Haastattelussa The Hives -rumpali Chris Dangerous


Pitäkää silinterihatuistanne kiinni, The Hives saapuu kaupunkiin!

Ilosaarirockin verkkotoimitus otti luurin kouraan ja pirautti puhelun päälavalle lauantain viimeiselle paikalle astuvan The Hivesin rumpalille, joka tottelee nimeä Chris Dangerous. Nomen est omen ja haastattelussa meinasikin tulla vastaan vaaranpaikkoja, kun herraa ei kotinumerosta tavoitettu. Pienoisen sekoilun jälkeen ahkerasti kiertävä muusikko saatiin langan päähän – mistäpä muualtakaan kuin keikkabussista!

The Hivesin viides albumi Lex Hives julkaistiin tänään, miltä tuntuu?

– I feel fucking great! Olemme tehneet levyä jo hyvän tovin ja on mahtavaa, että ihmiset pääsevät ostamaan sen ja rakastamaan levyä samalla lailla kuin me.

– Levynteko oli aika pitkä prosessi. Ensimmäiset sessiot Berlinin Hansa-studiolla pidettiin jo yli kolme vuotta sitten ja olemme olleet studiossa miltei kaksi vuotta. Välillä menimme harjoittelemaan lisää kappaleita, sitten taas studioon, treenaamaan – olemme seilanneet edestakaisin eri studioissa.

Julkaisette Lex Hives itsenäisesti, miten päädyitte tähän?

– Pari viime levyäkin olemme tuottaneet itsenäisesti, mutta ne on lisensoitu Interscopelle. Tilanne meni vähän oudoksi, maasta toiseen panostukset julkaisuun olivat erilaisia, eikä aina pysynyt perässä missä mennään. Nyt valitsimme jokaisesta maasta itse eri levy-yhtiöt, jotka julkaisevat albumin. Otimme mukaan sellaiset ihmiset, jotka rakastavat bändimme musiikkia, joten tilanne on nyt erittäin miellyttävä! Itse levyntekoon tuo prosessi ei tosin vaikuttanut millään tavalla.

Albumin ensimmäisellä singlellä Go Right Ahead soi saksofoni, tullaanko torvisoittajia tai muita vierailijoita kuulemaan myös keikoilla?

– Joillain erikoiskeikoilla, kuten televisiossa ja valikoiduilla livekeikoilla meillä on ollut mukana saksofonisti, mutta ylimääräisiä muusikoita ei kierrä bändin mukana. Meillä ei ole suurta tarvetta vierailijoille, kitarapedaaleista saa tarvittaessa saksofoninkin vääntämällä esiin! Pärjäämme oikein hyvin ihan omassa porukassa.

Albumin bonusversiolla on mukana Josh Hommen miksaamia biisejä, miten yhteistyö sai alkunsa?

–Olemme tunteneet Joshin jo jonkin aikaa ja olemme toistemme musiikin faneja. Niissä merkeissä olemme tavanneet muutamia kertoja. Yhteistyö Lex Hivesille alkoi, kun olimme L.A:ssa miksaamassa levyä. Osa sanoista ja lauluotoista puuttui vielä, joten tarvitsimme paikan, missä äänittää laulut loppuun. Joshin studio oli kulmilla ja kysyimme voimmeko käyttää sitä. Joshille tämä kävi paremmin kuin hyvin ja pääsimme hommiin. Äänitysten jälkeen istuskelimme ja vietimme iltaa ja joku keksi, että kun kerran olemme täällä, miksi emme äänittäisi jotain. Niinpä nauhoitimme kaksi coverbiisiä, jotka Josh tuotti. Biisit eivät kuitenkaan lopulta päätyneet varsinaiselle albumille.

Wikipediassa on löytyy mielenkiintoinen tieto, jonka mukaan isäsi on soittanut “Suomen suurimmassa kitararockyhtyeessä” The Sailorsissa. Mistä tässä on kyse?

– Todellakin, vanhempani ovat suomalaisia ja isälläni oli Kokkolassa bändi. Suhteeni Suomeen on tämän takia erityinen ja puhunkin vähän Suomen kieltä. Sukulaisissa vieraillessa sanat muistuvat paremmin, muuten taito on unohduksissa. Ymmärrän kyllä mitä minulle sanotaan.

