Haastattelussa hurmaavat Eva & Manu


Eva on nuori suomalainen nainen, Manu Ranskasta kotoisin oleva nuorimies. He tapasivat opiskellessaan musiikkia Berkeley Collegessa, Bostonissa, vuonna 2008. Yhteisiä musiikkiprojekteja oli jo tuolloin, tosin kieli vakiintui englanniksi vasta myöhemmin. Vuonna 2010 heidän muuttaessa takaisin Eurooppaan alkoi projekti Travel In Music. He ostivat 80-luvun mersupakun ja lähtivät tien päälle. Espanja, Ranska ja Italia ehtivät tulla tutuiksi seitsemässä kuukaudessa.

Musiikkiinsa Eva ja Manu ammentavat paljon nimenomaan matkailustaan. He yöpyivät ihmisten kodeissa ja pääsivät osaksi heidän elämäntapojaan. Maailmalla koetut hetket ja tunteet sekä kuullut tarinat muodostavat kokonaisuuksia, jotka he kirjoittavat yksinkertaisiksi, universaaleiksi lauluiksi. Eva on musikaalisesta perheestä ja soittanut aiemmin lähinnä jazzia ja eurooppalaista folkia. Manulla sen sijaan on folkrock-tausta. Yhteinen sävel löytyi matkan varrelta.

Debyyttialbumi julkaistaan elokuun 17. päivänä, joten kesä on melko kiireinen. Esiintymisiä on ympäri Suomea. Niin paljon kuin esiintymisestään nauttivatkin, lämpöä ja iloa säteilevä pariskunta toivoo kuitenkin ehtivänsä myös vaeltamaan. Eva haluaisi näyttää Lapin Manulle, joka odottaa hirvittävää hyttysarmeijaa innolla.

Manu ei ole juuri suomalaisilla festareilla kierrellyt ennen kuluvaa kesää, mutta Evalle Ilosaari on tuttu paikka. Viisitoista vuotiaasta alkaen hän on käynyt täällä lähes joka kesä. Hänelle Ilosaaressa on jotain, mitä millään muulla festivaaleilla ei ole. “Special atmosphere.” Manu kehuu sitä, miten ihmiset ovat iloisia ja hymyileväisiä, eikä kukaan haasta riitaa tai huutele törkeyksiä yleisöstä.

Suomen lisäksi duo on esiintynyt mm. Ranskassa, Italiassa ja Iso-Britanniassa. He kehuvat Suomea parhaaksi paikaksi muusikoille, joita heidän mukaansa kunnioitetaan täällä ihan eri tavalla kuin muualla. Täällä myös pienemmät bändit pääsevät isommille lavoille ja uuden musiikin on helpompi saada äänensä kuuluviin. Myös suomalainen yleisö eroaa muista maista. Ihmiset eivät näytä tunteitaan yhtä selkeästi. Manu puhuu siitä, miten kuulija voi seistä ihan paikallaan, kasvot vakavina ja tulla silti keikan jälkeen kertomaan keikan olleen paras ikinä. “Except here in Ilosaari! They were so into it!”

“One of the best shows we’ve ever had,” kommentoi hymyilevä Eva äskeistä keikkaa. Tunnelma oli sellainen kuin he eivät olisi olleet lavalla lainkaan. Kuin he olisivat olleet yhtä yleisön kanssa, heidän keskellään. “I love you,” ovat parin terveiset yleisölle. He toivovat voivansa halata meitä kaikkia. Kunpa voisivatkin.

Teksti: Johanna Mikkola

Aihe(et): Haastattelut.