15.-17.7.2011 Laulurinne, Joensuu

Lehdistötiedote 19.5.2011. Julkaisuvapaa heti.

Ilosaarirock ainutlaatuiseen yhteistyöhön ympäristönsuojelussa

  • Rockfestivaali perustaa nimikkopuupuistikon yhteistyössä UNESCOn kanssa
  • Ilosaarirock suojelee uhanalaista rupiliskoa
  • Ilosaarirockin ympäristökampanja kansainvälisesti merkittävä pelinavaus

Joensuulainen rockfestivaali Ilosaarirock käynnisti uuden luvun suomalaisten tapahtumien ympäristötyössä perustamalla nimikkopuistikon Kolille, Koli Culturan Nimikkopuupuistikkoon, yhdessä UNESCOn kanssa. Pohjois-Karjalan kulttuurialan käyttöön tuleva alue on nimetty Poppipuistikoksi (Pop Forest). Maailman mittakaavassa ainutlaatuinen teko toteutettiin yhteistyössä UNESCOn Pohjois-Karjalan biosfäärialueen kanssa. Poppipuistikko symboloi heinäkuussa 40-vuotta täyttävän Ilosaarirockin laajamittaista ympäristötyötä sekä koko kulttuurialan tavoitetta edistää kestävää kehitystä.

Nimikkopuistikon myötä festivaali julkaisee hiilijalanjälkitutkimuksen tulokset ja käynnistää tapahtuman kasvihuonepäästöjen kompensoinnin vuosittaiseen suojelukohteeseen. Ensimmäiseksi suojelukohteeksi on valittu rupilisko. Erittäin uhanalaista liskoa suojellaan osana METSO-ohjelmaa. Ilosaarirock haastaa myös kumppaneitaan mukaan suojelutyöhön. Ensimmäisenä mukaan on tullut Pyhäselän Paikallisosuuspankki. UNESCOn ja METSOn kanssa syntynyt yhteistyö ja nimikkopuupuistikko ovat tärkeä monivuotinen pelinavaus kestävän kehityksen hyväksi Pohjois-Karjalassa.

Ilosaarirock edelläkävijä tapahtumien ympäristötyössä

Ilosaarirock on panostanut kierrätykseen, päästöjen vähentämiseen sekä festivaalin ympäristökuormituksen pienentämiseen voimakkaasti 2000-luvulla. Panostus on tuottanut tuloksia; jätemäärät ovat pysyneet kurissa, kierrätettävän jätteen määrä on kasvanut vuosittain ja festivaalia pyöritetään miltei täysin uusiutuvalla sähköllä. Viime kesänä Ilosaarirock tutki tapahtuman ilmastokuormitusta muun muassa ympäröivistä vesialueista ja teetti perinpohjaisen tutkimuksen tapahtuman hiilijalanjäljestä. Tutkimuksen kohteena oli kesän 2010 Ilosaarirock-festivaali ja siitä aiheutuneet kasvihuonekaasupäästöt. Tutkimus on kattavin laatuaan suomalaisten festivaalien joukossa.

– Tutkimus on erittäin tarpeellinen työkalu päästöjen vähentämisessä. Aiemmin olemme voineet vertailla esimerkiksi kierrätysmääriä, mutta nyt meillä on todellinen työkalu festivaalin ympäristötyön kehittämiseen, kommentoi Ilosaarirockin ympäristöasioista vastaava tuottaja Katri Kilpiä.

Ilosaarirockia järjestävän Joensuun Popmuusikot ry on sitoutunut monivuotiseen työhön festivaalin ympäristöystävällisyyden lisäämiseksi. Festivaali pyrkii pienentämään ilmastokuormitusta ja on lupautunut lahjoittamaan EU:n päästökaupan päästöoikeuksien mukaan lasketun summan hyväntekeväisyyteen vuosittain. Samankaltainen toiminta on tuttua lentoyhtiöiden tarjoamasta vapaaehtoisesta päästöjen kompensaatiomaksusta.

Vuoden 2011 hyväntekeväisyyskohde rupilisko

Ilosaarirockin kesän 2010 päästöjen kompensaatiosumma on 3000 euroa. Festivaali lahjoittaa summan Suomessa erittäin uhanalaisen rupiliskon suojeluun. Rupilisko toimii Pohjois-Karjalan symbolina ilmastonmuutokselle, sillä laji reagoi erittäin herkästi muuttuviin olosuhteisiin. Ilman aktiivisia suojelutoimia rupilisko on vaarassa hävitä Suomesta. Lajin suojelu auttaa myös uhanalaisten suo- ja metsäluontotyyppien säilymistä. Samalla suojellaan näiden alueiden maaperään ja kasvillisuuteen sitoutuneita, pitkäaikaisia hiilivarastoja. Ilosaarirockin lahjoittama summa menee lyhentämättömänä rupiliskon suojeluun. Ilosaarirockin haastamana Pyhäselän paikallisosuuspankki on lupautunut tuplaamaan festivaalin rupiliskolle lahjoittaman summan. Näin ollen suojelutyöhön kootaan kaikkiaan 6000 euroa.

