15.-17.7.2011 Laulurinne, Joensuu

Ympäristölupaus

Ilosaarirock tykkää ympäristöstä. Ympärillä on mukava olla. Valitettavasti suuren festivaalin järjestäminen ei ole kuitenkaan luonnon kannalta varsinainen ympäristöteko. Tiedostamme tämän. Ilosaarirock järjestetään valtavan kauniilla puistoalueella ja haluamme ehdottomasti, että alue säilyy kauniina jatkossakin. Siksi panostamme ympäristönsuojeluun minimoimalla festivaalin ympäristölle aiheuttamat negatiiviset vaikutukset. Samalla haluamme kannustaa myös muita ajattelemaan toimissaan vaikutuksia ympäristöön, oli kyse sitten lähilammesta tai Amazonin sademetsistä. Joka vuosi voi onnistua olemaan ympärillä vähän siivommin. Me ainakin lupaamme yrittää.

Lupaus 1 - Roskaaminen minimiin

Suurten ihmisjoukkojen kokoontuminen useaksi päiväksi juhlimaan tuottaa aina jätettä ja roskaa. Ilosaarirock minimoi jätemäärää luopumalla ylimääräistä jätettä tuottavista flyereistä ja yksittäispakkauksista, keräämällä tehokkaasti talteen kierrätettävän biojätteen sekä siivoamalla alueen sekä sen ympäristön tehokkaasti ja nopeasti. Festivaalin ruokamyyjät käyttävät ainoastaan biohajoavia astioita ja ruokailuvälineitä, joten koko festivaalin ruokailusta aiheutuva jäte on mahdollista kierrättää biojätteenä. Kierrätettävän biojätteen kokonaismäärä on miltei kolminkertaistunut vuodessa. Talteen kerätään myös metalli, lasi, puu ja pahvi. Festivaalin ympäristötavoite kuuluu, että neljän vuoden kuluttua jopa 50% tapahtuman jätemäärästä kierrätetään. Ilosaarirock lupaa sitoutua tavoitteeseen.

Lupaus 2 - Tavara kiertoon

Ilosaarirockissa kertakäyttöisyys on kirosana. Festivaalin anniskelualueilla käytetään vain kierrätykseen kerättäviä tölkkejä ja uudelleenkäytettäviä, pestäviä kovamuovimukeja. Festivaalin dekoraatiot tehdään kierrätettävistä materiaaleista ja samoja rakenteita käytetään vuodesta toiseen. Myös yleisö pyydetään mukaan kierrätystalkoisiin esimerkiksi sallimalla leirintäalueelle vain normaalit leirintätarvikkeet. Ilosaarirock lupaa lisätä kierrätystä.

Lupaus 3 - Siistii olla pitää

Ilosaarirock järjestetään puistoalueella ja uimarannalla, joiden suojeleminen on tärkeää. Festivaalilla työskentelee yli 300 siivoojaa koko festivaalin ja sen rakennuksen ajan. Tapahtuman aikana alueella kiertää partioita keräten roskia ja neuvoen yleisöä kierrätyksessä. Festivaalin jälkeen alueet siivotaan puhtaaksi pienintä tupakantumppia myöten. Siivottava alue kattaa Laulurinteen ja leirintäalueiden lisäksi festivaalin lähialueet satojen metrien päästä tapahtumapaikoista. Erilliset pullonkeräysryhmät huolehtivat pullojen päätymisestä kiertoon muuallakin kuin siruina jalkapohjissa. Tarkan siivoamisen lisäksi mahdolliset nurmivahingot korjataan yhdessä Joensuun kaupungin puutarhureiden kanssa. Ilosaarirock lupaa, että alue on festivaalin jälkeen siistimpi kuin rakennuksen alussa.

Lupaus 4 - Hiilarit kuriin

Ilosaarirockin ympäristötavoitteen mukaan festivaalin hiilidioksidijalanjälki pienenee huomattavasti seuraavan viiden vuoden aikana. Festivaalin jalanjälki lasketaan vuosittain ja päästöistä maksetaan kompensaatiota. Vuoden 2010 festivaalin päästökartoitus on työn alla ja sen tulokset ja kompensointi julkaistaan toukokuussa.

Ilosaarirock lupaa pienentää hiilidioksidijalanjälkeään.

