Krautrockia illan hämärässä

Kunnianhimoista indierockia soittava Joensuu 1685 valloittaa asenteellaan niin kotimaassa kuin rajojen ulkopuolellakin. Basisti Risto Joensuu soittaa kaimakaupunkinsa festareilla kesällä neitsytkeikkansa.

Risto Joensuulle tulevan kesän Ilosaarirock-vierailu on ihka ensimmäinen, mutta paljon hyvää hänkin on festareista kuullut.

– Täytyy tunnustaa, etten ole aimmin Ilosaarirockissa käynyt, mutta huhupuheiden nojalla odotan rentoa, hyvää ja vastaanottavaista tunnelmaa.

Joensuu 1685 soittaa psykedeelistä rockia, jonka saattaisi nähdä sopivan ennemmin hämyisen baarin lavalle transsissa huojuvien kuuntelijoiden eteen kuin kesäiselle, vehreälle Laulurinteelle. Risto Joensuu yhtyy siihen, että pimeää pitää olla, mutta uskoo musiikkinsa asettuvan festaritunnelmaan varsin hyvin.

– Kai meidän musiikki sopii festivaaleille siinä missä mikä tahansa muukin musiikki. Tietenkin toivomme, että saamme soittaa illan tai yön hämärässä, koska luulen, että pimeässä meidän musa toimii paremmin kuin kivalla reggaeauringonpaisteella. Silloin festivaalien valosysteemeihin hankitut strobotkin pääsevät oikeuksiinsa.

Messiin rento asenne ja maiharit

Risto Joensuu nauttii festarikeikoista täysin siemauksin, ja niin nauttii yleisökin. Loistaviksi tapahtumiksi festarikeikkoja kuvaava Joensuu ei keksi niistä juuri mitään huonoa.

– Festareilla soittaminen poikkeaa baarikeikoista monella tavalla: bäkkärillä ja yleisössä törmää runsain määrin tuttuihin ihmisiin, ja meillä on käynyt niin hyvä onni, että yleensä yleisökin on saapunut katsomaan meidän keikkoja festareilla ja yleensä ollut messissä normaalia baarikeikkaa enemmän. Miinuspuolia ovat olemattomat soundcheckit ja hirveä häslinki nopeiden vaihtojen kanssa bändien välillä.

Paniikkitilanteisiin Ristolta löytyy kuitenkin oiva neuvo.

– Kaikkeen tottuu, ja kaikesta selviää, kun ottaa rennosti ja on ajoissa paikalla.

Joensuu ei itse tunnustaudu hirmuiseksi festariruunaksi, ja festarineitsyille ohjeita udellessa mies menee hiljaiseksi.

– Mä en koskaan ole ollut kova festarikävijä. Viime vuoden aikana pääsin tosin jo vähän festareiden makuun. Luultavasti pistän maiharit jalkaan, jos sattuu satamaan, eiköhän sillä pärjää muutkin ekakertalaiset, selviytymispaketin tarpeessa oleva herra pohdiskelee.

Bäkkäri tyhjäksi

Brittejäkin valloittava Joensuu 1685 sopii jo nimensäkin puolesta Ilosaarirockiin kuin nakutettu. Muuta sidettä festarikaupunkiin bändillä ei sitten olekaan kuin nimi. Risto on kotoisin Kannuksesta ja kaksi muuta Joensuuta, veljekset Markus ja Mikko, Alajärveltä.

– Meitä on luultu joensuulaiseksi bändiksi jopa ulkomailla, kun toimittajat ovat googlailleet nimeä. Hauskoja sekaannuksia on sattunut, mutta kotipaikkarakkaana enemmän ärsyttää se, kun muakin luullaan alajärveläiseksi.

Ilosaarirockissa on tänäkin kesänä huima lista ulkomaisia esiintyjiä, jotka houkuttelevat Risto Joensuutakin. Must-see-bändeistä hän mainitsee Bad Religionin ja DJ Shadow'n, aikataulun salliessa myös Faith No More ja Katatonia kiinnostavat.

Lavan taakse vaatimattomiksi paljastuvilla Joensuilla ei ole kummoisia toiveita, mutta Ristolla on pieni varoitus annettavanaan Ilosaarirockin järjestäjille.

– Me pärjätään sillä mitä tarjotaan. Voileipiä ja hedelmiä on hyvä olla olemassa, koska niitä voi ottaa evääksi loppuillalle ja seuraavalla päivälle. Meillä on tapana ryövätä bäkkäri tyhjäksi kaikesta tällaisesta, ja tietenkin juomista.


Teksti: Maaria Drake


< takaisin

Joensuu 1685
Risto, Mikko ja Markus Joensuu odottavat iltahämärää ja bäkkäritarjoiluja.