Suojelukohde on valittu yhteistyössä UNESCOn Man and Biosphere -ohjelmaan kuuluvan Pohjois-Karjalan biosfäärialueen sekä METSO-ohjelman yhteistoimintaverkoston kanssa.

– Halusimme lahjoittaa kompensaatiomaksun ensimmäisenä vuotena Pohjois-Karjalaan. Meille on ehdottoman tärkeää, että raha menee todelliseen luonnonsuojelutyöhön ja koko prosessi on täydellisen läpinäkyvä. Nyt meillä on mahdollisuus valvoa jokaista laskua ja työvaihetta mihin lahjoitus suunnataan, toteaa Kilpiä.

Myös suojelutyöhön osallistuvalle POP Pankille eli Pyhäselän Paikallisosuuspankille maakuntaan kohdistuva ympäristötyö on tärkeää.

– Paikallisena pankkina meille on tärkeää, saadessamme mahdollisuuden osallistua tällaiseen projektiin, jossa edesautamme myös asiakkaidemme elinympäristön hyvinvointia. Koivunlehti-liikemerkkimme symbolisoi suomalaisuutta ja tietyllä tavalla ympäristön puhtautta, sekä lämpöä. Olemme etuoikeutettuja saadessamme edistää tämän tyyppistä ympäristön suojelua liiketoimintamme kautta kertoo Pyhäselän Paikallisosuuspankin konttorinjohtaja Jyrki Tolvanen.

METSO on monimuotoisuuden suojelua edistävä ohjelma, jonka avulla turvataan eliölajien elinympäristöinä arvokkaita metsiä. Rupiliskon ja Ilosaarirockin tuoreessa liitossa toteutuvat mainiosti METSOn yhteistoimintaverkoston tavoitteet edistää luonnon monimuotoisuuden ohella uudenlaisia toimintatapoja ja kulttuuria, yhteistyötä ja vuorovaikutusta.

– Rupiliskon suojelussa 6000 euroa on jo merkittävä summa. Ilosaarirockin ja paikallisosuuspankin lahjoitusten turvin saamme parannettua rupiliskon elinympäristöjen laatua tärkeillä suojelukohteilla. Itse suojelutyöhän on hyvin konkreettista, esimerkiksi lammikoiden syventämistä ihan lapio kourassa kertoo ELY-keskuksessa METSOa luotsaava Sirkka Hakalisto.

Ilosaarirock avaa Poppipuistikon Kolille

Ilosaarirock ja Pohjois-Karjalan biosfäärialue avaavat Kolille, kansallispuiston viereen nimikkopuupuistikon, joka on nimetty Poppipuistikoksi (Pop Forest). Puistikko on osa Koli Cultura -kehittämisohjelman nimikkopuupuistoa ja se symboloi Ilosaarirockin laajamittaista ympäristötyötä sekä koko biosfäärialueen toimijoiden tavoitetta edistää kestävää kehitystä. Kulttuurille omistettuun Poppipuistikkoon istutetaan vuosittain koivuja kertomaan vuoden kulttuuri- ja ympäristöteoista sekä toimintakohteista. Torstaina 19.5. istutettiin kahdeksan nimikkokoivua 40-vuotiselle Ilosaarirockille sekä rupiliskolle.

Ilosaarirock haluaa myös yhteistyökumppaninsa, alihankkijansa, artistit sekä yleisön mukaan ympäristötalkoisiin. Puistikko halutaan kasvattaa tulevaisuudessa todelliseksi Ilosaarimetsäksi.

– Tekojen ei tarvitse niin suuria kuin esimerkiksi POP Pankin ennakkoluuloton summan tuplaaminen. Toivomme, että jokainen festivaalikävijä ajattelee omaa ympäristökuormaansa ja tekee valintansa järkevästi. Teko voi olla vaikka kimppakyydillä matkustaminen tai junan käyttäminen auton sijaan. Jokainen pienikin oikea valinta vie yhteistä asiaa eteenpäin, samassa veneessähän tässä ollaan, naurahtaa Katri Kilpiä.

