, pyysin häntä esiintymään, Mariska kertoo.

Mariskan nykyisen musiikin tyyli poikkeaa siitä, millä muusikko aikoinaan aloitti. Nyt lähennellään iskelmää ja jazzia. Onko Mariska keski-ikäistymässä?

– Vai uhmaikäistymässä? Jengi laittaa mielestäni liikaa rajoituksia itselleen ja toisille. Kyllästyn helposti yhteen juttuun, tai oikeastaan innostun niin paljon aina jostain uudesta, että mun on pakko päästä kokeilemaan sitä itse. Yksi elämä tässä olomuodossa, liian paljon asioita, joita tekisi mieli kokeilla. Joten pitää pysyä liikkeessä.

Mariska osallistui vastikään Tangomarkkinoiden sävellys- ja sanoituskilpailuun ja nappasi vieläpä voiton. Nähdäänkö Mariska ensi vuonna kilpailemassa tangokuningattaruudesta?

– Siihen ei meikällä ole saumaa. Mutta koska voitin sen biisiskaban, minua pyydettiin esittämään laulu itse suorassa lähetyksessä kilpailun yhteydessä. Joten tuleepahan sekin areena korkattua, minne mulla ei muuten olisi mitään asiaa. Kyllä konna konstit keksii!

Mariskan nykyinen bändi on nimeltään Pahat Sudet. Itsensä nainen nimeää pieneksi, pahaksi Punahilkaksi.

Biisejä bingosta ja muonituksesta

Joensuulaiset tuntevat Mariskan myös tammikuun lopussa ovensa sulkeneen Kerubin kuppilan diggaajana ja innokkaana Mummo-bingon kannattajana. Mariska esiintyikin hautajaisviikolla Kuppilassa.

– Sydämeni särkyi, kun Kuppila suljettiin. Kerubin kuppila oli mainio paikka, ja siellä järjestetty bingosessio inspiroi tekemään biisinkin. Mutta pyyhin kyyneleet, kun kuulin, että uusi mesta olisi löytynyt toiminnan jatkamiselle.

Biisejä syntyy milloin mistäkin. Radioissa soiva uusi veisu kantaa nimeä Kokkaa mua. Mariska paljastaa, ketä itse kokkailisi mielellään.

– Ihania, iloisia isukkeja. Kok kok!

Festareillakin muonituksesta kannattaa huolehtia. Mariska suosii perinteistä jokamiehen pelastajaa roiskeläppää, ja menulta löytyvät myös valkoiset pavut tomaattikastikkeessa.

Mariska ennustaa tulevan Ilosaarirockin olevan jälleen mahtava kokemus.

– Nyt on semmoinen tutina, että tämän vuoden Rokista tulee aivan järisyttävän fantastinen! Toivottavasti kaikki jaksavat urpoilla hyvässä hengessä oikein urakalla. Toivon ihan parasta rakkauden Rokkia kaikille!


Teksti: Maaria Drake


< takaisin

Mariska

Mariska on nähty Laulurinteellä asiakkaana, esiintyjänä, juontajana ja jalkapalloilijana. Kuva on vuoden 2007 jalkapallo-ottelusta HC Ilotytöt vs. YleX All Stars.