Vauhdikasta menoa ja rentoa hauskanpitoa skeittipuistossa


Viimevuotiset skeittikisat saivat jatkoa, kun Tikari saapui jälleen Ilosaarirockiin. Kyseltyäni asiasta katsojilta sain selville, että kisat olivat tällä kertaa vetäneet puoleensa ennätyksellisen paljon porukkaa.

Eritysen mukavaa oli havaita, että osallistujia oli paikalla laajasti eri ikäryhmistä. Nuorimmat heistä vaikuttivatkin olevan todella innostuneina messissä. Kilpailu taisi olla yksi heidän kesänsä kohokohdista. Fiilis skeittipuistossa oli todella rento. Kaikki olivat hyväntuulisia, ja selvästikin tulleet paikalle myös pitämään hauskaa ja nauttimaan skeittaamisesta – eivät pelkästään tiukkapipoisesti ja verenmaku suussa tavoittelemaan voittoa. Kanssakilpailijoita kannustettiin raikuvien ablodien kera. Myöskin kisan juontajan humoristiset letkautukset sekä se, että hän jaksoi tsempata skeittaajia läpi koko tapahtuman, vaikuttivat tunnelmaan myönteisesti.

Ensimmäisenä lajina oli nopeusajo, jossa oli tarkoituksena saada tietty reitti skeitattua mahdollisimman lyhyessä ajassa. Lajin yhteydessä nähtiin myös muutamia hiukan erikoisempia suorituksia: yksi kilpailijoista eteni lautailun sijaan juosten, ja yksi skeittasi radan läpi kamera toisessa kädessään. Nopeimman ajan saavutti tänään Mats Miinalainen.

Nopeusajojen jälkeen oli vuorossa power slide -kilpailu. Power slidessa on ideana liukua märällä asfaltilla mahdollisimman pitkälle, skeittilaudan ollessa poikittaisessa asennossa. Voittajaksi tiukassa kisassa selviytyi nuori Jouni.

Edellä mainittujen lajien lisäksi skeitikisoissa kamppailtiin myös siitä, kuka tekisi matalimman ollien. Mittana käytettiin rimaa, jota laskettiin kerta kerralta matalemmaksi. Tarkoituksena  oli siis hypätä riman alitse. Kaikista matalimman ollien hypppäsi nuori Jarno. Melko pitkäksi venynyt kilpa nopeimmasta varial flipista taas päättyi tällä kertaa tasapeliin Jessen ja Jounin välillä.

Vaikka skeittaaminen lajina oli minulle ennen skeittikisoissa vierailemista täysin vieras, koen silti saaneeni kisoista paljon irti. Sen lisäksi, että pääsin nauttimaan skeittipuiston leppoisasta ja iloisesta tunnelmasta, opin myös paljon uutta. Mukavanoloiset skeitti-fanit näet kertoivat minulle eri temppujen nimet ja jopa selittivät kärsivällisesti, mikä niissä oli ideana. Niin paljon en kuitenkaan lajista innostunut, että uskaltautuisin itse sitä kokeilemaan – sen verran vaaralliselta temppuilu nimittäin aina aika ajoin näytti. Jokatapauksessa, skeittikisoissa nähtiin tänään paitsi ihailtavan varmoja ja hallittuja suorituksia, myös menoa, joka hurmasi vauhdikkuudellaan.

Teksti: Elina Saarela
Kuva: Markus Korpi-Hallila

Aihe(et): Spesiaaliohjelma.