– Suomalainen keikkayleisö on mainiota ja Suomen-kiertueilla on ollut äärimmäisen hauskaa. Olemme soittaneet useilla festivaaleilla ja muistaakseni soitimme myös Joensuussa, olikohan vuosi 2001?

Kyllä, The Hives esiintyi viimeksi Ilosaarirockissa vuonna 2001.

– Muistan reissun kyllä, kaupunki oli hyvin, hyvin kaukana, mutta paikka oli todella kaunis. Muistelen, että show oli todella kova. Kohtalaisen kylmää siellä taisi olla, mutta keikka meni mainiosti. Paljon humalaisia ihmisiä ja erittäin hauskoja hetkiä, heh!

– Vuoden 2001 jälkeen The Hivesille on tapahtunut valtavasti. Olemme tehneet kasan levyjä joista olemme todella ylpeitä ja olemme soittaneet maailman joka kolkassa – Etelä-Amerikassa, Australiassa ja jenkeissä useampaakin otteeseen. 2001 oli vuosi, jolloin bändi todella räjähti käyntiin ja ihmiset huomasivat että olemme olemassa. Siitä lähtien on ollut hurjaa menoa! Kaikilla reissulla on omat hyvät ja huonot hetkensä, mutta meille on sattunut onneksi reilusti huippuhetkiä. Olemme etuoikeutettuja; meillä on mahtavia faneja, joiden edessä saamme esiintyä eri puolilla palloa ja olemme saaneet tehdä juuri sellaisia levyjä kuin olemme halunneet. Hyvin harvat ihmiset tällä planeetalla saavat tällaisen mahdollisuuden ja osaamme arvostaa sitä erittäin korkealle!

The Hives nousee Ilosaarirockin päälavalle lauantain viimeisenä esiintyjänä. Paikka on festivaalin yleisölle erityisen tärkeä ja keikalle on paljon odotuksia. Teitä ennen soittaa loistavia bändejä, kuten Rival Sons, Apocalyptica ja Nasum. Tuleeko tästä kaikesta paineita?

– Vedämme aina paremman keikan, kun soitamme samana päivänä tykkien bändien kanssa, varsinkin sellaisten, joita itsekin rakastamme! Jos vedämme bändin kanssa, jota pidämme super-duper-hyvänä, meistä tulee vaan entistä parempia. Rakastamme kilpailua ja haluamme aina olla illan paras bändi. Ja omasta mielestäni usein olemmekin, hah!

– The Hives on soittanut esimerkiksi Rolling Stonesin kanssa ja ehkä sinä iltana hävisimme kilpailun juuri ja juuri. Luottamme kuitenkin täysin siihen mitä teemme ja rakastamme keikkailua. Yleisöllä on meidän keikoillamme aina hauskaa, enkä usko että kukaan tulee pettymään Ilosaarirockissakaan.

– Heinäkuun keikalla luvassa on kasa uusia lauluja, mutta toki myös ne yleisön toivomat isot hitit kuuluvat settiin. Emme vielä tiedä, mitä Lex Hivesin biiseistä tulemme ottamaan mukaan, joten meillekin keikalla on tiedossa yllätyksiä. Eikä koskaan tietenkään tiedä mitä Pelle (Almqvist, The Hivesin laulaja) tulee keksimään, jännittävä ilta on siis tiedossa!

Millainen on mielestäsi onnistunut festivaali?

– Hyvän festivaalin tekee suuri määrä innokasta yleisöä ja yleisesti hyvät vibat. Riittää, jos festarilla on viitisen loistavaa bändiä, maistuvaa ruokaa ja hyvää olutta. Mitä muuta sitä tarvitsee? Ehkä vielä kauniin sään. Noilla saa hienon illan aikaiseksi!

Haluatko lähettää terveisiä Ilosaarirockiin saapuville?

– Mahtavaa tulla taas Suomeen ja erityisesti Ilosaarirockiin, kun viime keikasta on jo niin hirveän monta vuotta aikaa. Toivon etteivät ihmiset pety – tai oikeastaan en. Tiedänhän minä, etteivät he tule pettymään! Ilosaarirockin keikalle saapuvat tulevat kokemaan parhaan livekeikan ikinä! Odotan innolla että tapaan teidät kaikki, nähdään Joensuussa lauantaina!

— Verkkotoimitus

The Hives Ilosaarirockin päälavalla lauantaina 14.7. kello 23.15.

Aihe(et): Haastattelut, Kohti Rokkia.