UNESCOn biosfäärialuetoiminnalle yhteistyö rockfestivaalin kanssa on uusi ja merkittävä avaus. Pohjois-Karjalan biosfäärialueen koordinaattori Timo J. Hokkanen on asiasta innoissaan.

– Yhteistyö on ollut uskomattoman hedelmällistä alusta pitäen ja se on suunniteltu monivuotiseksi. On hienoa, että Popmuusikot sitoutuu pitkäkestoiseen ja monipuoliseen ympäristötyöhön. Neljäkymmentä vuotta kulttuurin parissa on erinomainen osoitus siitä, että sitoutumisella on merkitystä. Sekä UNESCOn biosfäärialueelle että METSO-ohjelmalle Ilosaarirock on loistava paikka tuoda tärkeää tietoutta juuri oikealle kohderyhmälle eli nuorille. Nyt käynnistetty yhteistyö on otettu myös kansainvälisesti innostuneesti vastaan ja uskon, että käynnistämme tässä paljon merkittävämmän prosessin kuin ensivaikutelma antaa ymmärtää, arvioi Timo J. Hokkanen.


Lisätietoja:

Ilosaarirock
Katri Kilpiä
if.kcoriraasoli@irtak
puh. 040 706 8878
www.ilosaarirock.fi/ymparisto

Ilosaarirock on joensuulainen festivaali, joka perustettiin vuonna 1971. Tapahtumaa järjestää Joensuun Popmuusikot ry. Tänä vuonna festivaali järjestetään 15.-17.7. Festivaalin esiintyjiä ovat muun muassa Sielun Veljet, Aphex Twin, Blacfield, Buzzcocks, The Exploited, Ojos De Brujo sekä Neljä Ruusua.


Pohjois-Karjalan biosfäärialue
Anna Mustonen, puh. 050 336 5531
Timo J. Hokkanen, puh. 0400 88 47 69

Biosfäärialueet ovat UNESCOn maailmanlaajuinen kestävän kehityksen edistämisohjelma ja yhteistoimintaverkosto, jonka tavoitteena on luoda uusia toimintamalleja laajassa yhteistyössä alueiden toimijoiden kanssa. Pohjois-Karjalan biosfäärialueen erityispiirteitä ovat metsät, suot ja raja-alueen kulttuurimaisemat. Toiminnan avainalueita ovat matkailu, energia ja ympäristötietoisuus. Ohjelmaan kuuluu jo lähes 600 merkittävää aluetta, mm. Galapagossaaret (Ecuador), Yellowstone (USA), Uluru (Australia).


METSO-ohjelman yhteistoimintaverkosto Ilmastonmuutos metsässä - rupilisko huippumalliksi, METSO turvaverkostoiksi
Sirkka Hakalisto
if.suksek-yle@otsilakah.akkris
puh. 040 827 5475
www.metsonpolku.fi

Ilmastonmuutos metsässä - rupilisko huippumalliksi, METSO turvaverkostoiksi -hankkeessa pyritään turvaamaan uhanalaisen rupiliskon esiintymispaikkoja suojelun, luonnonhoidon, ennallistamisen ja kestävämmän metsäsuunnittelun keinoin. Tavoitteena on myös lisätä tietoa ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista. Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen vetämä hanke on toiminnassa vuosina 2010-2013.


Koli Cultura
Tarja Waltzer
puh. 0400 853 843
if.arutlucilok@reztlaw.ajrat
www.kolicultura.fi

Koli Cultura on luontomatkailu- ja kulttuurikeskus, joka avataan Kolille 2015. Keskus rakennetaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti, luontoa ja maisemaa kunnioittaen, ihmistä varten. Keskuksen suunnittelussa yhdistyvät arkkitehtuurin, maisemasuunnittelun sekä ekologisten energia- ja liikenneratkaisujen huippuosaaminen. Keskukseen kuuluva Nimikkopuupuisto antaa vierailijoille mahdollisuuden olla omien puidensa kautta mukana Kolin kehittämisessä. Puistoon istutetaan alueen ilmastovyöhykkeen koivulajeja.

Koli Cultura on myös kehittämisohjelma, jonka tavoitteena on luoda kestävä malli, jota voidaan hyödyntää Suomessa ja maailmalla rakennettaessa palveluita luonnonsuojelualueverkostojen yhteyteen. Keskeinen kumppani mallin kehittämisessä on UNESCOn MaB (Man & Biosphere) -ohjelmaan kuuluva Pohjois-Karjalan biosfäärialue.


< Takaisin

 
Rokumentti Ravintola Kerubi Joensuun Popmuusikot ry