Lupaus 5 - Sähköstä vihreää

99% Ilosaarirockin kuluttamasta sähköstä on vihreää sähköä. Paikallisen Pohjois-Karjalan Sähkö Oy:n tarjoama vihreä sähkö tuotetaan vesivoimalla, puuenergialla ja tuulivoimalla. Jokaisesta maksetusta kilowattitunnista yksi vanhan rahan penni käytetään ympäristön hyväksi. Ilosaarirock lupaa käyttää edelleen vihreää sähköä.

Lupaus 6 - Liikenne aisoihin

Hiilidioksidipäästöistä suuri osa tulee liikenteestä. Yleisö, bändit ja alihankkijat kaikki saapuvat ja lähtevät alueelta, usein omilla kulkuneuvoillaan. Ilosaarirock vähentää päästöjä suosimalla lähialueen tavarantoimittajia ja kannustamalla yleisöä käyttämään julkisia kulkuneuvoja. Ilosaarirockin ajaksi juniin lisätty vaunuja ja erityiset rokkijunat kulkevat festivaalin aikataulujen mukaan. Juna-asemalta on järjestetty ilmaiset bussikyyditykset festivaalialueelle ja takaisin asemalle. Paikallisia ihmisiä kannustetaan saapumaan pyörällä tai kävellen. Pyöräilijöille on järjestetty valvottu pyöräparkki. Parkkipaikat autolla saapuville ovat maksullisia. Ilosaarirock lupaa vähentää turhaa liikennettä.

Lupaus 7 - Reilut ostokset

Ilosaarirock kannustaa kestävään kehitykseen. Festivaali valitsee eettisten normien mukaisesti tuotettuja tuotteita ja käyttää ensisijaisesti paikkakunnan omia tavarantoimittajia. Ilosaarirockin pääviestintävälineenä toimii Internet painotuotekasan sijaan. Ylimääräiset flyerit ja muut maahan päätyvät paperitulosteet on karsittu pois. Painotuotteista tehdään pitkäikäisiä ja säilytettäviä tuotteita. Ilosaarirockissa nautittava kahvi on Reilun kaupan kahvia. Ilosaarirockissa toimii Reilun kaupan kahvila, jossa Rokin asiakkailla on mahdollisuus nauttia kahvinsa eettisesti kestävästi. Ilosaarirockin myytävät t-paidat ovat luomupuuvillasta valmistettuja ja niiden valmistusprosessissa on käytetty ainoastaan uusiutuvaa energiaa. Lähtökohtana valmistuksessa on ekologisen jalanjäljen minimointi. Eettisyys ja ekologisuus toimivat ohjenuorana kaikissa ostoissa. Ilosaarirock lupaa ostaa eettisesti ja juoda kahvinsa reilusti.

Lupaus 8 - Vihreää asennetta

Ilosaarirock edistää vihreää asennetta asiakkaiden, työntekijöidensä ja yhteistyökumppaneidensa parissa. Ohjeita vihreämpään festivaalikäyttäytymiseen tuodaan yleisölle tutuksi ennen festivaalia ennakkotiedotuksessa, Ilosaarirockin verkkosivuilla ja käsiohjelmassa. Tapahtuman aikana ympäristöstä muistutetaan esiintymislavojen screeneillä pyörivissä tietoiskuissa. Ilosaarirockin työntekijät, vastaavat ja hallitus sitoutuvat osallistumaan Ilosaarirockin ympäristötalkoisiin ja osaltaan toteuttamaan asetettuja ympäristötavoitteita. Ilosaarirock lupaa olla vihreämpi ja hyvempi.

Ehdotuksia tehokkaaseen ympäristönsuojeluun otetaan vastaan!


Green'n'Clean

Green'n'Clean Ilosaarirockille myönnettiin kansainvälinen Green'n'Clean -ympäristösertifikaatti vuonna 2008 – samana vuonna kun se lanseerattiin Suomessa. Palkinto on konkreettinen osoitus tapahtuman panostuksesta ympäristöystävällisyyteen ja vihreisiin arvoihin. Ilosaarirockin vihreitä periaatteita ovat vihreän sähkön käyttäminen, kierrätyksen tehostaminen, julkiseen liikenteeseen ja kimppakyyteihin kannustaminen sekä hankinnoissa kestävyyden, reilun kaupan ja paikallisuuden suosiminen. Merkin tavoitteena on saada niin festivaalijärjestäjät kuin yleisökin kiinnittämään tarkempaa huomiota ympäristönsuojeluun ja keskustelemaan ympäristöasioista avoimemmin.


< Takaisin

 
Rokumentti Ravintola Kerubi Joensuun Popmuusikot ry