Jännitystä ilmassa: The xx palasi Suomeen


Minuakin jännittää ja paljon!”, The xx:n laulaja Romy Madley-Croft myöntää hermostuneiden vapaaehtoistoimittajien saapuessa The xx:n koppiin kuultuaan vartti sitten tekevänsä haastattelun yhdestä suosikkibändeistään. Jännitettävää riittääkin, sillä syksyllä ilmestyy The xx:n jo tarpeeksi pitkään odotettu uusi albumi. ”On mukavaa, että saamme uutta materiaalia soittoon keikoilla, sillä ensimmäisen levymme on niin lyhyt.” Tähän väliin toimittajan tekisi mieli huomauttaa: ”Mutta sitähän voisi kuunnella vaikka ikuisuuden!

Entä sitten uuden levyn suunta, onko jokin muuttunut vai pysyykö paketti tyylillisesti samanlaisena? ”Levy on hieman erilainen ensimmäiseen verrattuna, mutta sen kyllä tunnistaa The xx:ksi”, Madley-Croft suostuu paljastamaan. Hän myös lupaa, että Ilosaaressa, bändin toisella Suomen keikalla kuullaan uutukaisen sisältöä viiden kappaleen verran. ”Nimiä en voi kuitenkaan vielä paljastaa”, laulaja-kitaristi lähes kuiskaa. Maailman mukavimmalta vaikuttava laulaja Romy lisää vielä, että uuden materiaalin esittäminen ja vastaanottokin jännittävät. Tästähän on indiekukkoilu kaukana, aivan kuin juttelisi vanhan koulukaverin kanssa, joka on vain sattunut tekemään pari levyä! Paineet ja jännitys ovat kuitenkin ymmärrettäviä, sillä bändin nimeä kantava esikoisalbumi menestyi erinomaisesti. ”Mutta halusimme tehdä uuden albumin, vaikka olisimme voineet jättää homman ensimmäiseen levyyn. Me vain yksinkertaisesti rakastamme musiikin tekemistä liikaa ja päätimme jatkaa.”

Kaikki vähänkään The xx:ää tuntevat pienet tai isomman puoleiset fanit tunnistavat Crystalized-kappaleen ja tunnelmoivat varmasti antaumuksella mukana. Madley-Croft kuitenkin sanoo todellisen festarihitin olevan The Nighttime, joka sopii fiilikseltään hyvin pimenevään festari-iltaan. Hän myös lupaa, että Ilosaaressakin kuullaan tuttuja biisejä, sillä faneja on turha piinata liian erikoisella kikkailulla. The xx esiintyy mielellään festareilla, mutta pienemmän luokan keikkoihin verrattuna Madley-Croft sanoo festariyleisön olevan keskimääräistä riehakkaampaa. Näin lienee myös Ilosaaressa.

Pakkohan sitä on kysyä myös, kun tilaisuus kerran on, mitä The xx on tykännyt Joensuun meiningeistä? ”Kuten muuallakin, meille on valitettvasti jäänyt hyvin vähän aikaa tutustua itse kaupunkiin. Berliinissäkin hengasimme useamman päivän, mutta kun haastatteluissa kysyttiin, mitä olemme ehtineet nähdä kaupungissa, oli vaikea vastata.” Joensuusta bändi suuntaa takaisin Helsinkiin ja sieltä Hong Kongiin ja Melbourneen. Mutta Joensuuhan sopii aivan hyvin maailman kaupunkien jatkoksi kiertuelistaan! Nyt vain toivomuskaivoon lantti, että bändi nähdään täällä uudelleen ja pian. Ääriään myötä pullistellut YleX-teltallinen yleisöä varmasti allekirjoittaa tämän toiveen.

Teksti: Johanna Hämäläinen
Kuva: Eetu Ahanen

Aihe(et): Haastattelut.